Πλειστηριασμοί : Πάνω από 8.000 σπίτια, καταστήματα, αγροί βγαίνουν στο «σφυρί» μέχρι το Δεκέμβριο

Δημοσιεύτηκε στις 03/09/2020 15:21

Πλειστηριασμοί : Πάνω από 8.000 σπίτια, καταστήματα, αγροί βγαίνουν στο «σφυρί» μέχρι το Δεκέμβριο

Ολική επαναφορά των πλειστηριασμών ήρθε από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μετά από μακρά περίοδο απραξίας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού οι πλειστηριασμοί επανήλθαν εκ νέου στο προσκήνιο.

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου είχαν στο σύνολό τους προσδιοριστεί στην πλατφόρμα e-auction 321 πλειστηριασμοί. Από αυτούς, και με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας, οι 157 ολοκληρώθηκαν, οι 10 ματαιώθηκαν, ενώ 146 ανεστάλησαν. Οκτώ πλειστηριασμοί έμειναν ανοιχτοί. Σε 79 ανήλθαν οι πλειστηριασμοί από αυτούς που ολοκληρώθηκαν οι οποίοι αφορούσαν κατοικίες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι τράπεζες δείχνουν μια άτυπη ελαστικότητα ως προς τη διενέργεια πλειστηριασμών για όσους ζητούν να ρυθμίσουν, καθώς έχουν τα δεδομένα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων δηλαδή. Στο πρόγραμμα αυτό οι αιτήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Έως το τέλος του μήνα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 4.413, εκ των οποίων οι 2.040 αφορούν κατοικίες.

Ωστόσο, το επόμενο τετράμηνο έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν περισσότεροι από 8.000 πλειστηριασμοί (έναντι 12.315 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 11.908 τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2019), που αφορούν από σπίτια και καταστήματα μέχρι θέσεις πάρκινγκ και χωράφια.

Για ποιους αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί

Σύμφωνα άλλωστε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από 1ης Ιανουαρίου του 2021 «οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί»

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα «Γέφυρα» : Πάνω από 51.000 αιτήσεις δανειοληπτών – Tα βήματα για ένταξη

«Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πόσα δάνεια έχουν πωληθεί

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η συνολική αξία των δανείων, που πωλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές, «άγγιξε» τα 30,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο έναντι 18,2 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019 (αύξηση 12,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Η μεγαλύτερη κινητικότητα, μάλιστα, από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καταγράφεται στην περίπτωση των στεγαστικών, με την αξία των δανείων, που μεταβιβάστηκαν, να εκτοξεύεται από 375 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου του 2019 σε 4,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Τα καταναλωτικά εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις (16,3 δισ. ευρώ σήμερα έναντι 10,5 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο), ενώ χέρια άλλαξαν και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ τον περυσινό Μάρτιο.

Εξ αυτών, δάνεια, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, αφορούν σε οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ στα 79 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η ονομαστική αξία των δανείων ασφαλιστικών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έναντι 49 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2019. Τέλος, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση από τους servicers οφειλών από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ έναντι του περυσινού Μαρτίου και διαμορφώθηκε σε 5,6 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2020.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook