Πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και άλλα προϊόντα – Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα κέρδη για καύσιμα και προϊόντα. Το εν λόγω μέτρο θα έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.
Πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως το πλαφόν για όσους εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εφαρμοστεί με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η τροπολογία αφορά πλαφόν στο κέρδος για την τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ορίζεται, δε, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.
Λόγω του πολέμου και του κοροναϊού διαταράσσεται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ιδίως σε ότι αφορά τα υγρά και αέρια καύσιμα καθώς και τα δημητριακά, αναφέρετια στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα πρότυπα έργα υποδομής. (Δείτε εδώ αναλυτικά την τροπολογία)
«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση αυτή για τον προσπορισμό αθέμιτων κερδών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης Καύσιμα: «Καίνε» τις τσέπες οι τιμές στη βενζίνη και το πετρέλαιο
Οδηγός το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου 2021
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σημείωσε ότι, πλέον, κατ΄ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους. Μάλιστα αποσαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.
Προστασία από αισχροκέρδεια
Αναφερόμενος στην ρύθμιση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε νωρίτερα ότι «σκοπό έχει να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Δηλαδή, από κινήσεις αποκόμισης κέρδους, οι οποίες δεν ερμηνεύονται και δεν δικαιολογούνται, ακόμη και από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Τι έχουμε παρατηρήσει; Ότι, βεβαίως, έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών, αλλά η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν αυτές να μεταφέρονται μέσα σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή.
»Όπου, λοιπόν, παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, ενεργοποιώντας ή και επικαιροποιώντας ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν και αξιοποιήθηκαν και την περίοδο της
πανδημίας ορισμένες φορές, δίνουμε στην ελληνική Πολιτεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους, εργαλεία προκειμένου να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν έτσι τον σωστό τρόπο λειτουργίας της αγοράς» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
in.gr