Πιθανή μία επενδυτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα εντός της εβδομάδας
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να καταλήξουν σε μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα, η οποία θα δίνει στις εταιρείες της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, θα βελτιώνει τους όρους του ανταγωνισμού και θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα, δήλωσαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Οι συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία για τις επενδύσεις ξεκίνησαν το 2014, αλλά έμειναν βαλτωμένες για χρόνια καθώς η ΕΕ δήλωνε ότι η Κίνα δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά την άρση των περιορισμών για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, παρά τη δέσμευσή της για το άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ωστόσο, οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορεί να συνέβαλαν σε αλλαγή της κινεζικής θέσης και να οδηγήσουν σε μία συμφωνία του Πεκίνου με τις Βρυξέλλες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
«Οι συζητήσεις είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Φαίνονται καλές. Απομένουν μόνο κάποιες μικρότερες λεπτομέρειες που πρέπει να συμφωνηθούν», σημείωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων. «Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η πολιτική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας θα επισφραγιστεί την Τετάρτη». ‘Αλλοι αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι με βάση τη συμφωνία η Κίνα θα ανοίξει τον μεταποιητικό της τομέα σε εταιρείες της ΕΕ, καθώς επίσης και τους τομείς των κατασκευών, της διαφήμισης, των αερομεταφορών, των ναυτιλιακών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και, σε κάποια έκταση, το υπολογιστικό νέφος (cloud computing). «Θα έχουμε πολύ καλύτερη πρόσβαση στην αγορά και προστασία των επενδύσεων μας στην Κίνα. Η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε για πολλά χρόνια και οι Κινέζοι έχουν κάνει ένα αρκετά μεγάλο βήμα προς εμάς», σημείωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι συζητήσεις για την προστασία των επενδύσεων, ωστόσο, είναι πιθανό να συνεχισθούν το επόμενο έτος και να ολοκληρωθούν αργότερα, σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Αν υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη συμφωνία την Τετάρτη, η μεταφορά της σε νομικά κείμενα μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες.
Μαζί με τη διαδικασία επικύρωσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος για να εφαρμοστεί, είπαν αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε σήμερα ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις και ότι η Κίνα ελπίζει ότι μία συμφωνία μπορεί να ευοδωθεί «σύντομα».
Η συμφωνία για τις επενδύσεις απαγορεύει επίσης την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών από εταιρείες της ΕΕ που αποκτούν έδρα στην Κίνα και περιλαμβάνει μέτρα για να πειθαρχεί τις κινεζικές κρατικές εταιρείες όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά και κανόνες για τη διαφάνεια κρατικών επιδοτήσεων σε κινεζικές επιχειρήσεις. Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα θα δεσμευτεί επίσης να προσυπογράψει τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αναφορικά με την αναγκαστική εργασία.
Η Κίνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήθελε να έχει πρόσβαση στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ, αλλά με δεδομένες τις ευαισθησίες για την εθνική ασφάλεια η Κομισιόν προσέφερε στο Πεκίνο πρόσβαση μόνο σε ένα μικρό μέρος του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόνο σε αμοιβαία βάση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συζήτησαν τη συμφωνία τη Δευτέρα και καμία χώρα δεν είχε μεγάλα προβλήματα με αυτή. Η Πολωνία πρότεινε να περιμένει η ΕΕ να συζητήσει τη συμφωνία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά οι άλλες χώρες δεν είχαν την άποψη αυτή.