Πετρέλαιο θέρμανσης : Οι τιμές και το επίδομα

Δημοσιεύτηκε στις 28/12/2019 14:19

Πετρέλαιο θέρμανσης : Οι τιμές και το επίδομα

Με άγριες διαθέσεις έρχεται η «Ζηνοβία» σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για προμήθεια είτε πετρελαίου θέρμανσης είτε καυσόξυλων και πέλετ, στα οποία έχουν πλέον στραφεί οι περισσότεροι καταναλωτές για λόγους οικονομίας.

Μπορεί η διάθεση του πετρελαίου να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο δεν υπήρξε η αναμενόμενη ζήτηση.

Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε καλά για τους πρατηριούχους, αφού λίγο η πτώση της θερμοκρασίας, λίγο το γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές, σε συνδυασμό και με το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης, οι καταναλωτές αύξησαν τη ζήτηση του πετρελαίου.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του να κυμαίνεται  στα 1,045 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία οι καταναλωτές θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι και 10 λεπτά ακριβότερο.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 1,1945 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και παράλληλα χτυπάει κόκκινο στη νησιωτική Ελλάδα, αγγίζοντας ακόμη και τα 1,84 ευρώ το λίτρο.

Τα 600.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, θα μοιραστούν 84 εκατ. ευρώ με την καταβολή του να γίνεται το αργότερο έως την επόμενη Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019.

Απαραίτητη είναι η αγορά της απαιτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31/12/2019, ενώ αν κάποιος δικαιούται επίδομα 250 ευρώ θα πρέπει να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης διπλάσιας αξίας, δηλαδή 500 ευρώ.

Τα ξύλα

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές στρέφονται και σε άλλες πηγές όπως είναι  τα ξύλα.

Περίπου στις ίδιες τιμές με πέρυσι πωλούνται φέτος τα ξύλα για το τζάκι και τις σόμπες, μια επιλογή που μέσα στα χρόνια της κρίσης κάνουν αρκετοί καταναλωτές.

Ένα κυβικό δρυς και οξιά ξεκινάει από τα 90 ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι 100 ευρώ το κυβικό και η ελιά μπορεί να φτάσει τα 110 ευρώ.

Όσα πρέπει να προσέξετε για το πετρέλαιο θέρμανσης

Οδηγίες εξέδωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αναλυτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο αναφέρει τα εξής:

Προσέχουμε…

Να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.

Να χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο, χωρίς να εμπιστευόμαστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.

Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).

Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του.

Να δεχόμαστε να πληρώσουμε μόνο αν η απόδειξη παραλαβής – πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι μας προβληματίζει σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

Φροντίζουμε…

Να συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής μας τιμές. Αναλυτικά οι ανά πρατήριο τιμές είναι αναρτημένες στο διαδικτυακό τόπο www.fuelprices.gr

Να ξέρουμε να υπολογίζουμε ακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1,00 μέτρο δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 λίτρα. Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις)

Να μετράμε παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή μας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μία ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

Να μετράμε την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

Απαιτούμε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσαμε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παραλάβαμε θα το βρούμε αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18cm πετρέλαιο πριν και 78cm μετά, προστέθηκαν 78- 18= 60cm, δηλαδή σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60 x 25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

Χρήσιμες Συμβουλές

Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. οι μήνες Απρίλιος & Μάιος), ώστε να μην μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.

Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, ελέγχουμε να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

Κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

© Πηγή: In.gr