Πετρέλαιο: Σκληρό πόκερ του ΟΠΕΚ+ με τις τιμές [γράφημα]

Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2023 23:11

Πετρέλαιο: Σκληρό πόκερ του ΟΠΕΚ+ με τις τιμές [γράφημα]

Φωτιά παίρνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+. Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες αυξήσεις των τιμών της αμόλυβδης και του ντίζελ μέσα στο Πάσχα, αλλά και για νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των κεντρικών τραπεζών οι οποίες προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ ελέγχου των τιμών και αντιμετώπισης των πρόσφατων προκλήσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Άλμα έως 8% στις τιμές του μαύρου χρυσού

Οι τιμές του μαύρου χρυσού πραγματοποίησαν άλμα έως 8% στις διεθνείς αγορές. Το μπρεντ ξεπέρασε ξανά τα 84 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφωνόταν μια ανάσα πριν τα 80 δολάρια το βαρέλι. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές διαμορφώνονταν κοντά στα 76 και 70 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Πρόκειται για σκληρό πόκερ από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του καρτέλ (ΟΠΕΚ) με τη συμμετοχή και της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+), οι οποίες όπως όλα δείχνουν θέλουν να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, «ξεχνώντας» προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρήσει την προσφορά σταθερή.

Σημαντική μείωση των ροών μαύρου χρυσού

Πρόκειται για σημαντική μείωση των ροών μαύρου χρυσού για τις αγορές, οι οποίες προσπαθούσαν να ισορροπήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα ειδικά μετά την πρόσφατη παγκόσμια τραπεζική κρίση. Πλέον, με τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώνουν ξανά πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και οι κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να αναγκαστούν να διατηρήσουν τα επιτόκια δανεισμού υψηλότερα –και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Goldman Sachs πλέον αυξάνει την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023, από 90 δολάρια που προέβλεπε μέχρι τώρα. Επίσης κάνει πρόβλεψη για τιμές στα 100 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2024. Η Bank of America διατηρεί την πρόβλεψή της για ράλι των τιμών του μπρεντ σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Σαουδική Αραβία, ως ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, «υποσχέθηκε» ότι η δική της μείωση στην παραγωγή θα φτάσει τα 500.000 βαρέλια την ημέρα. Άλλα μέλη, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία ακολούθησαν το παράδειγμά του Ριάντ.

«Ο ΟΠΕΚ+ θέλει ξεκάθαρα υψηλότερη τιμή»

Επίσης η Ρωσία, που δεν είναι κανονικό μέλος του ΟΠΕΚ αλλά συνεργάζεται στενά με το καρτέλ ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφάρμοζε από τον Μάρτιο και θα επανεξεταζόταν Ιούνιο, τώρα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023. «Ο ΟΠΕΚ+ θέλει ξεκάθαρα υψηλότερη τιμή», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκάρι Ρος, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και συνεργατών τους για μείωση της παραγωγής –η οποία χαρακτηρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως σοκ- ήρθε λίγο πριν από την ανακοίνωση των επίσημων τιμών πώλησης (γνωστές ως OSPs) του Μαίου από την Saudi Arabian Oil Co. 

Αιφνιδιασμός από Σαουδική Αραβία

Ειδικά οι αγοραστές αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία πιάστηκαν «στον ύπνο». Για το λόγο αυτό, εξέφραζαν σήμερα κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να λάβουν τον επόμενο μήνα από την Aramco τον πλήρη όγκο και τον τύπο πετρελαίου που χρειάζονται.

Δεδομένης μάλιστα της αναταραχής που έχει δημιουργηθεί ξαφνικά εκ νέου στην αγορά, η Κίνα αρχίζει να εξετάζει αγορές από προμηθευτές από άλλες χώρες, όπως η Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ και η Δυτική Αφρική, λένε οι ίδιες πηγές.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου χρυσού στον κόσμο. Η παραγωγή της φτάνει περίπου τα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ανάλογη είναι και η παραγωγή της Ρωσίας που εξάγει λιγότερες ποσότητες από το Ριάντ.

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, πωλούν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που παράγουν στην Ασία, με την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να είναι οι καλύτεροι πελάτες.

Η Aramco συνήθως ανακοινώνει τις επίσημες τιμές (OSP) τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα. Οι τιμές αυτές στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς από άλλους πετρελαιοπαραγωγούς και αγοραστές. © πηγή: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook