Πετρέλαιο: Ρεκόρ διμήνου στις τιμές ενόψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα της έκτακτης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Πρόκειται για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρώπη. Και το ερώτημα είναι αν, τελικά, θα συμφωνηθεί το πολυαναμενόμενο (από το Κίεβο) πλήρες εμπάργκο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ η Μόσχα έχει ήδη αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές της προς τις αγορές της Ανατολής, οργανώνοντας κι αυτή τις εναλλακτικές της, ενώ η κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης για καύσιμα λόγω της ακρίβειας (και παρά την περίοδο των θερινών διακοπών που μόλις ξεκινά) είναι δυο εξελίξεις που έχουν ήδη καταγραφεί και προδιαγράφουν μια προοπτική αποκλιμάκωσης των πιέσεων στις τιμές ενέργειας στο σύνολό τους.
Μόλις την Παρασκευή κατεγράφη εκτίναξη των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία. Από τις αγορές ολόκληρου του πλανήτη εξάλλου παρατηρούνται αναφορές πτώσης της ζήτησης για ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η εκτίναξη της ζήτησης για καύσιμα (έως 29% το Φεβρουάριο), που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους συγκριτικά με το «πανδημικό 2021», έχει υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά (6% με 8% το Μάιο).
Τα βλέμματα στις Βρυξέλλες
Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πλήρη άρση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία καλά κρατούν και η κυβέρνηση της Βουδαπέστης εξακολουθεί να ενεργεί κατά μόνας. Το πρωί, ωστόσο, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) ενισχυόταν κατά 46 σεντς ή 0,4% στα 119,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν κατά 60 σεντς ή 0,5% στα 115,67 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας την ισχυρή άνοδο που είχαν σημειώσει ήδη οι τιμές από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς με ασφάλεια ότι οι κερδοσκόποι προεξοφλούν μια αναπήδηση των τιμών μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters ο Στίβεν Άινς, διευθύνων εταίρος της SPI Asset Management.
«Κάθε νέος περιορισμός στο ρωσικό πετρέλαιο θα καταστήσει πιο προβληματική την αγορά σε μια συγκυρία αύξησης της ζήτησης για βενζίνη, ντίζελ και κηροζίνη καθώς η θερινή ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη», εξηγεί ο ρεπόρτερ του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων.
Πλήρες εμπάργκο οι παρεπιδημούντες στις αγορές δεν περιμένουν πάντως. Πιστεύουν ότι όχι μόνο η Ουγγαρία, αλλά και η Σλοβακία και η Τσεχία θα συνεχίσουν να εισάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να βρεθούν εναλλακτικές πηγές εισαγωγών.
Ασφαλώς το να μπει κανείς στη λογική του ύψους των καταναλώσεων σε κάθε χώρα ξεχωριστά είναι κάτι που δεν έχει νόημα, διότι εκείνο που επηρεάζει περισσότερο τις χρηματιστηριακές αγορές είναι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται. «Αγόραζε στη φήμη, πούλα στην είδηση», είναι εξάλλου ο κεντρικός κανόνας του επενδυτή.
Με το σταγονόμετρο η προσφορά
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί στις Βρυξέλλες και κυρίως από τις προοπτικές απότομης οικονομικής επιβράδυνσης παγκοσμίως, υπάρχουν πραγματικοί παράγοντες και εξελίξεις που δρουν ενισχυτικά για τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά την πλευρά της προσφοράς, η πολιτική του OPEC+ (των Αράβων πετρελαιοπαραγωγών και των συνεργαζόμενων Ρώσων ουσιαστικά) μοιάζει απολύτως συντονισμένη. Οι μεγάλοι παραγωγοί του Περσικού, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών πολιτικών συμμάχων της Ουάσιγκτον, Σαουδαράβων, συντονίζονται απολύτως με τη Μόσχα και κωφεύουν στις εκκλήσεις της Δύσης για να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Την Πέμπτη εκπρόσωποι του OPEC+ συναντώνται και πάλι και, σύμφωνα με το Reuters, θα παραμείνουν προσηλωμένοι στο αρχικό σχέδιό τους να αυξήσουν την παραγωγή μόλις κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο. Αυξάνουν, δηλαδή, την πετρελαϊκή προσφορά με το σταγονόμετρο.
Πέρα από την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, όμως, καταγράφονται και περιστατικά αναταράξεων και αποσυντονισμού σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα με αργό και άλλα καύσιμα. Το ρεσάλτο της περασμένης Παρασκευής σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που έγινε για αντίποινα της κατάσχεσης από τις ΗΠΑ ενός τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο στις ελληνικές θάλασσες, συμβάλλει στην ενίσχυση των τιμών.
«Υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αναταραχές στη διέλευση πετρελαϊκών φορτίων από τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διεξάγεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους αναλυτές της ANZ Research, αναφέρει το Reuters.
Επιτόκια και δολάριο
Τέλος, ενισχυτική επιρροή έχουν στις πετρελαϊκές τιμές οι τελευταίες τάσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με την υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανακοινώθηκε μια αισθητή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, κάτι που απομακρύνει την προοπτική άσκησης επιθετικής πολιτικής από τη Fed.
Εν τω μεταξύ τον Ιούλιο «πιάνει δουλειά» η Ευρωτράπεζα. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ τότε θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, κάτι που δημιουργεί προοπτικές εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρωπαϊκού.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές προεξοφλούν έξοδο κεφαλαίων από το αμερικανικό νόμισμα, που είναι νόμισμα αναφοράς στις αγορές πετρελαίου. «Ένα αδύναμο δολάριο κάνει το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους εισαγωγείς που θα πρέπει να μετατρέπουν σε δολάρια τα εθνικά τους νομίσματα», σημειώνει το Reuters. Ενισχύεται λοιπόν η προοπτική να «τσιμπήσουν» ανοδικά οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές επειδή υποχωρεί η ισοτιμία του δολαρίου.
Πηγή: ΟΤ