Πετρέλαιο: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «βυθίζουν» τις εξαγωγές του Ιράν

Δημοσιεύτηκε στις 13/10/2024 22:00

Πετρέλαιο: Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «βυθίζουν» τις εξαγωγές του Ιράν

Σημαντική επιβράδυνση σημείωσαν οι εξαγωγές για το αργό πετρέλαιο του Ιράν τον Οκτώβριο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα μετά την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με το oilprice.com. Με τα ισραηλινά πλήγματα στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις να αποτελούν θέμα συζήτησης, οι εξαγωγές του Ιράν μειώθηκαν σε περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα – περίπου το ένα τρίτο του όγκου των τελευταίων μηνών.

Συνήθως, 5-8 δεξαμενόπλοια φορτώνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά αυτόν τον μήνα φορτώθηκαν μόνο 3-4 πλοία, σύμφωνα με τον αναλυτή πετρελαϊκών κινδύνων της Vortexa Armen Azizian. Το Ιράν έχει μετακινήσει αρκετά άδεια δεξαμενόπλοια από το νησί Kharg για προληπτικούς λόγους, όπως έδειξαν δορυφορικές εικόνες και η εταιρεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων TankerTrackers, καθυστερώντας περαιτέρω τις εξαγωγές.

«Οι πρώτες 10 ημέρες ήταν πολύ αργές σε σύγκριση με αυτό που βλέπουμε συνήθως», δήλωσε ο Azizian, όπως αναφέρει το Argus. «Κανονικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βλέπουμε κατά μέσο όρο 5-8 δεξαμενόπλοια να φορτώνουν μείγμα από VLCC και Suezmaxes. Αλλά μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο 3-4 να φορτώνουν».

Η μείωση αυτή αναδεικνύει την ευπάθεια των εξαγωγών πετρελαίου κατά τη διάρκεια των γεωπολιτικών εντάσεων

Παρά τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών τους τελευταίους μήνες, με μέγιστο 1,83 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναμένεται να υπολείπονται κατά πολύ. Ακόμη και αν επαναληφθούν οι κανονικές φορτώσεις, το Ιράν είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 1,35 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα.

Η μείωση αυτή αναδεικνύει την ευπάθεια των εξαγωγών πετρελαίου κατά τη διάρκεια των γεωπολιτικών εντάσεων.

Το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ και η Κίνα

Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ που διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, και  θα είναι σε θέση να καλύψουν το όποιο έλλειμμα αφήσει στις αγορές πετρελαίου η διακοπή των εξαγωγών του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει κάνει προσφορές στην Κίνα -μια από τις μοναδικές διεξόδους αργού πετρελαίου του Ιράν μετά τις κυρώσεις- για να πουλήσει το αργό του με ακόμη μικρότερη έκπτωση σε σχέση με το Brent, αυξάνοντας την τιμή του έως και κατά 1 δολάριο επιπλέον ανά βαρέλι.

Πηγή: ΟΤ

Ειδήσεις Σήμερα: