Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι υπέστησαν απώλεια 4% της αγοραστικής τους δύναμης το 2022, μια άνευ προηγουμένου πτώση τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Thilo Jansen και Malte Lübker, από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (WSI), που συνδέεται με τη Γερμανική Ομοσπονδία Συνδικάτων (DGB), με έξι εκατομμύρια μέλη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης έχει προκληθεί από «την ταχεία αύξηση των τιμών κατανάλωσης ενώ η αύξηση των ονομαστικών μισθών επιβραδύνθηκε σημαντικά».
Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπογραμμίζει ότι «ο πληθωρισμός δεν καθορίζεται πλέον από τις τιμές των εισαγωγών ενέργειας, αλλά από εσωτερικούς παράγοντες».
Διευκρινίζεται ότι «τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους των εταιρειών είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη διατήρηση του πληθωρισμού».
Μείωση μισθών
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι μισθοί θα μειωθούν τελικά κατά 0,7% το 2023. Στη Γερμανία οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη ήταν 4,1% και 1,3%, το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Στην Ισπανία, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν 4,8% πέρυσι, αλλά ανέκαμψαν 0,9% το 2023.
Οι συγγραφείς της μελέτης απορρίπτουν τις κατηγορίες που αποδίδονται στα συνδικαλιστικά αιτήματα ως αιτία του πληθωρισμού. Αντίθετα, τονίζουν ότι τα στοιχεία της ΕΚΤ και του Eurofound δείχνουν ότι η εξέλιξη των μισθών βάσει διαπραγμάτευσης (2,8% στην ευρωζώνη το 2022) δεν μπορεί να εξηγήσει τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού. Θυμηθείτε ότι ένας ρυθμός ανάπτυξης μικρότερος από 3% θεωρείται ότι συμμορφώνεται με τη σταθερότητα των τιμών.
Ως αποτέλεσμα της υποτίμησής τους, έχει μειωθεί η κατανομή του εισοδήματος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το βάρος των μισθών μειώθηκε από 56,8% το 2020 σε 54,6% το 2023.
Η αύξηση του βάρους των παροχών στην κατανομή του εισοδήματος σε βάρος των μισθών σημαίνει σαφή αύξηση των ανισοτήτων και πρόβλημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Η έρευνα εκτιμά ότι «οι εταιρείες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στην επιστροφή στον δρόμο της πολιτικής σταθερότητας μειώνοντας τα υπερκέρδη».
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συνταγή της ΕΚΤ για τη μείωση του πληθωρισμού επικεντρώνεται στην αύξηση των επιτοκίων με επακόλουθη ζημιά σε σπίτια και επιχειρήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έχει λάβει μέτρα για τον έλεγχο των στρατοσφαιρικών κερδών των εταιρειών.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ήταν πολύ επιτυχημένες. Εμπόδισαν τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων εργαζομένων και αποκατέστησαν την κατανάλωση.
Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης δίνουν παρόμοια αποτελέσματα με άλλες στατιστικές πηγές. Για παράδειγμα, η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των μισθών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άνοδος των τιμών προκάλεσε μείωση στους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων το 2022.
Φαίνεται όμως ότι όλα καταλήγουν στα περισσότερα επιδόματα και λιγότερους μισθούς στην Ευρώπη.
Δεδομένων των δυσκολιών στην αποκατάσταση των μισθών μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, φαίνεται πιο συνετό για μια κυβέρνηση να συνεχίσει να αυξάνει τον ΜΚΜ (μέσο κατώτατο μισθό) για να αποφύγει μια κοινωνική κρίση και οικονομική επιβράδυνση.
Μπορεί;