Παρατηρητήριο Covid-19 : Πως επηρέασε τον τουρισμό η σταδιακή άρση των περιορισμών

Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2020 18:06

Παρατηρητήριο Covid-19 : Πως επηρέασε τον τουρισμό η σταδιακή άρση των περιορισμών

Τη σημαντική ζημιά που προκάλεσε στον ελληνικό τουρισμό η πανδημία και το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς της επιβεβαιώνει η μελέτη του Παρατηρητηρίου Covid-19 με θέμα «Αποτίμηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα», που παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή, στο υπουργικό συμβούλιο από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο.

Ο αριθμός των επιβατών διεθνών πτήσεων παρέμεινε εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ακόμη και όταν υπήρξε άρση των περιοριστικών μέτρων και τα αεροδρόμια ξανάνοιξαν.

Μείωση 71% στη μέση κίνηση Ιουλίου

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, αναφέρει η μελέτη, μετά τον σχεδόν μηδενισμό του αριθμού των επιβατών που διακινήθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) από τις 23 Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου, παρουσιάστηκε μια μικρή ανάκαμψη μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας για αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα, η οποία επιταχύνθηκε τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών διεθνών πτήσεων στο ΔΑΑ από μόλις 828 τον Μάιο ενισχύθηκε σε 3.944 τον Ιούνιο και σε 15.341 τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, η μέση κίνηση του Ιουλίου καταγράφει μείωση 71% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα μηνύματα και από τους πρόδρομους δείκτες

Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, καταγράφηκε μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (κατά -11% τον Απρίλιο, -11,8% τον Μάιο και -17,1% τον Ιούνιο).

Τον Ιούλιο παρατηρείται μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης, με την ζήτηση να αυξάνεται κατά 1% στο πρώτο μισό του μήνα και να επιταχύνεται σε +14% στη συνέχεια.

Ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών καταγράφει αύξηση συνεχώς από τον Μάρτιο, με τον ρυθμό να ξεπερνά το +20% τους δύο τελευταίους μήνες.

Επισημαίνεται, τέλος, η σημαντικά μικρότερη έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, οι αυξημένες καταθέσεις και η θετική καθαρή χρηματοδότηση επιχειρηματικών δανείων στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της μείωσης των εισαγωγών.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook