Παγκόσμια Τράπεζα: Σχέδια για διπλασιασμό της έκθεσής της στην Τουρκία
Σε προχωρημένες συνομιλίες προκειμένου να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Τουρκία στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται η Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως αναφέρουν πηγές στο Bloomberg, «στόχος του διεθνούς οργανισμού είναι να να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης μη πετρελαϊκής οικονομίας της Μέσης Ανατολής».
Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν δέσμευση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα τα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα που ήδη υπάρχουν, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες. Πρόσθεσαν επίσης ότι η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση καθώς και στήριξη για τον ιδιωτικό τομέα.
Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο οικονομικό επιτελείο
Όπως υπογραμμίζει το Blοomberg, η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο οικονομικό δίδυμο, τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.
Από τότε που διορίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία έχει αρχίσει να αναιρεί χρόνια ασυνήθιστων οικονομικών πολιτικών ανάπτυξης με κάθε κόστος, που προωθούσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Σίμσεκ και η Ερκάν ηγούνται των προσπαθειών για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και να βάλουν την οικονομία σε μια πιο βιώσιμη πορεία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι τα δύο τρίτα των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας μέσω άμεσων επενδύσεων και εγγυήσεων. Ορισμένα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τη στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων.
Ανασυγκρότηση από τον σεισμό
Το υπό συζήτηση πρόγραμμα υπογραμμίζει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στις προσπάθειες των Τούρκων υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με αποσπάσματα από προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Σίμσεκ και η Ερκάν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, στην Ινδία, όπως είχαν γράψει τότε τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μερικά από τα κονδύλια που αποστέλλονται θα διατεθούν πιθανότατα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από δύο τεράστιους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χτίσει περίπου 200.000 οικιστικές μονάδες μέσα σε ένα χρόνο για τους επιζώντες και υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει δάνειο 910,5 εκατομμυρίων ευρώ (980 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία για ανοικοδόμηση, μέρος της υπάρχουσας κατανομής της ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Χρηματοδοτικό Κενό
Μετά τους σεισμούς, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε σε περίπου 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, καθώς οι εξαγωγείς στις πληγείσες περιοχές διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ενθάρρυνε τις εισαγωγές.
Ο Ερντογάν πραγματοποίησε περιοδεία στον Κόλπο τον Ιούλιο, επιστρέφοντας με υποσχέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα σήμαινε τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης από την επίσκεψη του Ερντογάν στα πετρελαϊκά κράτη του Κόλπου.
Πηγή: ΟΤ.gr