ΟΤ FORUM – Cloud και έξυπνα δίκτυα: Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό – Τι ισχύει με το 5G

Δημοσιεύτηκε στις 29/06/2022 23:52

ΟΤ FORUM – Cloud και έξυπνα δίκτυα: Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό – Τι ισχύει με το 5G

Ο κ. Θωμάς Καραγιάννης είναι ανώτερος ερευνητής στην Oμάδα Συστημάτων και Δικτύων Υπολογιστών της ερευνητικής ομάδας της Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, ενώ ο κ. Bozidar Radunovic είναι Principal Researcher του Azure for Operators Research, επίσης στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

Οι δύο ερευνητές επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις για έννοιες όπως Cloud, έξυπνα δίκτυα και 5G και πώς αυτές βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτάρκης ενεργειακά

Καταρχήν, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι ο όρος Cloud χρησιμοποιείται αφηρημένα για να περιγράψει συνολικά τα διασυνδεδεμένα δίκτυα και προέκυψε απλά γιατί το αρχικό σύμβολο των δικτύων ήταν ένα… σύννεφο.

Όπως είπε ο ανώτερος ερευνητής στο Κέιμπριτζ, «ουσιαστικά το cloud είναι η διασύνδεση των επιμέρους δικτύων σε ένα σύνολο» και ότι «σήμερα υπάρχουν τεράστια δίκτυα εκατοντάδων χιλιάδων servers που είναι συνδεδεμένοι» και που σκοπός της ύπαρξής τους είναι να εξυπηρετούν τις καθημερινές μας ανάγκες. Πρόκειται για «τεράστια υπολογιστική δύναμη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: «Η έξυπνη πόλη δεν είναι η ψηφιακή πόλη»

Το Cloud είναι δημόσιο αγαθό

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «θα πρέπει να σκεφτόμαστε το Cloud σαν ένα δημόσιο αγαθό». «Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο ή μία εφαρμογή, χρησιμοποιούμε το Cloud» είπε διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «μέρος της πραγματικότητάς μας, όπως η παροχή νερού ή ρεύματος».

Τόνισε επίσης ότι «όλες οι υπηρεσίες είναι εκεί».

Τεχνολογίες 4G και 5G

Ο κ. Radunovic μίλησε για τις διαφορές ανάμεσα στις τεχνολογίες σύνδεσης 4G και 5G σημειώνοντας ότι ουσιαστικά υπάρχουν τρεις βασικές διαφορές. Καταρχήν με το 5G σε επίπεδο της αναπαραγωγής βίντεο υπάρχει η δυνατότητα υψηλότερης ανάλυσης προβολής ή η ταυτόχρονη παρακολούθηση του ίδιου περιεχομένου από πολλούς χρήστες. Δεύτερη διαφορά είναι ότι το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες χρήσιμες εφαρμογές όπως τα αυτόνομα οχήματα που ο χρόνος αντίδρασης πρέπει να είναι μικρότερος. Τέλος, τόνισε ότι με το 5G επιτρέπεται η σύνδεση περισσότερων αισθητήρων ταυτόχρονα, κάτι κρίσιμης σημασίας για εργοστάσια, «έξυπνες» πόλεις και το Internet of Things γενικότερα.

Για τις εφαρμογές που αποκτούν άλλη διάσταση από την τεχνολογία διασύνδεσης 5G ο κ. Radunovic ανέφερε χαρακτηριστικά την τηλεϊατρική, αφού το «ίδιο το 5g θα δώσει αξιόπιστα συστήματα επικοινωνίας, άρα θα αναπτυχθούν λογισμικά που θα βοηθήσουν». Τόνισε ακόμη ότι «στόχος του 5G είναι να δώσει ταχύτητα και αξιοπιστία στη μεταφορά δεδομένων», κάτι κρίσιμης σημασίας για θέματα όπως μία απομακρυσμένη εγχείρηση μέσω κάποιου προγράμματος τηλεϊατρικής.

Cloud και ασφάλεια δεδομένων

Ακολούθως, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε σε θέματα ιδιωτικότητας και συστημάτων ασφαλείας των δεδομένων στο Cloud. Όπως είπε πρόκειται για «σημαντικό θέμα στο οποίο επενδύονται πολλά χρήματα» καθώς αφορά την εμπιστοσύνη των χρηστών που δεν πρέπει να παραβιαστεί. Τόνισε ότι δίνεται μεγάλη σημασία στην ενσωμάτωση της μέγιστη ασφάλειας στον σχεδιασμό των συστημάτων, ενώ υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για κυβερνοαπειλές και ασφαλής αποθήκευση σε πολλαπλές εφαρμογές. Για την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών είπε ότι οι πάροχοι «προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ορθή λειτουργία, δηλαδή να είναι τα δεδομένα πάντα διαθέσιμα».

Ασφάλεια χρήσης του 5G

Ο Bozidar Radunovic επανερχόμενος στα θέματα του 5G και συγκεκριμένα στην ασφάλεια χρήσης, τόνισε ότι το 5G «είναι παρόμοια τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούμε ήδη», είπε επίσης ότι η «συχνότητα που χρησιμοποιείται έχει ερευνηθεί και πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα». Σημείωσε ακόμη ότι γενικά «όταν βρισκόμαστε σε απόσταση από το σήμα, η ένταση του σήματος εξασθενεί» άρα το τηλέφωνο αν δεν είναι κολλημένο στο αυτί μειώνει τους όποιους κινδύνους υπάρχουν.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook