Ομόλογα: Πολυετή υψηλά για τις αποδόσεις γερμανικών και βρετανικών – Ανοδικά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας
Το κλείσιμο του Αυγούστου θα βρει τα γερμανικά και κυρίως τα βρετανικά ομόλογα να καταγράφουν έναν από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία τους, με τη σημερινή είδηση και από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που σημείωσε νέο ρεκόρ, να συμβάλει στο κλίμα έντονης αβεβαιότητας. Σε άνοδο και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 68 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,11% από 4,05% χθες έναντι 1,53% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58% από 2,55% χθες.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 9,1% στην ευρωζώνη
Ράλι στις αποδόσεις
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς γερμανικό Bund, το οποίο θεωρείται… βαρόμετρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρωζώνης, σημείωσε αύξηση πάνω από 0,7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο μήνα, διαμορφώθηκε γύρω στο 1,54%, που είναι και η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από το 1990.
Αντιστοίχως η απόδοση του 2ετούς, που παρακολουθεί πιο στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ανεβαίνοντας σήμερα κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,19%.
Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η κατάσταση στη βρετανική αγορά ομολόγων, δεδομένης όχι μόνο της δυσμενούς προοπτικής για την οικονομία, αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνεται η μάχη μεταξύ Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ για την «καρέκλα» του Μπόρις Τζόνσον.
Η απόδοση του 20ετούς βρετανικού ομολόγου ανέβηκε σήμερα κατά 13 μονάδες, μόνο σε μια μέρα, ξεπερνώντας το 3,2% για πρώτη φορά από το 2014. Αυτό σημαίνει πως συνολικά για το μήνα έχει ανέβει κατά περίπου 81 μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο, κάτι που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τότε που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων, στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Ανατρέχοντας, ωστόσο, στα αρχεία της Τράπεζας της Αγγλίας διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1978.
Ανάλογη είναι η εικόνα για το 5ετές, η απόδοση του οποίου βρίσκεται στο 2,828%, στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2010. Μάλιστα, συνολικά για τον Αύγουστο η αύξηση της απόδοσης κυμαίνεται στις 117 μονάδες, που επίσης συνιστά ρεκόρ.
Οι τριγμοί θα συνεχιστούν
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση από το ’94. Πρόκειται για την απόλυτη κατάρρευση» σχολιάζει στο Reuters ο βετεράνος οικονομολόγος και αναλυτής Μαρκ Όστβαλντ της ADM Investor Services, αναφερόμενος στους έντονους τριγμούς που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων λόγω της κάθετης αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Και βέβαια η κατάσταση δεν φαίνεται πως θα αλλάξει.
Ήδη τα σημερινά στοιχεία από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος κατέγραψε νέο ρεκόρ στο 9,1% για τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις ήδη απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν εκτίναξη στο 9%, σημαίνει πως η ΕΚΤ θα πιεστεί να κινηθεί πιο δυναμικά στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Το επόμενο συμβούλιο της Τράπεζας είναι την ερχόμενη εβδομάδα και πλέον έχουν ενισχυθεί και πάλι οι φωνές που… ποντάρουν σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Εξάλλου οι πάντες συμφωνούν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίζει τους επόμενους μήνες, δυστυχώς, να ανεβαίνει τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 10% μέσα στο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο, ενώ στη Βρετανία η Τράπεζα της Αγγλίας πρόσφατα αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμηση της για την πορεία του πληθωρισμού, προβλέποντας αύξηση στο 13% πριν τα τέλη της χρονιάς. Σε ανάλογη δυσμενή αναθεώρηση εκτιμάται πως θα οδηγηθεί και η ΕΚΤ, στα νέα στοιχεία που θα ανακοινώσει στο συμβούλιο της 8ης Σεπτεμβρίου.
in.gr