«Όλα στην ώρα τους» λέει ο Τσακαλώτος για αφορολόγητο και δώρο Χριστουγένων
Προσεκτικός και συγκρατημένος, ως οφείλει και από την ιδιότητά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφεύγει την τακτική του Αλέξη Τσίπρα να τάζει αφειδώς παροχές. Επιμένει στο «όλα στην ώρα τους», χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι διαψεύδει τον πρωθυπουργό.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, απέδωσε στο προεκλογικό κλίμα τις αρνητικές αντιδράσεις μερίδας των πιστωτών για το πακέτο παροχών, επαναλαμβάνοντας τη βεβαιότητα ότι τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης και οι προβλέψεις της είναι σωστές και ικανές να πείσουν τους πιστωτές.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε υπουργός Οικονομικών και για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναφέροντας ότι οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα του θυμίζουν το ρεύμα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014.
Για τις αντιδράσεις των πιστωτών για το πακέτο παροχών
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους για το πακέτο των μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι είδε ένα φάσμα αντιδράσεων.
Από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που ήταν πιο αυστηρός, έως τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς που μίλησε για το success story της κυβέρνησης και τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για την Οικονομική και Νομισματική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί που τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει στην τήρηση των στόχων.
«Δεν περιμέναμε από κάποιους από το ΕΛΚ, που έχει επιβάλλει τη λιτότητα στην Ευρώπη, να έλεγαν «μπράβο Αλέξη, μπράβο Ευκλείδη»» είπε.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως προεκλογικού κλίματος, πρόσθεσε ότι «είμαστε έξω από το μνημόνιο και η Ευρώπη δουλεύει με στοιχεία. Όπως τους πείσαμε για τη μη μείωση των συντάξεων, έτσι θα τους ξαναπείσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι το πρόγραμμα μας είναι απολύτως κοστολογημένο.
Καμία υστέρηση στους στόχους
Ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω και του πακέτου των μέτρων, λέγοντας πως «ακριβώς το ίδιο άκουγα και πέρσι και πρόπερσι τέτοια εποχή».
Εξήγησε ότι δεν μπορείς να έχεις αξιόπιστη εικόνα από τους τρεις πρώτους μήνες, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πρόβλημα ότι συσσωρεύονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις στο τέλος του έτους και αυτό είναι κάτι «που θέλουμε να διορθώσουμε στην επόμενη τετραετία μας».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ακριβείς υπολογισμούς, και πως όταν εντός του μνημονίου έκαναν οι θεσμοί τους υπολογισμούς στο τέλος διαψεύδονταν.
«Εμείς είχαμε δίκιο», ανέφερε για να προσθέσει ότι «είμαστε ακριβώς πάνω από το σχέδιο που το έχουμε συζητήσει από τότε που βγήκαμε από το μνημόνιο».
«Στην ώρας τους» το αφορολόγητο και το δώρο Χριστουγέννων
Ερωτηθείς, εάν θα ισχύσει το 2020 η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου, ο υπουργός είπε: «Θυμάστε τον χλευασμό που είχαμε για τις συντάξεις. Αυτά τα ακούμε βερεσέ και σχεδιάζουμε τη δουλειά μας. Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, γιατί υπήρχε τεκμηρίωση και μπορούσαμε να έχουμε και τα θετικά μέτρα».
Ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο φέτος όλα τα κράτη-μέλη θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή μια πρώτη εκδοχή του προϋπολογισμού 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Σε αυτό θα υπάρχει ένα σενάριο βάσης (σ.σ. χωρίς καμία αλλαγή) και οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και πως ο τουρισμός θα πάει καλύτερα. «Θα δούμε τότε τον δημοσιονομικό χώρο και εκεί πάνω θα πράξουμε», είπε.
Αισιόδοξος για τις εκλογές
Κληθείς να κάνει μια πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος.
Ο υπουργός τόνισε ότι ήταν αισιόδοξοι και πως η διαφορά ήταν μικρότερη από αυτή που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και για το ότι η «ψαλίδα» θα έκλεινε περαιτέρω.
Επεσήμανε ότι διαπιστώνει πως οι συγκεντρώσεις είναι πολύ μεγάλες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαϊκού κόσμου, «από ανθρώπους που δεν ξέρουμε, δεν έχουμε ξαναδεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε ότι παγκοσμίως οι δημοσκόποι λένε ότι το 10%-15% των ψηφοφόρων αποφασίζει όχι την τελευταία εβδομάδα, αλλά την τελευταία ημέρα.
Καμία βιασύνη για τις βουλευτικές εκλογές
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι επιμένει στην άποψη που είχε το οικονομικό επιτελείο από την αρχή, πως «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά» για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
«Όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι με το μέρος μας. Γιατί να θέλω να πάω πιο νωρίς;» διερωτήθηκε.