Οκτώ χρόνια για την έγκριση ενός τουριστικού project – Η «Oδύσσεια» των επενδύσεων στην Ελλάδα
Oκτώ χρόνια, τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις, περί τις 12 προσφυγές σε Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, 10 υπουργικές αποφάσεις και 55 γνωμοδοτήσεις κρατικών υπηρεσιών είναι μερικά από όσα πέρασε το “Kassiopi Project” για να πάρει άδεια τουριστικού συγκροτήματος, προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ.
Και κάπου εδώ αναρωτιέται κανείς, δεδομένου της περιπέτειας που πρέπει να ζήσει μία επένδυση, για να μετατραπεί από «μακέτο» σε έργο στην Ελλάδα, αν επιβεβαιώνει τον στίχο «ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο» ή απλώς χωρίς κανένα ίχνος ρομαντισμού η χώρα μας ακόμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις διαχρονικές παθογένειες. Να μπορέσει δηλαδή η ελληνική οικονομία να αποκτήσει αυτό το περιβόητο – και χιλιοειπωμένο από πολιτικά χείλη – μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχέδιο.
Οκτώ έτη, λοιπόν, από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ξεκίνησε το έργο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών στην περιοχή Ερημίτης κάνοντας αναφορά και στην άλλη πολύπαθη επένδυση, δηλαδή το Ελληνικό. Με αφορμή τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτήθηκαν για την αδειοδότηση της επένδυσης της NCH Capital στην Κασσιώπη έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα και κατέστησε σαφές πως η προσέλκυση ξένων επενδύσεων προϋποθέτει επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δίχως οποιοσδήποτε επίδοξος επενδυτής να κληθεί να υπερβεί αχρείαστα εμπόδια ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του. Δεκαετίες τώρα, όμως, οι εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης επισημαίνουν σχεδόν με την ίδια ένταση το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, αλλά και το φορολογικό σύστημα. Εξαγγελίες διαχρονικές που στην πάροδο του χρόνου έγιναν βελτιώσεις αλλά ακόμα μένουν «μακέτα».
Η περιπέτεια και το χρονοπρόγραμμα
Μπορεί η επένδυση της Κασσιόπης να κατέχει ένα από τα αρνητικά ρεκόρ, όπου μέσα σε αυτά τα οκτώ χρόνια υπήρξαν υπηρεσιακές και τέσσερις κανονικές κυβερνήσεις, όμως η πολυετής καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών κατεδάφισης παλαιότερων κτισμάτων δεν αποτελεί εξαίρεση για να προχωρήσει μια ιδιωτικοποίηση από την ώρα της προκήρυξης έως την έναρξη των εργασιών στο έδαφος. Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας αποκρατικοποίησης είναι τουλάχιστον τα πέντε έτη, όπως για παράδειγμα το Αφάντου της Ρόδου. Ένα ακόμα παράδειγμα είναι ο Αστέρας Βουλιαγμένης που επίσης για λόγους τοπικών αντιδράσεων, αρχαιολογικούς, πολεοδομικούς κλπ. διήρκησε περί τα 4 έτη. Στις 6 Μαρτίου του 2012, λοιπόν, είχε ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία με τη δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της «Πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Κασσιόπη της νήσου Κέρκυρας».
Το Kassiopi Project αποτελεί μια επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ σε έκταση 495 στρεμμάτων, από τα οποία το 93% θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση περιορίζεται σε τρεις ζώνες που είναι ο χώρος του ξενοδοχείου που αφορά σε ένα πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 90 δωμάτια και 76 σουίτες και δύο ζώνες επαύλεων. Στην επένδυση περιλαμβάνεται και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών δυναμικότητας 57 θέσεων με δυνατότητες εφοδιασμού των σκαφών. Κατά το κατασκευαστικό στάδιο θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία της 500 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, στο επόμενο διάστημα και μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα είναι σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για την Α’ Φάση του έργου που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ξενοδοχείου. Αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα διετίας με στόχο το 2023 να τεθεί σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η Β’ Φάση που περιλαμβάνει τις επαύλεις, καθώς και τη κατασκευή της μαρίνας.