Οικογενειακή υπόθεση η διαχείριση των αγροκτημάτων στην ΕΕ
Σε οικογενειακή υπόθεση έχει εξελιχθεί η διαχείριση των αγροκτημάτων στην ΕΕ, καθώς τα περισσότερα από τα 9,1 εκατ. ευρωπαϊκά αγροκτήματα είναι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατέχει η Ελλάδα, στην οποία – σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat – το 2020 υπήρχαν 348.123 αγροκτήματα υπό οικογενειακή διαχείριση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2020 υπήρχαν 9,1 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου το 93%) μπορούν να χαρακτηριστούν ως οικογενειακές εκμεταλλεύσεις (δηλαδή αγροκτήματα υπό οικογενειακή διαχείριση, όπου το 50% ή περισσότερο του αγροτικού εργατικού δυναμικού παρέχεται από οικογενειακούς εργαζόμενους).
Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών με οικογενειακές εκμεταλλεύσεις
Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις κυριαρχούν στη διάρθρωση της γεωργίας της ΕΕ όσον αφορά τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων, τη συμβολή τους στη γεωργική απασχόληση και, σε μικρότερο βαθμό, την έκταση της γης που καλλιεργούν και την αξία της παραγωγής που παράγουν.
Σχεδόν έξι στις δέκα εκμεταλλεύσεις (περίπου 57%) λειτουργούσαν μόνο από τον κάτοχο και τα μέλη της οικογένειας. Σε επιπλέον 36% των αγροκτημάτων, η οικογενειακή εργασία αντιπροσώπευε τουλάχιστον το 50% της συνολικής εργασίας.
Στο 7% οι μη οικογενειακές εκμεταλλεύσεις
Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσώπευαν την πλειοψηφία της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης το 2020 (περίπου το 61% των 157,4 εκατομμυρίων εκταρίων), το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού αγροτικού εργατικού δυναμικού (σχεδόν 78%), την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών μονάδων (σχεδόν 55%) και της παραγωγής (περίπου 56%).
Αν και οι μη οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσώπευαν μόνο περίπου το 7% όλων των εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ το 2020, αντιπροσώπευαν πολύ υψηλότερα έκτασης της γης που χρησιμοποιείται για την αγροτική παραγωγή (περίπου 39%), του συνολικού εργατικού δυναμικού (περίπου 22%) , των κτηνοτροφικών μονάδων (περίπου 45%) και της τυποποιημένης παραγωγής (περίπου 44%).
Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 80% όλων των εκμεταλλεύσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Εσθονία (65%) και τη Γαλλία (58%). Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ήταν η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Πολωνία (όλες με ποσοστό περίπου 99% του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων).