Με αμείωτο ρυθμό αναμένονται αναδιατάξεις στη βιομηχανία τροφίμων και το 2024. Το σερί των εξαγορών της τελευταίας διετίας δεν δείχνει να σταματά, σε έναν κλάδο ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα δυναμικός με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και αρκετό ενδιαφέρον και για τους έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές.
Μάλιστα οι μικρές και μεγάλες εξαγορές της τελευταίας περιόδου επιβεβαιώνουν την κινητικότητα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η νέα χρονιά, αρχής γενομένης από το πρώτο τρίμηνο, θα φέρει αλλαγές στον κλάδο με μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να αλλάζουν χέρια ή να αποκτούν στρατηγικούς επενδυτές που θα τους ενισχύσουν με τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτεί η περαιτέρω ανάπτυξή τους. Μέσα στη χρονιά που τελειώνει πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25 επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο όπως λένε ο κύκλος δεν έχει κλείσει.
Η Εκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, χαρακτηρίζει την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών έναν από τους βασικούς πυλώνες του δευτερογενούς τομέα της εγχώριας οικονομίας, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα να ενσωματώνει εκτός των μεγάλων και εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Η δυναμική γίνεται κατανοητή και από το γεγονός ότι το 2022 οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 13,7%, ξεπερνώντας σχεδόν τους 157.000, έναντι μικρότερης αύξησης, 5,2%, στο σύνολο της μεταποίησης.
Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά και προϊόντα αλευροβιομηχανίας αποτελούν την αιχμή του δόρατος με τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων να εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23,8% το 2022 σε σχέση με ένα έτος πριν και με την αξία τους να προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας με 11% στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής μεταποίησης. Μάλιστα στη δεκαετία 2012 – 2022 η ελληνική βιομηχανία έκανε άλματα με τις εξαγωγές της να αυξάνονται από τα 2,827 δισ. ευρώ στα 5,987 δισ. ευρώ. Αυξητική όμως είναι η εικόνα και για το 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, στα τρόφιμαοι εξαγωγές έφτασαν τα 507 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8,8%, στα λίπη και έλαια 614,8 εκατ. ευρώ και αύξηση89,4% και στα ποτά και καπνά 165,4 εκατ. ευρώ και αύξηση 18%.
Καινοτομία
Στελέχη της αγοράς αλλά και από τον τραπεζικό κλάδο αναφέρουν ότι η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων μπορεί να μετεξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια και διεθνώς μέσα από στοχευμένη τοποθέτηση κεφαλαίων καθώς όπως επισημαίνουν έχει το πλεονέκτημα της ποιότητας της μεσογειακής διατροφής πάνω στην οποία το πεδίο καινοτομίας είναι τεράστιο με τις επενδύσεις που γίνονται σε έρευνα και ανάπτυξη. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2012 – 2022 το 31% των ξένων άμεσων επενδύσεων που εισέρρευσαν στη χώρα κατευθύνθηκαν στον κλάδο τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με στοιχεία του Εnterprise Greece.
Ηδη από τα μέσα του 2023 έως και το τέλος του έτους έγιναν σημαντικές κινήσεις που άλλαξαν τον επιχειρηματικό χάρτη στον κλάδο, ανάμεσά τους η εξαγορά του 80% της Χαλβατζής Μακεδονική από την Μπάρμπα Στάθης και η απόκτηση και του υπόλοιπου 22% της Δωδώνης από την CVC Capital, η πώληση της «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες» στην εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών Ιριδα και η πρόθεση της Lyktos Group να τοποθετηθεί στρατηγικά στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, η απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου της ION από την Bespoke αλλά και η απόκτηση από τον όμιλο Switzgroup του 51% της Ιωνικής Σφολιάτας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τοποθετεί την Ελλάδα στα «ραντάρ» των ξένων κεφαλαίων, με τον κλάδο τροφίμων να συγκεντρώνει υψηλό ενδιαφέρον.