Οι Κινέζοι σαρώνουν τα ακίνητα – Δείτε που αγοράζουν
Μικρές Chinatown στο κέντρο του Λεκανοπεδίου και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχουν δημιουργήσει οι Κινέζοι, οι οποίοι εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στην αγορά των ακινήτων. Συστήνουν ΙΚΕ με έναν έως τρεις μετόχους, αγοράζουν διαμερίσματα μικρής ή μεγάλης αξίας ανάλογα με τα κεφάλαια που διαθέτουν και στη συνέχεια τα πωλούν σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα.
Χιλιάδες διαμερίσματα, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες, έχουν περάσει στα χέρια κινέζων ιδιοκτητών, καθώς από τις αρχές του έτους σχεδόν 2.000 πολίτες από τη Χώρα του Δράκου κυνήγησαν και πήραν τη χρυσή βίζα αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ ο καθένας. Πολλοί δεν περιορίζονται στην αγορά κάποιου διαμερίσματος για να αποκτήσουν την πολυπόθητη Golden Visa, αλλά κάνουν μπίζνες στο ελληνικό real estate, στο οποίο βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν υπεραξίες και αποδόσεις. Σε χρόνο-ρεκόρ στήνουν τις δικές τους ΙΚΕ και δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες ακινήτων ή συνεργάζονται με έλληνες μεσίτες τους οποίους φέρνουν σε επαφή με συμπατριώτες τους που θέλουν να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα. Με τις τιμές των ακινήτων στο Πεκίνο και στη Σαγκάη να βρίσκονται στα ύψη, «οι Κινέζοι που επενδύουν στην κτηματαγορά της Ελλάδας βλέπουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τις επενδύσεις τους να είναι ήδη κερδοφόρες. Ιδιαίτερα όσοι επένδυσαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί ακόμη και 30% τα τελευταία δύο χρόνια» μας λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.
Οι Κινέζοι έχουν μπει εδώ και καιρό για τα καλά στο εγχώριο real estate κάνοντας χρυσές δουλειές με το πρόγραμμα της Golden Visa. Δεν περιορίζονται όμως πια στην αγορά ακινήτων με το «χρυσό» διαβατήριο. Κάνουν μπίζνες καθώς συστήνουν ΙΚΕ, αγοράζουν και μεταπωλούν ακίνητα σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα. «Συνήθως σε φουσκωμένες τιμές» όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς. «Οι εταιρείες αυτές έχουν έλληνα διαχειριστή, ο οποίος γνωρίζει την αγορά των ακινήτων και έρχεται σε επαφή με τους έλληνες ιδιοκτήτες που πωλούν τα ακίνητά τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.
Θέλουν θάλασσα
Συνήθως οι Κινέζοι διαθέτουν το ποσό των 250.000 ευρώ για την αγορά κάποιου ακινήτου που αποτελεί το ελάχιστο ποσό για την απόκτηση την άδειας διαμονής. Στοχεύουν κυρίως σε ακίνητα που μπορούν άμεσα να εγγραφούν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ώστε να εκμεταλλεύονται το διαμέρισμα το διάστημα που δεν διαμένουν στην Ελλάδα. Οσοι διαμένουν λίγους μήνες τον χρόνο στη χώρα μας επιλέγουν τις περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας (Π. Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα) καθώς θέλουν το ακίνητό τους να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Αν πρόκειται για επένδυση, επικεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας αναζητώντας ακίνητα σε γειτονιές που πωλούνται έως 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και χρίζουν ανακαίνισης. Υπάρχουν και οι εύποροι Κινέζοι για τους οποίους αποτελεί θέμα γοήτρου να διαθέτουν άδεια διαμονής σε μια χώρα της Ευρώπης αλλά και πολλοί καλλιτέχνες, κυρίως εικαστικοί, που προτιμούν την αγορά κατοικίας σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής.
Οι Κινέζοι, όπως μας εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας, «στόχευσαν στην ελληνική κτηματαγορά διότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 42,4% πανελλαδικά ενώ σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν και το 60 % κατά το διάστημα από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017».
Τα κινεζικά κόλπα
Οπως μας λέει ο ίδιος, «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κινεζικά μεσιτικά γραφεία, πρακτορεία και κατασκευαστικές εταιρείες αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα πολύ χαμηλότερης αξίας από τις 250.000 ευρώ και τα μεταπουλούν σε ομοεθνείς τους στα 250.000 ευρώ κάνοντας απλά μια μικρή ανακαίνιση. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακίνητα αξίας 100.000 ευρώ – 150.000 ευρώ πουλήθηκαν απευθείας σε κινέζους αγοραστές στην τιμή των 250.000 ευρώ, με το επιπλέον τίμημα να το εισπράττει ο πωλητής, αλλά στη συνέχεια να κατατίθεται στον κινέζο διαμεσολαβητή ως αμοιβή».
Είναι γνωστό το κόλπο με τις υπερτιμολογήσεις ακινήτων που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Οι εταιρείες που πωλούν ακίνητα σε Κινέζους συνήθως τα υπερτιμολογούν ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση της χρυσής βίζας. Δηλαδή ακίνητα που προορίζονται για τους ξένους εμφανίζονται στα χαρτιά να πωλούνται σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους τιμή. Η διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια επιστρέφεται από τους πωλητές των ακινήτων και τη μοιράζονται οι μεσάζοντες, Ελληνες και ξένοι. Για παράδειγμα, διαμέρισμα πωλείται προς 150.000 ευρώ σε Κινέζο. Στο συμβόλαιο αναγράφεται το ποσό των 250.000 ευρώ που καταβάλλει ο Κινέζος στον πωλητή του ακινήτου. Ο φόρος πληρώνεται στις 250.000 ευρώ και έπειτα από λίγο καιρό η διαφορά των 100.000 ευρώ επιστρέφεται στο γραφείο που ανέλαβε να τρέξει όλη τη διαδικασία της αγοραπωλησίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως την 1η Δεκεμβρίου το ελληνικό κράτος είχε χορηγήσει χρυσή βίζα σε 6.044 επενδυτές τρίτων χωρών. Οι 4.129 από αυτούς ήταν Κινέζοι. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά και με τριψήφιο αριθμό (474) οι Τούρκοι ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ρώσοι.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο φθηνά πακέτα χρυσής βίζας στην Ευρώπη. Η Μάλτα θέτει όριο μεταξύ 275.000 – 320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Λετονία 250.000 ευρώ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα, η Ισπανία από 500.000 ευρώ, η Κύπρος 300.000 ευρώ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Πορτογαλία 350.000 ευρώ για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβόνας ή 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη Λισαβόνα, η Ανδόρα 400.000 ευρώ, η Ισπανία 500.000 ευρώ ενώ η Ιρλανδία 2.000.000 ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ