Οι εργαζόμενοι στο Λονδίνο βρίσκονται στο γραφείο μόλις τη μισή εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 04/09/2024 18:00

Οι εργαζόμενοι στο Λονδίνο βρίσκονται στο γραφείο μόλις τη μισή εβδομάδα

Το τέλος της πανδημίας έφερε μαζί του προσπάθειες εργοδοτών να επαναφέρουν το προσωπικό στα γραφεία, όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Το Λονδίνο υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου όσον αφορά την εργασία στο γραφείο, εγείροντας ανησυχίες τόσο για την παραγωγικότητα όσο και για την απήχηση της βρετανικής πρωτεύουσας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού.

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στο Λονδίνο περνούν λίγο περισσότερο από το ήμισυ της εργάσιμης εβδομάδας στο γραφείο, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Centre for Cities σε πρόσφατη έκθεση. Αν και αυτό είναι υψηλότερο σε σύγκριση με πέρυσι, μόνο το Τορόντο διαθέτει τόσο μικρό χρόνο γραφείου μεταξύ των έξι διεθνών πόλεων που αναλύθηκαν, μαζί με το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ και τη Σιγκαπούρη.

«Η επιστροφή του Λονδίνου στο γραφείο καθυστέρησε σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα και πολλά σημάδια δείχνουν ότι η τροχιά του υστερεί περισσότερο από τις παγκόσμιες ανταγωνιστικές πόλεις του», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης, Ρομπ Τζόνσον και Όσκαρ Σέλμπι. «Η λιγότερο συχνή πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων στο κεντρικό Λονδίνο θα έθετε την πόλη σε μειονεκτική θέση παραγωγικότητας σε σχέση με άλλες παγκόσμιες πόλεις», εκτιμούν.

Τα στοιχεία δείχνουν πώς η πανδημία έχει αναδιαμορφώσει μόνιμα τα εργασιακά πρότυπα, με πολλούς από αυτούς που αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια των lockdown λόγω πανδημίας να διστάζουν να επιστρέψουν στις καθημερινές μετακινήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσωπικό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής κλήθηκε να εργάζεται τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο, με τα συνδικάτα να επιμένουν ότι η εργασία στο σπίτι δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα.

Η κυβέρνηση θέλει αύξηση της παραγωγικότητας

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπολογίζει ότι θα μπορέσει να ανατρέψει πάνω από μια δεκαετία ασθενούς αύξησης της παραγωγικότητας για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του που βοήθησαν το Εργατικό Κόμμα του να κερδίσει την εξουσία τον Ιούλιο.

Το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης επισκεψιμότητας γραφείου με μέσο όρο 3,5 ημέρες την εβδομάδα, ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη με 3,2 και τη Νέα Υόρκη με 3,1.

Οι υπάλληλοι του Κεντρικού Λονδίνου πηγαίνουν στο γραφείο μόνο για 2,7 ημέρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, με υψηλότερη προσέλευση μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Το κόστος και η διάρκεια της μετακίνησης στην εργασία εξηγούν γιατί περισσότεροι εργαζόμενοι στο Λονδίνο προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι. Πάνω από το 40% των εργαζομένων στο Λονδίνο ανέφερε το μειωμένο κόστος ταξιδιού ως προνόμιο της εργασίας από το σπίτι, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 34% σε όλες τις πόλεις. Ήταν επίσης πιο σύνηθες το επιχείρημα του χρόνου που εξοικονομήθηκε ως αποτέλεσμα της μη αναγκαστικής μετακίνησης.

Υπάρχει περιθώριο για αύξηση της παρουσίας

Το Κέντρο Πόλεων εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για αυστηρότερους κανόνες επιστροφής στο γραφείο σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Λιγότερο από το 10% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα παραιτούνταν εάν η υποχρεωτική παρουσία αυξανόταν, ενώ οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα οφέλη από το να είναι στο γραφείο.

Στο Λονδίνο, τα κίνητρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους μετακινήσεων, την αύξηση της παρουσίας στα γραφεία στο δημόσιο τομέα και τη μέτρηση του αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην παραγωγικότητα σε εθνικό επίπεδο.

«Όλες οι πιθανές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα μιας εταιρείας σε ένα “νέο κανονικό” γραφείο που λειτουργεί κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα καθιστούν την τροχιά του Λονδίνου πιο ανησυχητική», ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook