Οι έμπιστοι τεχνοκράτες του Μητσοτάκη και η «γέφυρα» με τους υπουργούς για τα 72 δισ.

Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2020 07:55

Οι έμπιστοι τεχνοκράτες του Μητσοτάκη και η «γέφυρα» με τους υπουργούς για τα 72 δισ.

Πέντε πρόσωπα – κλειδιά σηκώνουν το βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για την υλοποίηση του εθνικού αναπτυξιακού πλάνου. Οι έμπιστοι – τεχνοκράτες του πρωθυπουργικού γραφείου θα αποτελούν τη γέφυρα με τους επικεφαλής των υπουργείων, έχοντας το κρίσιμο έργο του συντονισμού. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εν λόγω “task force” θα εναρμονίζει τις προτάσεις της Επιτροπής “Πισσαρίδη” με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό,  απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο και  σε επίπεδο όλων των υπουργείων. Ταυτόχρονα, θα συντονίζει όλες αυτές τις δράσεις και θα εποπτεύει την πρόοδο βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Κρίνεται, λοιπόν, σημαντικό για την ανάκαμψη -ενόψει και των σημαντικών πόρων συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα την επόμενη επταετία- ένα  πακέτο μεταρρυθμίσεων που μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2030 και κατά 24,2 μονάδες σε ορίζοντα ως το 2050.  Να σημειωθεί πως τo 70% είναι πόροι που θα δεσμευτούν τα έτη 2021, 2022, ενώ τα υπόλοιπο 30% μέχρι το τέλος του 2023. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η  θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση του ΑΕΠ πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση παράλληλης αύξησης του εργατικού δυναμικού και του πληθυσμού. Στην περίπτωση αυτή η θετική επίπτωση υπολογίζεται σε 7,1 και 35,6 μονάδες  με  ορίζοντα  το 2030 και το 2050, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα θα λάβει περί τα 32 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου Next Generation, ποσό που ξεπερνά το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα ανεβάσουν έως 2% – κατά μέσο όρο – την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2021-2026.

Ποιοι είναι στην ομάδα

Την πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή θα τη στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Διόλου τυχαία η επιλογή των προσώπων, δεδομένου πως ο κ. Σκέρτσος είναι από τους σημαντικούς επιτελάρχες του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας ήδη ρόλο συντονιστή μεταξύ των υπουργείων, συμμετέχοντας σε όλες τις τηλεδιασκέψεις, στις κλειστές συσκέψεις αξιολογώντας, φυσικά, το  ρυθμό απόδοσης του κυβερνητικού σχεδίου. Ο κ. Πατέλης, από την αρχή της παρούσας κυβέρνησης, αποτελεί τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργό για θέματα οικονομικής πολιτικής και λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ως συνδετικός κρίκος με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Κομβικός ο ρόλος και για τον κ. Σκάλκο που εστιάζει σε θέματα κοινοτικών πόρων. Τέλος,για τον κ. Αργυρού, οι λόγοι που τον επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης είναι, μεταξύ άλλων, ότι θεωρείται ειδήμων σε θέματα δημοσιονομικών και δημοσίου χρέους. Είναι αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff University και πρόσφατα εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η διεθνής μακροοικονομία κι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις.

Μεταξύ της ομάδας των “πέντε” βρίσκεται και ο  υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης. ‘Αγνωστο αν θα αντικατασταθεί για να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του, κατέχοντας ένα σημαντικό ρόλο, με τον ίδιον να παρακολουθεί στενά το ταμείο του κράτους και το “μαξιλάρι” ρευστότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι  εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε διαβούλευση με κόμματα και φορείς το σχέδιο

To εθνικό σχέδιο, το οποίο θα είναι βασισμένο στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, για τους επόμενους δύο μήνες θα τεθεί σε εντατική κοινοβουλευτική διαβούλευση, ώστε να δημιουργηθεί μία συνεκτική εθνική πρόταση, η οποία  θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο. Το προσχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα, ενώ το τελικό αναμένεται από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πόρισμα, από τη μία εντοπίζει στρεβλώσεις, όμως από την άλλη αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας.

Η στόχευση

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκονται γρήγορες κινήσεις για την εκπόνηση του πλάνου με συγκεκριμένες δράσεις από το 2021  έως το 2023. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται  στη χρηματοδότηση επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων που θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες σε μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα της Επιτροπής Πισσαρίδη, η αναπτυξιακή στόχευση του οικονομικού “στρατηγείου”, είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των συντελεστών μετά τα πρώτα κλιμάκια,  η ενοποίηση και μετακίνηση φόρων ακινήτων, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση χρόνου έκδοσης αποφάσεων στη Δικαιοσύνη.  Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη,  στη λίστα  είναι η άνοδος των συνολικών επενδύσεων από 12% σε 20-25%, των εξαγωγών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (48%), της μεταποίησης στο 12% σε 3 χρόνια και στο 15% έως το 2030 και η  αύξηση της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (74%).

Δίνεται προσοχή πρώτον στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με απλούστευση της γραφειοκρατίας, ψηφιοποίηση και περικοπή χρόνου αποφάσεων στο δημόσιο και στα δικαστήρια και δεύτερον στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.  Στους βασικούς άξονες είναι οι δημόσιες επενδύσεις  και η κινητοποιηση ιδιωτικών σε ψηφιακές τεχνολογίες, η πράσινη ανάπτυξη, η περιβαλλοντική αναβάθμιση, η διαχείριση αποβλήτων και η αναβάθμιση υποδομών, κυρίως  στον εισερχόμενο τουρισμό. Ως εκ τούτου, στις προτεραιότητες είναι η πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος, η δημιουργία θυλάκων τεχνολογίας αιχμής σε κλάδους καινοτομίας, οι ψηφιακές υποδομές 5G, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με βάση νέες τεχνολογίες, η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και η αναβάθμιση των αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

© Πηγή: In.gr