Ο ΣΕΒ φέρνει στο προσκήνιο την «Αλλη Ελλάδα» των άξιων και των αξιών

Δημοσιεύτηκε στις 15/06/2019 12:15

Ο ΣΕΒ φέρνει στο προσκήνιο την «Αλλη Ελλάδα» των άξιων και των αξιών

Διαφορετική θα είναι η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ την ερχόμενη Τρίτη

Μια διαφορετική Ετήσια Τακτική Συνέλευση φιλοδοξεί να οργανώσει φέτος ο ΣΕΒ την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με βασικό Θέμα: «Το Αύριο Σήμερα – Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών» θα προσπαθήσει να φέρει στο προσκήνιο την «Άλλη Ελλάδα»

Οπως αναφέρεται, αντικαθιστά την παραδοσιακή μορφή της απογευματινής εκδήλωσης της Γενικής του Συνέλευσης με μια πολυμορφική-σπονδυλωτή εκδήλωση. Μέσα από παραδείγματα επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών θα επιδιώξει να δείξει ότι μια διαφορετική Ελλάδα όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά ότι αυτή η διαφορετική Ελλάδα είναι ήδη παρούσα, και αυτό που χρειάζεται είναι τα θετικά παραδείγματα και οι αξίες, που τα διαπνέουν, να γίνουν ο κανόνας, από εξαίρεση που είναι σήμερα.  Όσα θα πουν οι άνθρωποι, που δημιούργησαν αυτά τα λαμπρά παραδείγματα, θα σχολιαστούν σ’ ένα δεύτερο επίπεδο από τους  εκπροσώπους δύο διαφορετικών γενεών, τον κ. Θεοδόση Π. Τάσιο, Ομ. Καθ. ΕΜΠ, και την 18χρονη Μαρία Κοκάλα, απόφοιτη του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.

Ο ΣΕΒ προχωρεί σε αυτή την πρωτοβουλία συνεχίζοντας την προσπάθεια των τελευταίων ετών να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο χωρίς να περιορίζει τις θέσεις του στα στενά όρια της εκπροσώπησης των επιχειρήσεων,  με στόχο να προάγει ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιών, θεσμών και αντιλήψεων, που θα οδηγήσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία στο μέλλον.

Στόχος να αναδειχθεί η Ελλάδα που έχουμε ανάγκη προκειμένου να βαδίσουμε στο μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς μιζέρια, επικρίσεις και μισαλλοδοξία.  Μια Ελλάδα που δουλεύει δίπλα μας με οδηγό αξίες όπως, η Γνώση και η Παιδεία, η Συνεργασία, η Καινοτομία, η Εξωστρέφεια, η Προσφορά, η βιώσιμη ανάπτυξη και η Υπευθυνότητα. Περισσότερα στις 18  Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. #ElladaAllios

Η φετινή Γενική Συνέλευση έχει 3 νέα μηνύματα/βασικά στοιχεία:
1.       Αλλάζει το ίδιο το «format/στήσιμο» της απογευματινής Γενικής Συνέλευσης:
·          «Χωρίς την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου η απογευματινή Γ.Σ του ΣΕΒ»

·         «Μικρόφωνο και σκηνή παραχωρεί ο ΣΕΒ στη φετινή Γ.Σ. στην άλλη Ελλάδα».
2.       Ο ΣΕΒ επιλέγει να αναδείξει πρόσωπα και φορείς που ενφορούνται από τις αξίες του.

3.       Ο ΣΕΒ θα προβάλει την αντίληψη που έχει για την πείρα και με την ανοιχτή παραδοχή ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για το μέλλον χωρίς να αναγνωρίζουμε τους νέους ως ισότιμους συνομιλητές.

Τι θα περιλαμβάνει η απογευματινή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης

·         Στην απογευματινή εκδήλωση ο ΣΕΒ επιλέγει να δώσει το βήμα στην άλλη Ελλάδα.  Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να παραχωρήσουμε το βήμα της Γενικής Συνέλευσης σε κάποιους από αυτούς που πέτυχαν ακριβώς γιατί η επιχειρηματική τους κουλτούρα διέπεται από τις αξίες του ΣΕΒ. Εμείς ξέρουμε ότι η γνώση, η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η συνεργασία, η κοινωνική προσφορά παράγουν πλούτο. Κι αυτή την εμπειρία θέλουμε σήμερα να μοιραστούμε. Στη φετινή μας Γενική Συνέλευση, θα προβάλλουμε θετικά παραδείγματα από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, τον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, με στόχο να αναδείξουμε την «Ελλάδα αλλιώς» ή, με άλλα λόγια «Μια άλλη Ελλάδα», την Ελλάδα που συνεργάζεται, δημιουργεί και προσφέρει στην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, την Ελλάδα που έχουμε ανάγκη προκειμένου να βαδίσουμε στο μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς μιζέρια, επικρίσεις και μισαλλοδοξία.

·         Αυτή η άλλη Ελλάδα του Αύριο υπάρχει, ήδη, σήμερα. Σε αυτήν την Ελλάδα ο ΣΕΒ θέλει να δώσει το βήμα & προτεραιότητα στη φετινή ΓΣ.

·         Με δεδομένο ότι σχεδόν τα πάντα από αυτά που οφείλουμε να κάνουμε στην οικονομία έχουν λεχθεί, και τα οποία με συνέπεια καταθέτει ο (εκάστοτε) Πρόεδρος του στην Ετήσια ΓΣ, φέτος ο ΣΕΒ επέλεξε να εμπλουτίσει την απογευματινή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης, για να παρουσιάσει μια άλλη Ενδεκάδα, μια «Εθνική» Άξιων, αυτής της άλλης Ελλάδος που λειτουργεί και πορεύεται με Αξίες, και που διαμορφώνει ένα περιβάλλον συνεργασίας και προσφοράς, δημιουργίας και προόδου. Είναι μια νέα «Ηγεσία», τα νέα ηγετικά υποδείγματα/παραδείγματα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Γιατί θα συζητήσουμε ό,τι θα δούμε μαζί με δύο ανθρώπους από διαφορετικές γενιές

·         Με οδηγό 11 βίντεο συνεντεύξεις που εκπροσωπούν αυτή την άλλη Ελλάδα που θα προβληθούν το βράδυ της ΓΣ στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Θεόδωρος Φέσσας  θα συνομιλήσει με έναν σπουδαίο Έλληνα τον Θεοδόση Τάσιο, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ακαδημαϊκού, συγγραφέα με θέμα «Η Ελλάδα αλλιώς: 11 ιστορίες που φέρνουν το αύριο σήμερα» και στη συζήτηση αυτή, θα προστεθεί και η Μαρία Κοκάλα, Απόφοιτη Λυκείου, Υπότροφος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

·         Θα συζητήσουμε μαζί με δύο ανθρώπους από διαφορετικές γενιές. Ο ένας κουβαλάει τη σοφία και την πείρα μιας μακράς πορείας επαγγελματικής αλλά και πνευματικής. Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος είναι μια διακριτή μορφή της ελληνικής διανόηση που συνθέτει την τεχνολογία με την φιλοσοφία, τη σκέψη με την πράξη. Η δεύτερη, μια νέα Ελληνίδα που μόλις τελείωσε το λύκειο και ξεκιναει τη ζωή της τώρα. Με μεγάλη συγκίνηση υποδεχόμαστε την κυρία Μαρία Κοκκάλα, μέλος του ΣΕΝ η οποία μόλις προχθές ολοκλήρωσε τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τις ευχόμαστε καλά αποτελέσματα. Θα ζητήσουμε λοιπόν από τον κ.Τάσιο και την κ. Κοκκάλα να μας πουν πως αντιλαμβάνονται το φετινό μήνυμα του ΣΕΒ για την Ελλάδα των αξίων και των αξιών;

«Το αύριο, σήμερα: Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών»
11 καλά παραδείγματα  που υπηρετούν τις Αξίες:

•             Συνεργασία (πχ. μεταξύ Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα)

•             Καινοτομία

•             Ανοιχτή κοινωνία

o    Εξωστρέφεια, ανοιχτοί ορίζοντες

o    Επιχειρηματικότητα, ιδιωτική πρωτοβουλία

•             Εργασία

o    Εργασία, βιώσιμη ανάπτυξη

•             Προσφορά

o    Κοινωνική προσφορά, εθελοντισμός, υπεύθυνες επιχειρήσεις

•             Αξιοκρατία

o    Διαφάνεια, λογοδοσία

•             Γνώση

o   Παιδεία, έρευνα κλπ.

Ενδυναμώνεται η θεσμική παρέμβαση του ΣΕΒ.

Στη φετινή Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ  θα κληθούν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2018, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2018), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2019.

Επίσης, τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν να εγκρίνουν προτεινόμενες αλλαγές στο Καταστατικό του Συνδέσμου, οι οποίες και αποτυπώνουν τη στρατηγική επιλογή του Συνδέσμου να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βιομηχανία, τις εξαγωγές και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ειδικότερα, με βάση τις προτεινόμενες  αλλαγές:

·         Θα διευρυνθεί η σύνθεση των μελών του ΔΣ του ΣΕΒ από 20 σε 25 μέλη, με τη δημιουργία μη αιρετών θέσεων που θα δοθούν στους 5 περιφερειακούς Βιομηχανικούς Συνδέσμους Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), καθώς και σε εξαγωγικό Φορέα.

·         Θα  θεσμοθετηθούν και τρία νέα, μόνιμα Συμβουλευτικά Όργανα Διοίκησης του ΣΕΒ. Ειδικότερα, συστήνονται Συντονιστικό  Συμβούλιο Περιφερειακών και Τοπικών Οργανώσεων, Συμβούλιο Βιομηχανίας και  Συμβούλιο Εξαγωγών, τα οποία θα ενδυναμώσουν τους σκοπούς και τη θεσμική παρέμβαση του ΣΕΒ.

Στην πρωινή συνεδρίαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα  μιλήσει στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, θα απευθύνει χαιρετισμό  ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της BUSINESSEUROPE κ. Pierre Gataz.

Τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν

Ποιος είναι ο Θεοδόσης Π. Τάσιος

Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Επίτιμος Πρόεδρος, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία – Πρόεδρος, Εταιρεία για τη Διερεύνηση της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Ο Καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά.  Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1953) και συνέχισε τις σπουδές του στο Centre d’Etudes Superieures ITBTB, στο Παρίσι, για ένα χρόνο. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. το 1958. Εξελέγη Επιμελητής του Ε.Μ.Π. (1958) και στη συνέχεια Έκτακτος Μόνιμος Καθηγητής (1964) και Τακτικός Καθηγητής (1969). Ίδρυσε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος του Ε.Μ.Π. και το διεύθυνε μέχρι την αποχώρησή του (1997). Δίδαξε ακόμα στα Πανεπιστήμια της Βαγδάτης (1979), της Σαγκάης (1982), της Νανκίν (1985), της Παβίας (1986) και στο College International des Sciences de Construction Paris (1979-1989). Εξέχουσα μορφή στην επιστημονική και επαγγελματική ζωή της χώρας, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων μηχανικών, δημοσίευσε εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στις περιοχές της Εδαφομηχανικής, της Τεχνολογίας του Σκυροδέματος και της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ ασχολήθηκε με μια ευρύτατη περιοχή επιστημονικών, τεχνολογικών και εκπαιδευτικών θεμάτων (ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί, αντισεισμική προστασία, προστασία μνημείων, δημόσια έργα) αλλά και με θέματα Φιλοσοφίας, Παιδείας, Γλώσσας, Ορολογίας, καθώς και με κοινωνικά θέματα ως συντάκτης Επιφυλλίδων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.  Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος πολλών ελληνικών Επιστημονικών Ενώσεων, μέλος αμερικανικών και ευρωπαϊκών Ενώσεων, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της RILEM (1977-78), της CEB (1983-87), του «Model Code 90» (1987-91), Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νανκίν (1985), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης (1986), Fellow του American Concrete Institute (1986), Επίτιμος Πρόεδρος της CEB (1988), Επίτιμο Μέλος της RILEM (1989), της CIAS (1998), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (1999), της CICOP (2001), Επίτιμος Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου (2001), Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο (2004), Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (2004) και Επίτιμο Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (2008). Τιμήθηκε, επίσης, με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων (1986). Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας για τη Διερεύνηση της Αρχαοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).

Η Μαρία Κοκάλα κερδίζει την πρώτη μαθητική υποτροφία του ΣΕΝ/JA Greece ύψους 20.000 ευρώ

Η μαθήτρια από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας Μαρία Κοκάλα κερδίζει την πρώτη μαθητική υποτροφία του ΣΕΝ/JA Greece ύψους 20.000 ευρώ.

Η ταλαντούχα μαθήτρια που πηγαίνει τώρα στην Γ’ Λυκείου στο ΓΕΛ Κορινού, ευχαρίστησε θερμά το ΣΕΝ/JA Greece και δήλωσε ευτυχής που στο πρόσωπό της επιβραβεύονται -όπως είπε- όλα τα μικρά σχολεία της περιφέρειας.

Στα 15 της χρόνια, το 2016, ήταν Γενική Διευθύντρια της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» Smileybin στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας.  Η Μαρία Κοκάλα, ξεχώρισε τόσο για τις ικανότητές της, όσο και την προσωπικότητά της, ανάμεσα σε 420.000 μαθητές από όλη την Ευρώπη και βραβεύτηκε με το «Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement το 2016.

Η Μαρία -άριστη και πολυτάλαντη μαθήτρια- έχει βάλει στόχο το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και όπως τόνισε, η υποτροφία της προσφέρει ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να πετύχει τους στόχους της.