Ο δρόμος, η οικοδομική άδεια και το Ταμείο Ανάκαμψης
Αμέσως μετά την παρουσίαση της τελικής εκδοχής στο υπουργικό συμβούλιο, το Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παρουσιαστεί στη Βουλή έτσι ώστε να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση για την μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες παρέμβαση στην οικονομία και κοινωνία.
Τι σχέση μπορεί να έχει η νομιμοποίηση ενός δρόμου σε γειτονιά μιας πόλης ή ακόμη περισσότερο, η έκδοση μιας άδειας οικοδομικών εργασιών σε ένα παραδοσιακό οικισμό με το Ταμείο Ανάκαμψης; Μια πρώτη, γρήγορη αντίδραση στην ερώτηση αυτή θα ήταν μια κατηγορηματική απάντηση:
Καμία. Και όμως η σωστή απάντηση είναι πως υπάρχει σχέση και μάλιστα, η σχέση αυτή είναι ισχυρή καθώς συνδέεται με ένα πλέγμα ενεργειών μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα ευρείας κλίμακας που αφορά τα τοπικά πολεοδομικά και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια που απλώνονται σε 200 Δήμους σε όλη τη χώρα και επηρεάζουν με καταλυτικό τρόπο την οικονομική και κοινωνική ζωή δίνοντας μια αναπτυξιακή διάσταση στις παρεμβάσεις.
Στα τέλη Μαρτίου
Το συγκεκριμένο εμβληματικό λόγω μεγέθους και επίδρασης project που συνοδεύεται και από το έργο της ψηφιοποίησης των Πολεοδομιών περιλαμβάνονται στη τελική εκδοχή του Ελληνικού Σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και την Βουλή λίγο πριν τα τέλη Μαρτίου με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες στις αρχές Απριλίου.
Το Ελληνικό Σχέδιο στην τελική του πλήρη μορφή (επενδύσεις συν μεταρρυθμίσεις) θα είναι ένας ογκόλιθος χιλιάδων σελίδων (αν μιλούσαμε για την έντυπη εκδοχή του) το οποίο θα πρέπει να προλάβει να ενταχθεί στη πρώτη ομάδα των χωρών που θα εξεταστεί από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες και αναγκαίες εγκρίσεις μέσα στον Ιούλιο. Αυτή είναι και η βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης που «παίζει» με το χρόνο.
Και ο παράγοντας χρόνος εδώ είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός. Πρώτον, η επόμενη αξιολόγηση χωρών προβλέπεται να οριστεί για μετά το καλοκαίρι… Δεύτερον, η έγκαιρη έγκριση από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση μια άνεση χειρισμών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σε συνδυασμό βεβαίως με την πανδημία ( πρόγραμμα εμβολιασμών, άνοιγμα αγορών, πλαίσιο λειτουργίας κλπ).
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε πρόσφατα το χρόνο να ενημερωθεί για την τελική εκδοχή του Ελληνικού Σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης – μια ενημέρωση που έγινε σε δυο 3ωρα ( Παρασκευή και Σάββατο) από την ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που έχει και την πολιτική ευθύνη για τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία εδώ και δεκαετίες και σίγουρα, από την εποχή της Μεταπολίτευσης.