Ο Αϊ Βασίλης έρχεται… από την Κίνα: Πώς οι δασμοί του Τραμπ απειλούν τη βιομηχανία παιχνιδιών

Δημοσιεύτηκε στις 16/12/2024 20:15

Ο Αϊ Βασίλης έρχεται… από την Κίνα: Πώς οι δασμοί του Τραμπ απειλούν τη βιομηχανία παιχνιδιών

Αν ο Άγιος Βασίλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο, το πραγματικό του σπίτι δεν θα ήταν στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, αλλά στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη Νότια Κίνα. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα εργοστάσια παιχνιδιών της χώρας, που είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IBISworld πάνω από το 70% των παιχνιδιών παγκοσμίως κατασκευάζονται στην Κίνα, αποτιμώντας τον τζίρο της βιομηχανίας σε 45 εκατ. δολάρια ετησίως. Άλλες εταιρείες, όπως η Research & Markets,  είναι πιο μετριοπαθείς, εκτιμώντας τον τζίρο των κινέζικων παιχνιδιών σχεδόν στα 29 δισ. ολάρια, σε μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας άνω των 133 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπέρογκοι δασμοί που αναμένεται να επιβάλλει ο Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα, ως και 60%, έχουν προκαλέσει ανατριχίλες στα στελέχη της βιομηχανίας παιχνιδιών. Σύμφωνα με αναλυτή του CNBC, τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι καταστροφικά ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η κινέζικη βιομηχανία παιχνιδιών αναμένεται να φτάσει τα 49 δισ. δολάρια σε 7 χρόνια

Μεταφέρουν εργοστάσια

Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ορισμένοι κατασκευαστές παιχνιδιών έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε άλλες χώρες – όπως το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Ινδία.

Όμως οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες παιχνιδιών – όπως η Hasbro και η Mattel παράγουν την πλειονότητα των προϊόντων τους σε κινέζικα εργοστάσια.

Ρεπορτάζ από την αμερικάνικη αγορά μεταφέρουν κλίμα πανικού ανάμεσα στους κατασκευαστές, καθώς οι τιμές των παιχνιδιων αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα – επηρεάζοντας τις πωλήσεις.

Eταιρείες, που εισάγουν πρώτες ύλες από την Κίνα, αναφέρουν ότι ακόμα και αν απορροφήσουν μέρος του κόστους, οι ανατιμήσεις μπορεί να φτάσουν το 50%. «Ένα φορτηγάκι Τonka Truck που πωλείται 30 δολάρια, μπορεί να φτάσει στα  45 δολάρια ή και περισσότερο τα επόμενα Χριστούγεννα», λέει σε συνέντευξή του κατασκευαστής μιας ιστορικής αμερικάνικης εταιρείας που φτιάχνει αποκλειστικά παιδικά φορτηγάκια.

Αβεβαιότητα

Ένα πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν κάποιες επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κινας, πάλι δεν είναι σίγουροι αν θα γλιτώσουν από τους δασμούς. Ακριβώς επειδή ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Το Μεξικό και ο Καναδάς βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των δασμών. Αρκετοί φοβούνται ότι ο Τραμπ μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Κινέζους, και να επιβάλλει δασμούς σε άλλες ασιατικές χώρες.

Οι ελπίδες τους συγκεντρώνονται στο γεγονός ότι ο Τραμπ δεν πραγματοποιεί πάντα τις απειλές του. Το 2019, ετοιμαζόταν να επιβάλλει δασμούς σε παιχνίδια, video games και κινητά τηλέφωνα από την Κίνα, αλλά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Ακόμα και οι ελάχιστες εταιρείες παιχνιδιών που εξακολουθούν να κατασκευάζουν τα προϊόντα αποκλειστικά στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο σίγουροι ότι οι δασμοί στις εισαγωγές θα τους ωφελήσουν.

Εξίσου αμφίβολο είναι αν οι κυρώσεις επαναφέρουν θέσεις εργασίας στην βιομηχανία παιχνιδιών, καθώς η διαφορά στο κόστος παραμένει σημαντική.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών (Toy Industries of Europe –  ΤΙΕ) σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις από όλη την ΕΕ, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια για να υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι, και πιθανές κυρώσεις στις εισαγωγές  παιχνιδιών από την Κίνα, που πωλούνται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες – όπως η Τemu, η Shein, η Αmazon αλλά και από e-shop που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη.

Έχουν απευθύνει επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να επιβάλλει στους διαδικτυακούς  μεταπωλητές να λαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων που διακινούν. Έτσι θα κλείσει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει στις πλατφόρμες να αποποιούνται τις ευθύνες τους, καθώς η μέχρι τώρα νομοθεσία δεν τους θεωρεί υπεύθυνους για τα προϊόντα που πωλούνται από τρίτους.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνα της ΤΙΕ έδειξαν ότι το 80% των ανώνυμων παιχνιδιών που εισάγονταν μέσα από  οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας της ΕΕ.

Μεταξύ των προϊόντων που ελέγχθηκαν ήταν τα δοχεία με «slime» – μια εύπλαστη μάζα που θυμίζει ζελέ – που είχαν επίπεδα βορίου (χημική ουσία) 13 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Ένας ηλεκτρονικός πίνακας ζωγραφικής από την ιστοσελίδα Αli Baba, που κόστιζε μόλις 93 σεντς, είχε μια μικροσκοπική μπαταρία που έπεφτε και μπορούσε εύκολα να καταποθεί, προκαλώντας σοβαρή βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Πολλοί κατασκευαστές παιχνιδιών από την Κίνα πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους πελάτες, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές χρεώσεις για αεροπορικές μεταφορές και την έλλειψη δασμών για μικρά ποσά.

Προς το παρόν οι δασμοί στα παιχνίδια από τη Κίνα είναι χαμηλότεροι από 10%, σύμφωνα με την ΤΙΕ.

Πριν λίγες ημέρες (13 Δεκεμβρίου) τέθηκε σε ισχύ ο νέος γενικός κανονισμός της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων (GPSR), ο οποίος υποχρεώνει τους πωλητές να παρέχουν στοιχεία όπως το όνομα του κατασκευαστή, το εμπορικό σήμα, την ταχυδρομική διεύθυνση και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να ορίζουν ένα πρόσωπο υπεύθυνο για το προϊόν εντός του μπλοκ. Αλλά η TIE λέει ότι εξακολουθεί να μην καθιστά τις διαδικτυακές πλατφόρμες νομικά υπεύθυνες για όσα πωλούν.

© Πηγή: In.gr