Νέοι τριγμοί στην τουρκική οικονομία: Ο Ερντογάν «ξήλωσε» τον διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
Ακόμη ένα πρόσωπο απομάκρυνε από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, τον τέταρτο μέσα σε διάστημα 20 μηνών.
Ο Νατζί Αγμπάλ αντικαταστάθηκε εν μια νυκτί από τον πρώην βουλευτή του AKP Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην Halkbank.
Το ζήτημα της κατρακύλας της τουρκικής λίρας αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να κάνει συνεχώς αλλαγές σε θέσεις οι οποίες χειρίζονται την οικονομία της χώρας.
Λίγο άλλωστε πριν ολοκληρωθεί το 2020, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Άλμπαϊρακ οδηγήθηκε σε παραίτηση, ενώ ο Ερντογάν είχε αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουϊσάλ, ο οποίος μέχρι τότε εφάρμοζε την πολιτική που ζητούσε το προεδρικό μέγαρο και δεν αύξανε τα επιτόκια παρά την μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Γιατί απομακρύνθηκε ο Αγμπάλ
Στη θέση του τότε διορίστηκε ο Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος όμως άντεξε στη θέση αυτή 4,5 μήνες.
Όλα φαινόταν να βαίνουν καλά για τον Αγμπάλ καθώς από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα άρχισε να δίνει κάποια μηνύματα αξιοπιστίας προς τις αγορές.
Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του τα επιτόκια αυξήθηκαν από το 10.25% στο 19% και η ισοτιμία της λίρας σταθεροποιήθηκε σε σχέση με την υποτίμηση της το 2020.
Την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατα 200 μονάδες βάσης, γεγονός που η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak είχε επικρίνει έντονα και είχε στοχοποιήσει τον Αγμπάλ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει ωστόσο ξεκάθαρη τη θέση του σχετικά με τα επιτόκια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αιτία είναι τα επιτόκια, ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα» και έχει παρέμβει στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.
Τα υψηλά επιτόκια
Απο πλευράς του και ο Σαχάπ Καβτζίογλου με άρθρα του σε τουρκικές εφημερίδες είχε επικρίνει την αύξηση των επιτοκίων και τόνιζε πως δεν είναι απαραίτητη ενέργεια, καθώς στις αγορές υπάρχει αυξημένη ρευστότητα και προειδοποιούσε για περισσότερη αύξηση των επιτοκίων.
Σε άρθρο που δημοσίευσε στη Yeni Safak στις 9 Φεβρουαρίου είχε χαρακτηρίσει «θλιβερό» το να βλέπουμε αρθρογράφους, τραπεζίτες και επιχειρηματικές οργανώσεις στην Τουρκία να αναζητούν οικονομική σταθερότητα σε υψηλά επιτόκια σε μια εποχή που άλλες χώρες έχουν αρνητικά επιτόκια.
«Η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να επιμένει στα υψηλά επιτόκια», έγραψε. «Όταν τα επιτόκια στον κόσμο είναι κοντά στο μηδέν, η αύξηση των επιτοκίων εδώ δεν θα λύσει τα οικονομικά μας προβλήματα. Αντίθετα, θα τα εμβαθύνει στην επόμενη περίοδο».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα «ανοίξει έμμεσα τον δρόμο για αύξηση του πληθωρισμού». Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες και οικονομολόγοι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ισχύει το αντίθετο και θα υποστήριζαν την αύξηση των επιτοκίων για να προσπαθήσουν και να ελέγξουν τον υπερβολικό πληθωρισμό.