Νέο πλαίσιο για την εξόρυξη των κρίσιμων ορυκτών ζητούν 100 χώρες
Μια ομάδα υπό την ηγεσία του Οργανισμου Ηνωμένων Εθνών , που αποτελείται από σχεδόν 100 χώρες, πρόκειται να εκπονήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για να αποτρέψει ορισμένες από τις περιβαλλοντικές ζημιές και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την εξόρυξη «κρίσιμων ορυκτών».
Η εξόρυξη για ορισμένες από τις βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα, έχει συσχετιστεί με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παιδική εργασία και βία, καθώς και σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές.
Η εξόρυξη κοβαλτίου, για παράδειγμα, έχει οδηγήσει σε έξαρση των παράνομων παραβιάσεων της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η εξόρυξη χαλκού έχει επίσης οδηγήσει σε σοβαρή ρύπανση και περιβαλλοντική ζημιά σε ορισμένες περιοχές, σημειώνει ο Guardian.
Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για άλλα κρίσιμα ορυκτά, όπως οι σπάνιες γαίες που απαιτούνται για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκαλεί επίσης ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για τις κυβερνήσεις καθώς μετατοπίζουν τις οικονομίες τους σε βάσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, συγκέντρωσε μια ομάδα ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και την κατανάλωση κρίσιμων ορυκτών με οδηγίες για την κατάρτιση ενός συνόλου κατευθυντήριων γραμμών για τις βιομηχανίες.
«Ένας κόσμος που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας κόσμος πεινασμένος για κρίσιμα ορυκτά», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της πρωτοβουλίας την Παρασκευή. «Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα κρίσιμα ορυκτά είναι μια κρίσιμη ευκαιρία, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη διαφοροποίηση των οικονομιών και τη δραματική αύξηση των εσόδων. Αλλά μόνο εάν η διαχείρισή τους γίνεται σωστά».
ΑΠΕ και… Δικαιοσύνη
Απαντώντας τις ανησυχίες ότι ο αγώνας για πρώτες ύλες ήταν καταστροφικός για ορισμένους, είπε: «Ο αγώνας για το καθαρό μηδέν δεν μπορεί να καταπατήσει τους φτωχούς. Η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συμβαίνει, αλλά πρέπει να την καθοδηγήσουμε προς τη Δικαιοσύνη».
Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα εκπονηθούν από την επιτροπή θα είναι μόνο εθελοντικές και είναι πιθανό να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες εταιρείες που ελέγχουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Λόρα Κέλυ (Laura Kelly), επικεφαλής των βιώσιμων αγορών στο thinktank του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, διότι αυτή τη στιγμή, κάθε χώρα κάνει το δικό της, σε μια βιαστική προσπάθεια να κλειδώσει την πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά».
Πηγή: ΟΤ