Νέες αντικειμενικές αξίες: Ανατροπές στο χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων

Δημοσιεύτηκε στις 14/06/2021 09:00

Νέες αντικειμενικές αξίες: Ανατροπές στο χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων

Αλλαγές στο χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το άλμα των τιμών ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας κρύβει παγίδες για χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης. Με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών,  χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα  καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγηση τους είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Για παράδειγμα για την χορήγηση του  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, να μην υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό,  προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος θα πρέπει μεταξύ άλλων η  συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην  υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι άγαμοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή όσοι είναι σε διάσταση και έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ. Για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες η αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις  250.000 ευρώ για να δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

Οι αντικειμενικές αξίες έχουν αντίκτυπο και στον κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Για την ένταξη ενός άγαμου χωρίς παιδιά στο κοινωνικό  τιμολόγιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

Ειδική ομάδα εργασίας

Το οικονομικό επιτελείο για να εντοπίσει  τις παρενέργειες που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών προχωρά στη συγκρότηση  ειδικής ομάδας εργασίας η οποία θα τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών σε φόρους (πλην του ΕΝΦΙΑ), σε τέλη, σε κοινωνικά επιδόματα.  Στην εν λόγω ομάδα εργασίας συμμετέχουν, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι, όπως το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα θα καταθέσει προτάσεις  όπου απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο, για την προσαρμογή των επιδομάτων, των φόρων και τελών  στα νέα δεδομένα.  Παράλληλα θα δουλεύει και η εξειδικευμένη Ομάδα Εργασίας που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο ΕΝΦΙΑ και αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου ακινήτων.

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook