Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ

Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2024 19:00

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας και στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ

Νέες ανατροπές έρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει στα «σκαριά» ολικό «λίφτινγκ» σημαντικών παραμέτρων που αφορούν στο συνταξιοδοτικό. Στο «τραπέζι» του αρμόδιου Υπουργείου είναι το «ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, η κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος εξαγοράς πλασματικών ετών εργασίας, ενώ πλέον στο προσκήνιο έρχονται και το ζήτημα υπολογισμού των εφάπαξ.

Επί τάπητος βρίσκεται μια πρόταση για τον υπολογισμό του εφάπαξ που θεωρητικά έχει ως στόχο την αύξηση των ποσών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους

Με την αλλαγή λοιπόν του τρόπου υπολογισμού, όπως έχει πέσει στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2022 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη έως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου  όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 επί τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε το 2014 έως το 2022 χωρίς τόκο.

Τι ισχύει σήμερα για το εφάπαξ

Tο εφάπαξ σήμερα υπολογίζεται με δύο τμήματα: Για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 έχει ως βάση υπολογισμού τον παλιό τρόπο, ενώ για τα έτη από το 2014 και μετά επιστρέφονται άτοκα οι εισφορές.

Με άλλα λόγια διαπιστώνεται ότι ο διαχωρισμός του εφάπαξ σε δύο μέρη, ένα για τα έτη ασφάλισης έως το 2013 και ένα για τα έτη από το 2014 και μετά έχει ημερομηνία λήξης, καθώς χρόνο με τον χρόνο το εφάπαξ θα μειώνεται για όλο και περισσότερους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα απομακρύνονται από την «καλή» πενταετία.

Να σημειωθεί πως το εφάπαξ δεν έχει κρατήσεις και καταβάλλεται στο ακέραιο. Παρακράτηση γίνεται όταν  υπάρχουν:

  • οφειλές στην Εφορία (παρακράτηση μέχρι ποσοστού 50% της παροχής)
  • δάνειο στο Ταμείο  Παρακράτησης και Δανείων (ποσό σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση χορήγησης δανείου)
  • οφειλή εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ.

enikos.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook