Νέα έντονη αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για μεσαία τάξη και μνημόνια

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2020 01:00

Νέα έντονη αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για μεσαία τάξη και μνημόνια

Βαριές κουβέντες με προσωπικές αιχμές αντάλλαξαν για άλλη μια φορά ο νυν και ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή ερώτηση του πρώτου για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη ήδη από το πρωί μετά την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων σχετικά με τις κυβερνητικές προβλέψεις για την ύφεση φέτος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άλλα νούμερα δίνει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, αλλά και να αμφισβητεί ευθέως τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, ήταν αναμενόμενο η αντιπαράθεση να οξυνθεί περαιτέρω στη Βουλή.

Ενδεικτικό είναι ότι για την αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν δίστασε ακόμη και να χαρακτηρίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας «επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», που «θα οδηγούσε σίγουρα σε νέο μνημόνιο».

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος είδε στα λεγόμενα του κ. Σταϊκούρα την «αγωνία αυτοδικαίωσης» και την αλαζονεία της ΝΔ που αρνείται να ενσωματώσει στο πρόγραμμά της οποιαδήποτε ιδέα ή πρόταση από άλλο χώρο, ακόμη και σε πρωτοφανείς όπως η σημερινή καταστάσεις.

«Η βασική μας διαφορά είναι εγώ προσπάθησα να εκφράσω την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για το πως θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης και ο κ. Σταικούρας προσπάθησε να εκφράσει την αγωνία της αυτοδικαίωσής του» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις των δύο ανδρών προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεσαία τάξη ήδη από τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών της.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού περιέγραψε εκτενώς την κακή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η μεσαία τάξη με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ -όπως σημείωσε- και περιέγραψε επίσης αναλυτικά τις επιλογές της κυβέρνησης για την στήριξη της μεσαίας τάξης στην προ κοροναϊού εποχή, υποστήριξε ότι και από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, «επωφελήθηκαν περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Διαβεβαίωσε δε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τα αναγκαία καύσιμα» για να ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας μετά την κρίση.

Ο πόλεμος για τη μεσαία τάξη

Ο πόλεμος για τη μεσαία τάξη και ποιος την αγαπάει περισσότερο, ξεκίνησε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής Αντιπολίτευσης προεκλογικά και όπως αποδείχθηκε καλά κρατεί μέχρι σήμερα.

Στη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας δέχθηκε τα πυρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η δική της πολιτική ήταν αυτή που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πει με σαφήνεια ποια πολιτική θα ακολουθήσει για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, λέγοντας ότι η καθαρή δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι 6 δισ. ευρώ.

«Πείτε και σε αυτούς που θέλουν να μπουν στη μεσαία τάξη, στους χιλιάδες ανθρώπους με εποχιακή εργασία που τώρα δεν θα δουλέψουν, τι θα κάνουν ακριβώς. Πείτε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με πληρωμές και υποχρεώσεις. Μπορείτε να πείτε ποιο σχέδιο έχετε για τη μεσαία τάξη, αντί να μπερδεύετε πορτοκάλια με μήλα;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να πει στη μεσαία τάξη, που τόσο την κορόιδεψε, πώς θα περάσει στην ανάκαμψη, γιατί τώρα έχει ευθύνη για τα μεσαία στρώματα και γι΄αυτά που τους υποσχέθηκε».

Σταϊκούρας: Εφαρμόζουμε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς

«Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός. Κοιτάζω την κοινωνία στα μάτια και συνομιλώ μαζί της», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Ιδίως για το ζήτημα της μεσαίας τάξης, υπογράμμισε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλάει για τη μεσαία τάξη, αν και το 2018, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχε οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Οι δε μηδενικές δηλώσεις αυξήθηκαν το 2017, σε σχέση με το 2014, κατά 14%.

«Είστε ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που στα χρόνια του μνημονίου περιέκοψε το αφορολόγητο και μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «μέσω των οριζόντιων μέτρων που λάβαμε, επωφελήθηκαν περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα» κάνοντας αναφορά στην ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, στην στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, στην καταβολή δώρου Πάσχα σε 114.000 εργαζόμενους στην υγεία.

Επίσης έκανε αναφορά και στα άλλα μέτρα στήριξης όπως η αναστολή πληρωμής φόρων και δανειακών οφειλών σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ειδική μνεία έκανε στην παράταση της προστασίας της α’ κατοικίας και στη στήριξη δανειοληπτών πουν έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, αλλά και στα μέτρα που δρομολογούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

«Συμπερασματικά, το Κράτος ανέλαβε εμπροσθοβαρώς το βάρος της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, της οικονομίας, όπως είχε καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους.  Τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των ωφελουμένων από το ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων της Κυβέρνησης. Διότι βασική μας αρχή είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών της υγειονομικής κρίσης» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε μνημόνιο οδηγεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, συνεχίζοντας την επίθεση στον κ. Τσακαλώτο, «το δήθεν φιλόδοξο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», συνιστά «επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» και «οδηγεί τη χώρα όχι μόνο στη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ουσιαστικά και σε ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε!».

Επίσης ο  υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξακολουθεί να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις του».

Παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι ο κ. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του πολιτισμού πρότεινε ένα «γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού».

Επισήμανε εξάλλου, ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε και μείωση της προκαταβολής φόρου, που επίσης δεν είναι στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. «Και συνεχίζει απτόητος. Υιοθετεί, δηλαδή, πλήρως τη λογική του ‘περάστε κόσμε’».

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε αυθαίρετη υπόθεση την άποψη ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, (ANFAs και SMPs), που διακρατεί το Ευρωσύστημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, ως κυβέρνηση, είχε δεσμευθεί από το 2018, η καταβολή τους να γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο του 2022, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία η ίδια μας έβαλε», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας – και κατήγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ούτε ξέρει τι έχει υπογράψει, ή σκόπιμα τα διαστρεβλώνει, ή τα αγνοεί».

Αναφερόμενος στα μέτρα που αποφασίστηκαν ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, που σε πλήρη εξέλιξή του θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ, με τις νέες πρόνοιες που θα προστεθούν και συνδέονται και με την αξιοποίηση διαθέσιμων και νέων ευρωπαϊκών ταμείων, για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας. Γιατί η επανεκκίνησή της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα».

«Παίρνουμε 24 δισ. ευρώ μέτρα για να περιορίσουμε μια ύφεση, η οποία εκτιμούμε ότι αρχικά θα κινηθεί από 10% έως 13% και με τα μέτρα αυτά θα φτάσουμε τελικά να είμαστε από 4,7% έως 8%», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Μετά την υγειονομική κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε σταδιακά, να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020. Για τον σκοπό αυτό έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία ‘καύσιμα’. Είναι ώρα ευθύνης, σύνεσης και σκληρής δουλειάς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε, και αυτή την μάχη!»

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook