«Μπρα ντε φερ» Θεσμών με κυβέρνηση – Πανδημία, πτωχευτικός και εκκρεμείς συντάξεις στο τραπέζι

Δημοσιεύτηκε στις 19/10/2020 14:19

«Μπρα ντε φερ» Θεσμών με κυβέρνηση – Πανδημία, πτωχευτικός και εκκρεμείς συντάξεις στο τραπέζι

Στον απόηχο των δονήσεων που προκαλεί η άνοδος των κρουσμάτων και οι φόβοι για lockdown, σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιούνται οι διήμερες τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της  8ης αξιολόγησης. Τα μακροοικονομικά μεγέθη βρίσκονται ήδη υπό πίεση, ενώ οι φόβοι για διψήφια ύφεση το τρίτο τρίμηνο είναι υπαρκτοί, με βασική πηγή ανησυχίας την πορεία των τουριστικών εσόδων, γεγονός που αναβαθμίζει την αβεβαιότητα των προβλέψεων της Αθήνας, τόσο για την ύφεση του 2020 (8,2%), όσο και των αισιόδοξων εκτιμήσεων περί ανάκαμψης 7,5% το 2021.

Τα τελευταία μέτωπα

Οι προηγηθείσες συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων έχουν προετοιμάσει τις διαβουλεύσεις και πλέον στο τραπέζι βρίσκονται τα τελευταία μέτωπα, προκειμένου να κλείσει η 8η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ προς τα τέλη Νοεμβρίου (Eurogroup), δίνοντας ανάσα στα ταμειακά διαθέσιμα.Στην ατζέντα αναμένεται να μπει ο  Πτωχευτικός Κώδικας, αλλά και το Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο συνοδεύεται από  μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, φόρους κλπ.  Στο επίκεντρο, επίσης, το θέμα των “κόκκινων” δανείων με φόντο τις εκτιμήσεις που δείχνουν πως η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει 5-10 δισ. ευρώ νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στα σημαντικά θέματα είναι η δέσμευση της Ελλάδας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και ιδιαιτέρως των εκκρεμών συντάξεων, γεγονός που είχε “σηκώσει” ψηλά ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ , ένα μήνα πριν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με στόχο να εξαλείψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Από τις διαβουλεύσεις δεν μπορεί να λείπει η λίστα των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας. Χωρίς αμφιβολία η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης έχει σημάνει συναγερμό και η λήψη απόφασης ενός lockdown στην Αττική αποτελεί την ύστατη λύση, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πως το δεύτερο κύμα κορωνοϊού προς το παρόν δεν φέρνει ανατροπές στους οικονομικούς σχεδιασμούς. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα χρειαστεί να πάμε σε μαζικά lockdown που θα διαρκέσουν πολύ χρόνο ή όχι, και βεβαίως από το εμβόλιο, δηλαδή από το πότε θα έρθει και πότε θα μπορέσει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ασφαλώς όμως, όπως ανέφερε ο υπουργός, η αβεβαιότητα υπάρχει και πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει πώς θα λήξει. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για το 2020 δεν διαφέρουν πολύ, καθώς η κυβέρνηση κάνει λόγο για ύφεση 8,2%, το ΔΝΤ προβλέπει 9,5%, η Κομισιόν αναφέρει 9,2% κι άλλοι λένε γύρω στα 7,9%. «Δεν πρόκειται για σημαντικές διαφορές στη φάση που είμαστε στο πλαίσιο αυτής της πολύ αβέβαιης περιόδου».

© Πηγή: In.gr