«Μπάλλος» – Στα λασπόνερα «βούλιαξαν» οι κόποι των αγροτών

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2021 13:22

«Μπάλλος» – Στα λασπόνερα «βούλιαξαν» οι κόποι των αγροτών

 

«Για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, είδαν τους κόπους τους να βουλιάζουν στα λασπόνερα της πολιτικής ανεπάρκειας και τις προσδοκίες τους για ανάκαμψη να παρασύρονται στο πέρασμα του χειμάρρου της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας».

Το παραπάνω αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αγρινίου η οποία  αναδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι αγρότες απ’ το μανιασμένο πέρασμα του «Μπάλλου», θέτοντας προ των ευθυνών του κάθε αρμόδιο φορέα. Η Ένωση ζητά έκτακτη χρηματοδότηση για τους παραγωγούς μέσω της ενεργοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών μηχανισμών, αλλά και άμεσα έργα θωράκισης της αγροτικής παραγωγής.

Αναλυτικά η Ένωση Αγρινίου αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι. Οι ποσότητες νερού που έπεσαν σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο ήταν όντως τεράστιες, για τα αποστραγγιστικά, όμως, απλώς κουβεντιάζουμε κάποιες δεκαετίες τώρα, για τα δε αντιπλημμυρικά απλώς…προσπαθούμε! Κι αυτό υπό αίρεση είναι!!

Σημασία έχει ότι στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν ξανά οι πολίτες και για μια ακόμη φορά οι αγρότες, εκτός απ’ τις ατέλειωτες εκτάσεις που είδαν να μετατρέπονται σε λίμνες (μεγάλο ποσοστό των οποίων με σπαρτά), έχουν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή σε υποδομές και σε αποθηκευμένο καρπό, μαζί με την όποια ζημιά έχει γίνει σε εργαλεία και μηχανήματα, που κατά κανόνα ποτέ δεν αποζημιώνεται, ούτε στο ελάχιστο.

Σημειώνουμε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν αποτελούν ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής μας, που βρίσκονται σε απόγνωση, μετά και τις απώλειες που υπήρξαν από προηγούμενες καταστροφές από χαλάζι και παγετό, αλλά και μετά την τεράστια απώλεια που φέτος υπάρχει λόγω της ακαρπίας στις ελιές, στα εσπεριδοειδή και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο αφανισμού της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας.

«Αφανισμός» που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για το σύνολο των παραγωγών στον κάμπο του Λεσινίου, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιος, αφού οι εκτάσεις παραμένουν σκεπασμένες με τόνους νερού και είναι γνωστό πως στο εξής δεν έχουν νόημα οι νέες σπορές ή οι όποιες καλλιέργειες, δεδομένου ότι η εποχή έναρξης έχει πλέον παρέλθει.

Οι διαπιστώσεις, ωστόσο, δεν βοηθάνε ετούτη την ώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχύτατα η καταγραφή των ζημιών, η απλοποίηση των διαδικασιών για την απαραίτητη άμεση ενίσχυση προς αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, αλλά και ουσιαστική στελέχωση του ΕΛΓΑ, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να συγκροτηθεί ικανός αριθμός κλιμακίων και να γίνει η εκτίμηση των καταστροφών με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο, σε άμεσο χρόνο.

Τονίζουμε ότι η διαδικασία των ΠΣΕΑ, η καταβολή των όποιων αποζημιώσεων δηλαδή κάποια χρόνια αργότερα, θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση την παραγωγή, αφού οι αγρότες και δη εκείνοι που είδαν την υποδομή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς, δεν θα μπορέσουν να επανακάμψουν, αν δεν αποζημιωθούν άμεσα.

Θεωρούμε δε αναγκαίο, ύστερα από μια τέτοια καταστροφή, να υπάρξει άμεσα επίσημο αίτημα προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να δοθεί έκτακτη ευρωπαϊκή ενίσχυση, μέσω των ειδικών ταμείων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές.

Τέλος, με δεδομένο ότι μόλις προ ημερών δημοσιοποιήθηκε η προδημοσίευση του προγράμματος για την αγροτική οδοποιία, η Ένωση Αγρινίου ζητά ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα βελτίωσης του παντελώς κατεστραμμένου αγροτικού οδικού δικτύου. Ομοίως και σε ότι έχει να κάνει με την ανάλογη προδημοσίευση για τα αρδευτικά έργα, στο πλαίσιο των οποίων εμπίπτει και η αποστράγγιση».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook