Μοσκοβισί : Ζητά «σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου για μείωση του χρέους
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε «ένα σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους των κρατών και να ευνοηθεί η ανάπτυξη.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε σήμερα η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε «ένα σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους των κρατών και να ευνοηθεί η ανάπτυξη.
«Επιθυμώ η επόμενη επιτροπή να διατηρήσει την επιλογή της ευελιξίας στο πλαίσιο των κανόνων και να είναι επίσης ικανή να προτείνει τη μεταρρύθμισή τους», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι με την Ένωση Δημοσιογράφων Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Ρεπορτάζ (AJEF).
Ο Μοσκοβισί, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του μήνα, επέμεινε στην «ανάγκη για ένα σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο ορίζει τους κανόνες της Ευρωζώνης κυρίως για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος των χωρών μελών, ώστε «να καταστεί πιο ευανάγνωστο, πιο απλό, πιο αποτελεσματικό».
Ο Μοσκοβισί πρόκειται να αντικατασταθεί την 1η Νοεμβρίου από τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, έναν μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη.
Ο Μοσκοβισί στάθηκε στη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε μια μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «αμφισβητήσιμη ως προς τη σύλληψή της, είναι δύσκολο να μετρηθεί εμπειρικά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί ως στοιχείο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη».
Ο επίτροπος, ο οποίος υπενθύμισε πως η τελευταία λέξη ανήκει στα κράτη μέλη, πρότεινε μια «μεταρρύθμιση των κανόνων ώστε να καταστούν ικανοί να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές που μειώνουν το χρέος και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ανάπτυξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως πρέπει «να βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» που επιβάλλει στις χώρες μέλη το δημοσιονομικό έλλειμμά τους να μην υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος τους το 60% του ΑΕΠ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ