Moody’s : Η αποπληρωμή του ΔΝΤ βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις 31/10/2019 12:07

Moody’s : Η αποπληρωμή του ΔΝΤ βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Ως πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 8,4 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως αναφέρει ο οίκος,η κίνηση θα μειώσει το επιτοκιακό κόστος και οριακά θα βελτιώσει τη μέση ωρίμανση του χρέους, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ θα οδηγήσει σε εξόφληση των πληρωμών για το 2019 και το 2020.

Η Moody’s για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Αν και το ΔΝΤ είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής για την Ελλάδα (με τα δάνεια προς το ΔΝΤ να αντιστοιχούν στο 2,3% του συνολικού χρέους της κεντρικής κυβέρνησης), η πρόωρη αποπληρωμή είναι «πιστωτικά θετικό γεγονός» (credit positive) επειδή το μέσο επιτόκιο των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι 4,9%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που η Ελλάδα πληρώνει για τα δάνειά της στον EFSF-ESM, των οποίων τα επιτόκια είναι κατά μέσο όρο 1,4%.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Σημειώνει πάντως ότι ακόμη πιο σημαντική για τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι η επιτυχία του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ ή περίπου 1,2% από επιτοκιακά κόστη. Η χώρα έχει πληρωμές αρχικού κεφαλαίου και τόκων προς το ΔΝΤ ύψους 1,9-2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2021-2023 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαχειρίσιμο.

Όπως εξηγεί ο οίκος σε σημείωμά του η αποπληρωμή θα περιορίσει τις δαπάνες της χώρας για τόκους και οριακά θα επιμηκύνει τη διάρκεια ωρίμανσης των δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ ήταν κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο των δανείων του EFSF-ESM (1,4%), αλλά και το επιτόκιο το οποίο πέτυχε η χώρα στην επανέκδοση του δεκαετούς (1,5%) και την έκδοση του επταετούς ομολόγου (1,9%).

Ακόμη πιο σημαντική για το πιστωτικό προφίλ της χώρας σε κάθε περίπτωση είναι η αξιοποίηση του «Ηρακλή» από τις τράπεζες: «Η εφαρμογή του σχήματος προστασίας ενεργητικού για το τραπεζικό σύστημα, που έλαβε το πράσινο φως στις 10 Οκτωβρίου, είναι ενδεχομένως ακόμη πιο σημαντική από την πρόωρη πληρωμή του ΔΝΤ, καθώς τα κόκκινα δάνεια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα» καταλήγει ο οίκος.

© Πηγή: In.gr