Μητσοτάκης σε FT: Η οικονομία είναι έτοιμη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2021 19:42

Μητσοτάκης σε FT: Η οικονομία είναι έτοιμη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ben Hall, στο πλαίσιο του συνεδρίου The Global Boardroom της εφημερίδας «Financial Times».

«Πιστεύω ότι έχουμε αφήσει για τα καλά την κρίση πίσω μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όλες οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2021 και ειδικά για το 2022 είναι «πολύ, πολύ αισιόδοξες».

Ψηφιακός μετασχηματισμός και επενδύσεις – Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

Τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το μέτωπο οι Έλληνες «έχουν εκπλαγεί ευχάριστα, με το γεγονός ότι τώρα έχουν πρόσβαση σε πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, που δεν είχαν πριν από έναν χρόνο». Και προσέθεσε ότι η εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας μας είναι απολύτως ψηφιακή, δίχως χαρτί.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση χτίζει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον ελληνικό λαό και ανέφερε υπάρχει «τεράστιο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα», σε διάφορους κλάδους, ξεκινώντας με την αγορά ακινήτων και τον τουρισμό, αλλά και πέρα από αυτά.

Παραδέχθηκε ότι η πράσινη μετάβαση είναι κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, εξηγώντας ότι τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως η ηλιοφάνεια, ο άνεμος και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, έχουν προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον πολλών διεθνών επιχειρήσεων και ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με τον όμιλο Volkswagen, «ώστε να μετατρέψουμε ένα από τα μεσαίου μεγέθους νησιά μας, την Αστυπάλαια, σε νησί όπου θα υπάρχει πλήρης ηλεκτροκίνηση έως το 2025 – απόλυτα πράσινο και αειφόρο έργο. Τέτοια project», τόνισε ο πρωθυπουργός, θα καλλιεργήσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Βελτιωμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης την πρόσφατη τάση σε ό,τι αφορά την πανδημία, αναφέροντας πως «ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, το ίδιο και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία». Αυτά, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, προσέθεσε, «που διεξάγονται με ταχύτερο ρυθμό, τη μαζική χρήση self-tests και το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες δραστηριότητές μας μπορούν να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, με κάνουν να αναμένω ριζική βελτίωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες».

Την επιθυμία του να ανοίξει ο ελληνικός τουρισμός στις 15 Μαΐου με ασφάλεια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ διευκρίνησε ότι αν θέλει κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα, χωρίς να υποβληθεί σε περιορισμούς καραντίνας, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια βεβαίωση πως έχει περάσει πια την ασθένεια ή ένα αρνητικό τεστ, PCR ή αντιγόνου.

«Ουσιαστικά», εξήγησε, «αυτή είναι η βάση αυτού που στην Ευρώπη αποκαλούμε το πράσινο διαβατήριο» και τόνισε πως θα το εφαρμόσουμε «πριν ξεκινήσει να παίρνει «σάρκα και οστά» σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και του λιανεμπορίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι πρώτοι επισκέπτες που θα έρθουν στην Ελλάδα, από τις 15 Μαΐου, θα επισκέπτονται μια χώρα «όπου πλέον οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχουν επιστρέψει σε μια κανονικότητα». 

Περισσότερα εμβόλια Μάιο-Ιούνιο – 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για δραστική βελτίωση της κατάστασης τον επόμενο μήνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμών επιταχύνεται. «Έχουμε χορηγήσει πάνω από 3,2 εκατομμύρια δόσεις στην Ελλάδα. Αναμένουμε πως σήμερα θα φτάσουμε σε αριθμό ρεκόρ, πιθανότατα κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς ανά ημέρα. Και καθώς θα λαμβάνουμε περισσότερα εμβόλια τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε τα εμβόλια σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό μας σχετικά σύντομα», ανέφερε και διευκρίνησε ότι, προς το παρόν, όλοι οι πολίτες άνω των 30 μπορούν να εμβολιαστούν.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν η Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες της και σε τουρίστες, που θα έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik και το κινέζικο εμβόλιο, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι θα προτιμούσε μόνο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον EMA, ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι αυτό αφορά κυρίως στο εμβόλιο Sputnik, καθώς δεν αναμένουμε πολλούς τουρίστες από την Κίνα.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για εμάς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι, από τα διαθέσιμα δεδομένα, «θεωρούμε πως το ρωσικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Βεβαίως δεν έχει εγκριθεί από τον EMA», διευκρίνησε, «γι’ αυτό και δεν χορηγούμε το εμβόλιο, σε απόλυτη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τις προμήθειες», ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στο να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik.

Αναμένουμε αμοιβαιότητα από τις άλλες χώρες για τους Έλληνες τουρίστες

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδέα του ευρωπαϊκού πράσινου πιστοποιητικού, που είχε ως στόχο να συστηματοποιήσει τη διαδικασία, αντί να προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες και τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες, «τουλάχιστον οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί», θα ακολουθήσουν μια παρόμοια στρατηγική, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο κινείται η Ευρώπη, ότι «έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» και ότι θα είναι διαθέσιμο σχετικά σύντομα.

«Πιστεύω, άλλωστε, πως θα υπάρξει πίεση από τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ελεύθερα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο να μπορέσουν πολίτες άλλων χωρών να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, «αλλά να είναι και σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς – κάτι που είναι εξίσου σημαντικό με το να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς να υποστούν ταλαιπωρία».

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, η χώρα μας αναμένει «αμοιβαιότητα και από άλλες χώρες, ουσιαστικά τις ίδιες υποχρεώσεις για αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής τους, με αυτές που θα επιβάλλουμε σε όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι, δεδομένης της επιθυμίας των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν, καμία κυβέρνηση δεν θα επιβάλει επιπρόσθετους περιορισμούς, πέραν από αυτούς που ήδη εφαρμόζονται για την επιστροφή των τουριστών στις χώρες τους.

Self test παντού – Και στον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα «ήταν από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν τα self-tests σε μεγάλη κλίμακα», ενώ τόνισε πως υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες στην αρχή για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν η διαδικασία, «αλλά τελικά ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο το εγχείρημα». Και εξήγησε πως, μέσω των self-tests, η χώρα μας ήταν σε θέση να εντοπίσει περιπτώσεις ασυμπτωματικών, «κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Τόνισε ότι το self-test επεκτάθηκε και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα προστεθεί και ο τομέας του τουρισμού, προκειμένου να διασφαλίσουμε πώς οι άνθρωποι που εξυπηρετούν τους τουρίστες στην Ελλάδα, δηλαδή το προσωπικό της φιλοξενίας, αν και «αναμένουμε πως οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι», όπως είπε, «ακόμα και αν δεν έχουν εμβολιαστεί, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέσω μαζικών τεστ».

«Είμαστε μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, από την άποψη των τεστ που διενεργούνται ανά εκατομμύριο πληθυσμού», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τα self-tests ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. 

Η οικονομία είναι έτοιμη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση

Την επιδίωξη της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, να επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη «για μια ουσιαστική επανεκκίνηση». Και προσέθεσε ότι πλέον έχουμε πρόσβαση σε μια επιπρόσθετη δεξαμενή κεφαλαίων, που δεν ήταν διαθέσιμη πριν από την πανδημία, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

«Η Ελλάδα θα λάβει 32 δισεκατομμύρια, που δεν ήταν διαθέσιμα πριν την πανδημία, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια θα είναι επιχορηγήσεις. Θα ικανοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια», ανέφερε και προσέθεσε πως αναμένουμε «περίπου 60 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα».

«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι αυτοί οι πόροι δεν θα σπαταληθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει το σχέδιό της, που «είναι λεπτομερέστατο» και έτυχε «πολύ καλής υποδοχής στις Βρυξέλλες». Υποστήριξε ότι το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει «περισσότερες από 170 μεγάλες πρωτοβουλίες, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ψηφιακό μέτωπο, στην πράσινη μετάβαση, σε θέσεις εργασίας, σε δεξιότητες, στην κοινωνική συνοχή».

Όσο για το ελληνικό χρέος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ αλλά, όπως σημείωσε, το χρέος μας «έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι πληρωμές είναι σχετικά χαμηλές, τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία, αναλογικά με το χρέος».

«Οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες για την Ελλάδα» τόνισε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, αλλά και στην επιτυχή έκδοση, μετά από καιρό, 5ετούς ομολόγου. «Δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό προφανώς σχετίζεται με την επιπλέον ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται και για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι υλοποιεί την πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Εργασιακά: Δεν συνδέω την εργασιακή μεταρρύθμιση με το πολιτικό κόστος

Στο επίμαχο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τα συνδικάτα εργαζομένων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση» η μεταρρύθμιση στα εργασιακά.

«Εγώ δεν το βλέπω με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε και εξήγησε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα». Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για κατάργηση του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους. Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής».

Και κατέληξε πως ο όρος «μεταρρύθμιση» έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές έννοιες, αλλά «δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

«Η λιτότητα είναι πάντοτε επίπονη», διευκρίνισε, ενώ οι μεταρρυθμίσεις «ενδέχεται να είναι επίπονες για κάποιους, συνήθως για ομάδες ειδικών συμφερόντων, που έχουν ευνοημένη θέση μέσα στο σύστημα», όπως είπε, «αλλά σε γενικές γραμμές οι μεταρρυθμίσεις είναι ευεργετικές για τους πολλούς. Συνήθως, είναι ευεργετικές», υποστήριξε, «για τους ανέργους, εάν δημιουργούν θέσεις εργασίας, εάν οπλίζουμε τους χαμηλόμισθους με περισσότερη ασφάλεια και διαπραγματευτική δύναμη έναντι των εργοδοτών τους».

Κατέληξε, μάλιστα, ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν ζημίωσαν τη δημοφιλία της, αναφέροντας πως το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης δεν έχει μειωθεί: «Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είμαστε πιο λαοφιλείς τώρα από ό,τι ήμασταν πριν από μία διετία, όταν αναλάβαμε την εξουσία», τόνισε.

Θα ιδιωτικοποιηθούν μερικώς οι επικουρικές συντάξεις

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι «μία δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που πρέπει να γίνει, αφορά το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο θέλουμε μερικώς να ιδιωτικοποιηθεί».

Σημείωσε ότι αυτό που εξηγεί η κυβέρνηση στους νέους (σ.σ. ασφαλισμένους) είναι ότι «θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά την επικουρική σύνταξή τους» και εξήγησε πως «είναι καλύτερο να γνωρίζεις πόσα χρήματα βάζεις στην άκρη για τη σύνταξή σου, καθώς προχωρώντας σταδιακά, δημιουργείται και μία επιπλέον δεξαμενή χρημάτων, που θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Σε πρώτη φάση θα είναι μικρή», όπως είπε, «αλλά σε βάθος 10, 20 ετών, θα έχει σαφώς μεγαλύτερο αποτύπωμα».

Το μήνυμα Ελλάδας-ΕΕ στην Τουρκία είναι σαφές: Θετική αλλά αντιστρέψιμη η ατζέντα

«Καταστήσαμε απόλυτα σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά ό,τι αφορά την δύσκολη σχέση που έχουμε με την Τουρκία, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ευρώπη στο σύνολό της», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε υιοθετήσει την σωστή στάση, δηλαδή μια διττή προσέγγιση (dual track)», διευκρινίζοντας ότι προσφέρουμε στην Τουρκία μια θετική ατζέντα, «αλλά ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές πως ό,τι θέτουμε στο τραπέζι συνδέεται με προϋποθέσεις και είναι δυνητικά αναστρέψιμο, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε επιθετική ή αναθεωρητική εξωτερική πολιτική, όπως είδαμε το 2020».

Αναφέρθηκε σε κάποιες καλές ενδείξεις αποκλιμάκωσης τους πρώτους μήνες του 2021, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στο να καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι τα θέματα που έχουμε, «το ένα βασικό θέμα, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιλυθεί και δεν θα επιλυθεί με μονομερείς ενέργειες. Μπορεί να επιλυθεί μόνο με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και – αν είναι αναγκαίο – με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνάψει τέτοιου είδους συμφωνίες με άλλες χώρες. «Συνάψαμε συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, με την Ιταλία, συμφωνήσαμε επί της αρχής με την Αλβανία να προσφύγουμε στην Χάγη για την επίλυση της διαφοράς μας. Έτσι θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην γειτονιά μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως η εξωτερική μας πολιτική «χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση» και ετοιμότητα να συζητήσουμε με την Τουρκία, «αλλά ταυτόχρονα θέτει πολύ ξεκάθαρα όρια ως προς το ποια συμπεριφορά μπορεί να γίνει αποδεκτή και ποια όχι».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook