Μεταβιβάσεις ακινήτων – Ενας μήνας παράταση για υπογραφή συμβολαίων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021

Δημοσιεύτηκε στις 09/12/2021 16:00

Μεταβιβάσεις ακινήτων – Ενας μήνας παράταση για υπογραφή συμβολαίων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021

Χρονική ανάσα 1 μήνα για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προσανατολίζεται να δώσει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μια ρεαλιστική παράταση.

Με την παράταση, που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενους που δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου.

Το τελευταίο διάστημα σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαιο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ την επόμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.

Η λύση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα στους φορολογουμένους για να συγκεντρώσουν τα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την υπογραφή των συμβολαίων. Μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» καμία απόφαση και είναι πιθανόν η λύση να δοθεί λίγο πριν από την εκπνοή του 2021.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως έχουν ήδη ζητήσει να δοθεί τρίμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, της βεβαίωσης μηχανικού καθώς και για τη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, η τρίμηνη παράταση είναι απαραίτητη «προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως γονικές παροχές και δωρεές, λόγω του ότι, παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, η «πιστοποιητικοκρατία» παραμένει ανίκητη και απαιτείται πολύμηνη μαρτυρική κυριολεκτικά ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο».

Ακόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών οι οποίες είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις, τα οποία είναι σημαντικά.

Αυξήσεις

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες έχουν πάρει την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης εκτοξεύεται στα ύψη. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο στα 1.700 ευρώ ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).

Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%).

Περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία

Η αύξηση πάντως των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook