Μεγάλη Παραίτηση: Ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει την τάση
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο χώρος εργασίας στην Αμερική ανατράπηκε, με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν μαζικά τη δουλειά τους αναζητώντας πιο ικανοποιητικές θέσεις εργασίας και ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις.
Η τάση αυτή ονομάστηκε «Μεγάλη Παραίτηση» και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να σημάνουν το τέλος της… Ωστόσο, οι εξελίξεις τους διέψευσαν καθώς πλέον οι εργαζόμενοι έχουν έναν ακόμα καλό λόγο για να αλλάξουν ρότα: τον υψηλό πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης «Μεγάλη Παραίτηση»: Η επανάσταση του μεσήλικα
«Είναι μια αγορά εργαζομένων», λέει στο Moneywise, ο Andrew Flowers, οικονομολόγος εργασίας στην Appcast. «Και αυτή η διαπραγματευτική δύναμη, σημαίνει ότι, με υψηλό πληθωρισμό, αυτή είναι η στιγμή είτε να ζητήσετε αύξηση είτε να βρείτε δυνητικά μια καλύτερη προσφορά αλλού».
Κενές θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τον Απρίλιο περίπου 4,4 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, αριθμός σχεδόν αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα και μεταξύ των υψηλότερων των τελευταίων δεκαετιών.
Και παρά το γεγονός ότι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν, παραμένουν σχεδόν δύο διαθέσιμες θέσεις εργασίας για κάθε εργαζόμενο που αναζητά.
Με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και του φυσικού αερίου να ψαλιδίζει ουσιαστικά τους πραγματικούς μισθούς, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει ακόμη κάποια κίνηση έχουν κάθε λόγο – και κάθε ευκαιρία – να δράσουν σύντομα.
Το παράθυρο παραμένει ανοιχτό προς το παρόν
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο θεαματικό 8,6% τον Μάιο από πέρυσι, ασκώντας πίεση στους εργαζόμενους που διαφορετικά θα ήταν ευχαριστημένοι με το status quo.
Σε παγκόσμιο επίπεδο
Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι πιθανό να αλλάξει δουλειά τον επόμενο χρόνο, με τους περισσότερους να φεύγουν για καλύτερο μισθό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της λογιστικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers.
Πάνω από το ένα τρίτο σχεδιάζει να ζητήσει αύξηση το επόμενο έτος, αν και ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος στον τομέα της τεχνολογίας (44%) και χαμηλότερος στον δημόσιο τομέα (25%).
«Οι εργοδότες γνωρίζουν ότι τα ποσοστά αποχώρησης είναι υψηλά. Γνωρίζουν ότι οι θέσεις εργασίας είναι πολλές. Και έτσι ξέρουν ότι οι υπάλληλοί τους μπορούν να είναι πιο εκλεκτοί», λέει ο Flowers.
Η πρόσθετη πίεση της αύξησης των τιμών σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο προληπτικής αύξησης των μισθών για να αποφύγουν την απώλεια εργαζομένων. Μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν κατά 5% στον ιδιωτικό τομέα για το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο.
«Οι εργοδότες έχουν μια πραγματικά ακόρεστη όρεξη αυτή τη στιγμή να προσλάβουν», υπογράμμισε ο Flowers. Ωστόσο, προσθέτει, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα παραμείνει τόσο σφιχτή η αγορά εργασίας, ειδικά καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να δροσίσει την οικονομία.
Πηγή ΟΤ
in.gr