Με 2,53 δισ. ευρώ «φέσωσαν» οι μεγαλοφειλέτες την Εφορία μέσα σε ένα χρόνο
«Φέσι» 2,533 δις. ευρώ άφησαν στην Εφορία, μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας, οι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι αυξήθηκαν και έχουν πλέον φθάσει στα 8.517 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι αυτοί χρωστάνε συνολικά 87,259 δις. ευρώ και στον καθένα μεγαλοοφειλέτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ληξιπρόθεσμο χρέος λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατο να εισπραχθεί από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η «μαρίδα» των οφειλετών, που χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Είναι 3.620.421 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές 3,9 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και απανωτών lockdown, η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Εφορίας «φούσκωσε» κατά 3,431 δις. ευρώ ενώ φορολογικές οφειλές των πληττόμενων περίπου 2 δις. ευρώ έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021. Στα τέλη Απριλίου το κοντέρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία έγραφε 109,1 δις. ευρώ με τους μεγαλοοφειλέτες, άνω του 1 εκατ. ευρώ να οφείλουν το 80% του συνολικού ποσού που χρωστούν τα 3.937.848 οφειλέτες.
Οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή «χτυπούν» καμπανάκι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη επισημαίνοντας ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα εισοδήματος είναι αναμενόμενο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες και τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις». Σύμφωνα με το ΓΠΒ «Ο δημόσιος τομέας ίσως χρειαστεί να τους παρέχει πρόσθετη οικονομική στήριξη, αφενός για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και αφετέρου για να διευκολύνει τη μετάβασή τους σε πιο παραγωγικούς κλάδους και δραστηριότητες». Επομένως, συμπεραίνει, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, οι οποίοι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Η ακτινογραφία του χρέους και των οφειλετών της Εφορίας
Από τον Απρίλιο του 2020, που η χώρα βίωνε το πρώτο lockdown μέχρι και τα τέλη Απριλίου του 2021, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – αυξήθηκε κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.937.848 οφειλέτες.
Από τους 8.517 οφειλέτες που ο καθένας έχει χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ, 5.195 είναι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα Πολλά από αυτά τα χρέη είναι παλιά, δημιουργήθηκαν προ δεκαετιών, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν ενώ αργά ή γρήγορα θα διαγραφούν.
Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη:
– Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μικροοφειλετών με χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών. Ειδικότερα, 1.267.193 οφειλέτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι 48.799 περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
– Ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος σε ετήσια βάση κατά 86.076 οφειλέτες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Εντός του ανωτέρω εύρους και συγκεκριμένα στην κατηγορία οφειλής μικρότερη του 1 ευρώ το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε κατά 54.034 πρόσωπα, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 349.877.