Μ. Νεκτάριος: «Κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανασύνταξη της Οικονομίας – Κρατικός ασφαλιστικός φορέας η λύση για την ασφάλιση των ακινήτων»

Δημοσιεύτηκε στις 27/06/2023 19:05

Μ. Νεκτάριος: «Κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανασύνταξη της Οικονομίας – Κρατικός ασφαλιστικός φορέας η λύση για την ασφάλιση των ακινήτων»

Στα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να συγχωνευτούν ώστε να ανασυνταχθεί η ελληνική οικονομία αλλά και στον κρατικό ασφαλιστικό φορέα που θα δώσει λύση στις ζημιές από φυσικές καταστροφές των ακινήτων, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο  Καθηγητής του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Για τη σύνθεση του νέου Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως:  «Νομίζω ότι είναι σωστός ο επανασχεδιασμός του Υπουργείου οικονομικών, με τη συγκέντρωση όλων των πόρων κάτω από την ίδια στέγη με την ενίσχυση της ομάδας που θα υλοποίησει αυτόν τον σχεδιασμό. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καινούργιο οικονομικό μοντέλο για τη χώρα, επειδή εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν έχουμε κάνει σοβαρά πράγματα. Ξεκινάμε από πολύ χαμηλά και επομένως υπάρχουν δυνατότητες για σοβαρή ανάπτυξη. Επιπλέον, έχουμε τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι μια πολύ μεγάλη προίκα της χώρας και μπορούμε κάλλιστα εάν τα διαχειριστούμε σωστά να καλύψουμε το  κενό των 100 δισεκατομμυρίων που προέκυψε τελευταία δεκαπενταετία. Επομένως, τώρα χρειάζεται να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας της οικονομικής πολιτικής, Μέχρι στιγμής, σ όλες τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, είχαμε δώσει έμφαση στην κατανάλωση, στην δημιουργία ελλειμμάτων, στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών. Τώρα πρέπει να κάνουμε το αντίθετο. Να δημιουργήσουμε πλεονάσματα, στον κρατικό προϋπολογισμό και κατεύθυνση της οικονομίας προς τους τομείς των διεθνών εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών δηλαδή το αντίθετο από αυτό που κάνουμε όλες αυτές τις δεκαετίες.  Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και ισχυρές επιχειρήσεις που θα πρέπει να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές. Αυτοί είναι οι 2 στόχοι του καινούργιου μοντέλου για την οικονομία, ανάπτυξη εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών. Σε ένα άρθρο λοιπόν, περιγράφω αυτή την ικανή συνθήκη για να υλοποιηθούν όλα αυτά. Ικανή συνθήκη λοιπόν είναι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στο χώρο των 700.000 επιχειρήσεων, οι οποίες είναι από μικρές  μέχρι ασήμαντες στα ευρωπαϊκά μεγέθη και τη δημιουργία 70 -80.000 επιχειρήσεων πολύ πιο ισχυρών που θα μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.  Εάν καταφέρουμε και το κάνουμε αυτό, τότε θα έχουμε δημιουργήσει μια σοβαρή τεχνολογική και βιομηχανική βάση στη χώρα. Θα έχουμε ανοίξει χιλιάδες θέσεις καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας, θα επιστρέψουν χιλιάδες, εργαζόμενοι Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα 15 χρόνια και θα φτιάξουμε καινούρια οικονομία η οποία θα μπορέσει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και δυόμισι με 3% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Για το πως μπορούν οι 10 εταιρίες να γίνουν μία, ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως: «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σοβαρά και γενναία κίνητρα, μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης, διότι,  αν δεν είχαμε τους πόρους του ταμείου Αναγκάσεις τίποτα δεν μπορεί να γίνει από όλα αυτά. Μην ξεχνάμε ότι τώρα αυτή είναι η τελευταία δεκαετία που έχουμε για να πάρει επάνω οικονομία και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της περιόδου 2009-2019. Επομένως, εάν γίνει μια σοβαρή επεξεργασία στα ακίνητα, τότε  θα δούνε όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν μικρές επιχειρήσεις, ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα αυξηθούν, θα βελτιωθούν και θα γίνουν μέτοχοι και εργαζόμενοι σε βιώσιμες μονάδες, διότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις τώρα φοροδιαφεύγουν και δεν καταγράφεται πουθενά οικονομική τους δραστηριότητα. Δηλαδή και ελληνικό εισόδημα δεν καταγράφουμε και δεν πληρώνεται φόρος. Δηλαδή, μιλάμε για τον ορισμό της μαύρης οικονομίας.  Στην καινούργια δομή η οποία θα δημιουργηθεί όλοι αυτοί θα έχουν πλέον κανονικές εργασίες, θα καταγράφονται στην άσπρη οικονομία, τα εισοδήματά τους και θα πληρώνουν τους φόρους τους, όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει το 90% των πολιτών να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 15.000. Δεν μπορεί να έχουμε, όπως είπε και η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από 2 εβδομάδες, το 30% της οικονομίας σε μαύρο επίπεδο και μια φοροδιαφυγή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ετησίως. Εάν θέλουμε να βάλουμε τη χώρα σε μια τάξη. Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία με την καινούρια κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον δύναμη, και νομίζω και όρεξη να σπάσει αυγά. Μένει να αποδειχθεί βέβαια.»

Για τους τομείς της ανάπτυξης που πρέπει να δοθεί έμφαση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως:  «Η έμφαση στους τομείς  των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών ξεκαθαρίζει το που στοχεύουμε σαν χώρα δηλαδή που στοχεύουμε , στη βιομηχανία, στις τεχνολογίες πληροφορικής, στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Είναι όλοι οι εξωστρεφείς τομείς υπόκεινται στον διεθνή ανταγωνισμό και έχουμε πλέον τους πόρους και ελπίζω και τη διάθεση να φτιάξουμε μια καινούρια οικονομία και μία χώρα σε αυτή τη βάση. Αν δεν τα κάνουμε αυτά θα συνεχίσουμε να είμαστε μία υποβαθμισμένη οικονομία με πάρα πολύ χαμηλούς μισθούς, με τα καλύτερα ταλέντα θα φεύγουν πάντα στο εξωτερικό. Και σε αυτό το σενάριο, πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι όλα τα μακροοικονομικά μοντέλα και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, προβλέπουν αύξηση από τώρα μέχρι το 2060, που δεν θα ξεπερνά το 1% ετησίως. Επομένως είμαστε καταδικασμένοι σε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και επιβίωσης, με ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης. Μόνο με ένα συνολικό επαναπροσανατολισμό της οικονομίας μπορούμε να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας και την βελτίωση της θέσης των νέων γενεών.»

Για το αν μπορεί αυτό να γίνει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, ο κ. Νεκτάριος ανέφερε πως: «Το περιθώριο για κάτι τέτοιο είναι μέχρι το 2030, μετά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Μην ξεχνάμε πως αυτά τα χρήματα που πήραμε τώρα από τις Βρυξέλλες είναι τα τελευταία, έχουν κι εκείνοι σκληρύνει τη θέση τους  τόσο ώς προς τα ελλείμματα όσο και προς τα δημόσια χρέη και δεν θα επιτρέψουν από εδώ και πέρα ελλείμματα στο επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού. Αντίθετα, θα επιβάλουν πλεονάσματα σε πρωτογενές επίπεδο. Επομένως αυτά τα κεφάλαια που έχουμε τώρα, είναι τελευταία μας ευκαιρία να σοβαρευτούμε και να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά, ανοίγοντας καινούργιους τομείς στην οικονομία.  Αν φάμε τα λεφτά και μπαλώσουμε διάφορες τρύπες, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας.»

Για την ασφάλιση των ακινήτων σε περίπτωση των φυσικών φαινομένων, ανέφερε πως: «Η κυβέρνηση θέλει να εκπέσει το ασφάλιστρο από τον ΕΝΦΙΑ. Η καλύτερη λύση είναι το 10% της φοροαποαλλαγής να γίνει 10% επί του ΕΝΦΙΑ,  του συνολικού 250 εκ.  και να συνταχθεί ένα κρατικό ταμείο ασφάλισης όλων των φυσικών καταστροφών και για το 100% των κατοικιών μέχρι 150.000 αξίας Η πρότασή μου είναι για κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό και όχι ιδιωτική ασφάλιση.»