Ο πληθωρισμός που καλπάζει σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνει τα νοικοκυριά να μειώνουν δραστικά τις αγορές και κυρίως όσες δεν είναι άμεσα απαραίτητες, με αποτέλεσμα μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες να βλέπουν προϊόντα τους –τα οποία έχουν ανατιμηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες- να μένουν στα ράφια.
Ήδη οι ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και τη χώρα μας- για την κατάσταση συνεχώς μεγαλώνουν, καθώς τα μαύρα σύννεφα γίνονται όλο και πιο πυκνά λόγω του ράλι των τιμών λόγω της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Αγορές με το σταγονόμετρο σε καύσιμα, τρόφιμα και ρούχα
Εκπτώσεις για να μειώσουν το στοκ
Το πλήγμα στις πωλήσεις λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μάλιστα τόσο έντονο που αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε εκπτώσεις για να μειώσουν το στοκ τους αντλώντας ρευστότητα.
Τα πρώτα σημάδια της τάσης αυτής έχουν αρχίσει να φαίνονται στις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον Ιούνιο σε ετήσια βάση το 9,1%. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης κάνουν λόγο σε εκτενές τους δημοσίευμα ότι οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον λιγότερα προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, επιστρέφοντας μάλιστα στα καταστήματα πολλές από τις αγορές τους.
Για να μειώσουν το στοκ στα ράφια οι εταιρείες κάνουν εκπτώσεις ή πωλούν μέρος του στοκ σε ειδικούς εκκαθαριστές όπως συνηθίζεται στην Αμερική σε τέτοιες περιπτώσεις, αποκαλύπτεται επίσης στο δημοσιεύμα.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα», λένε αμερικανοί λιανέμποροι στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καθώς στις ΗΠΑ τέτοιες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τα στοκ. Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων στον κόσμο όπως τα Walmart καταφεύγουν σε επιθετικές μειώσεις τιμών καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τη ζήτηση για προϊόντα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Προάγγελος για την οικονομία
Τις πιο πολλές φορές οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αποτελούν προάγγελο και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία να έχει φτάσει το 8,9% και το 9,4% αντίστοιχα τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ήδη τα πρώτα αρνητικά σημάδια στο λιανεμπόριο έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.
Μέρες…πανδημίας
Οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων έχουν πέσει σε ρυθμό «που δεν έχει παρατηρηθεί από τα βάθη της πανδημίας», λένε λιανέμποροι στη Βρετανία επικαλούμενοι στοιχεία του κλάδου που δείχνουν την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση την ώρα που ο πληθωρισμός ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου της Βρετανίας -British Retail Consortium (BRC) ανακοίνωσε ότι η αξία των συνολικών πωλήσεων ήταν 1% χαμηλότερη τον Ιούνιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο αναφέρει το Sky News. Πρόκειται για νέα πτώση μετά από υποχώρηση 1,1% τον Μάιο.
Τι γίνεται στην Ευρώπη – και στην Ελλάδα
Στην Ιρλανδία, που αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης, νέα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CSO) της χώρας δείχνουν ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το μήνα Μάιο και κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση σημειώθηκε στις πωλήσεις ηλεκτρικών ειδών, οι οποίες σημείωσαν πτώση άνω του 13%. Πτώση σημείωσαν και οι πωλήσεις ένδυσης και υπόδησης δείχνουν στοιχεία του κρατικού δικτύου RTE.
Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο από άποψη ποσοστών. Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου η Eurostat, το Μάιο του 2022 ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε αμετάβλητος σε ολόκληρη την ΕΕ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022. Τον Απρίλιο του 2022 ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε μειωθεί κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,3% στην ΕΕ σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάιο εφέτος σημείωσε πτώση 4,2%. Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε ένδυση – υπόδηση (17,9%), σε τρόφιμα – ποτά – καπνό (10%), σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,6%), σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (6,8%) και σε βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (1,1%) σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι στο λιανικό εμπόριο ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε μείωση 4,2% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 μείωση 11,0% .
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 παρουσίασε μείωση 3,7%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε μείωση 4,9%.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,1% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022 μείωση 10,3%.
in.gr