Last minute γύρισμα στο Χρηματιστήριο με τζίρο 128 εκατ.

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2021 19:37

Last minute γύρισμα στο Χρηματιστήριο με τζίρο 128 εκατ.

Σαν σήμερα και ακριβώς πριν 22 χρόνια, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σημείωνε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 6484,3 μονάδες και ολοκλήρωνε τις συναλλαγές στις 6355,04 μονάδες, που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο στην ιστορία του, με τον τζίρο να ακουμπά στα 1,8 δισ. ευρώ, σε μία συνεδρίαση για τα “παράξενα” της οποίας γράφτηκαν πολλά.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους (όπως λεγόταν τότε), στο κλείσιμο εκείνης της ημέρας έφθασε στα 69,382 τρισ. δραχμές, ή 203,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 182% του τότε ΑΕΠ.

Κατά το Σεπτέμβριο του 1999, περίπου 585.000 Επενδυτές, σε σύνολο άνω του 1,1 εκατ. κωδικών, είχαν πραγματοποιήσει έστω και μία χρηματιστηριακή πράξη.

Πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις 6/11/2007, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε το δικό του, ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο στις 1551614 μονάδες (προσαρμοσμένη τιμή κλεισίματος).

Από το 1999 και μετά και αφού οι κύριες Διεθνείς Αγορές ξεπέρασαν αρκετά μίνι “κραχ” (1999 – 2000 “φούσκα” dot-com, Σεπτέμβριος 2001 χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, 2008 χρηματοπιστωτική κρίση, Φεβρουάριος 2018 mini sell off στην Wall Street), κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, αποτέλεσμα ενός 10ετους και πλέον πάρτι, στο οποίο δεν είναι “καλεσμένο” το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το οποίο, σε επίπεδα ΓΔ, απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά του. Ούτε λόγος για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Μόνο ενθαρρυντικό, μέσα στην γενικότερη κατήφεια, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά επιμέρους τίτλων, που κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, αλλά αυτό δεν φαίνεται στους βασικούς δείκτες, λόγω του Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Επιφυλακτικό κλίμα και ελεγχόμενες απώλειες, είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τους χρηματοοικονομικούς “κραδασμούς” σε διάφορα Μέρη του Πλανήτη, τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη συνεδρίαση της Fed, στις 21 και 22 τρέχοντος μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Βρετανία και μέσα στις τελευταίες 90 μέρες, λόγω της ανόδου των τιμών, έβαλαν λουκέτο πέντε Εταιρείες προμήθειας Ρεύματος.

Πάνω από 60 Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων στη Νότια Κορέα ενημέρωσαν τους Πελάτες τους για μερική, ή πλήρη διακοπή συναλλαγών. Για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, πρέπει να εγγραφούν στην Αρμόδια Μονάδα Χρηματοοικονομικών πληροφοριών έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, ενίσχυσε τις ενέσεις ρευστότητας στο Χρηματοπιστωτικό της Σύστημα η Κίνα. Η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας εισήγαγε κεφάλαια 90 δισ. γουάν ($14 δισ.) μέσω συμφωνιών επαναγοράς 7 ημερών και 14 ημερών, που ήταν και το μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο.

Στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Ιούλιο ήταν 2,2% και έναν χρόνο πριν ήταν -0,2%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 3,2%.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η Fitch χαμήλωσε τις προηγούμενες προβλέψεις της, για την ταχύτητα ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2021.

Ο Αμερικανικός Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει τώρα, ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, από 6,3% στην έκθεση του Ιουνίου. Για το ΑΕΠ των ΗΠΑ η πρόβλεψη περιορίζεται στο 6,2%, από 6,8% τον Ιούνιο.

Εννοείται ότι με τους παραπάνω προβληματισμούς σε πλήρη εξέλιξη και πολλούς Επενδυτές να φοβούνται το “κακό” δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορο.

Είναι άλλωστε γνωστή η “ευαισθησία” που επιδεικνύει σε οποιαδήποτε αρνητική είδηση, ή απλά εκτίμηση.

Όλα τα παραπάνω τα άλλαξαν τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, με αφορμή το rebalancing, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να τερματίσουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, μαζί τους και εννέα τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου), όμως λόγω των “ειδικών συνθηκών”, ασφαλώς και το ανοδικό “τίναγμα” του τέλους, δεν προβλημάτισε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, από σχετική απόσταση ασφαλείας.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά το triple witching Σεπτεμβρίου και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Οίκος, η μετοχή της Πειραιώς (+0,64%) εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap, οι μετοχές των Epsilon Net (+8,17%) και Entersoft (0%) εισέρχονται στον FTSE Emerging Europe Micro Cap, ενώ διαγράφονται οι μετοχές των Κρι Κρι (0%), Τρ. Αττικής (+13,04%), MIG (+0,61%) και Πλ. Θράκης (-2,56%), κάτι που είχε καταλυτική επίδραση στον ημερήσιο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 48 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 13/7, 315,2 εκατ.).

Σε αναμονή και η ετυμηγορία της DBRS, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες είναι, τουλάχιστον, ικανοποιητικά, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν “εξαργυρώνονται” στο ταμπλώ, ή η αντίδραση που δίνουν αποδεικνύεται εξαιρετικά βραχύβια, υποκύπτοντας στο γενικότερο επιφυλακτικό κλίμα. Ενδεικτικό το γεγονός, ότι στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, σαφέστατη ένδειξη για την συνεχιζόμενη μείωση του ενδιαφέροντος, σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι μετά την τριπλή λήξη των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. “είδαν” τα χαμηλά ημέρας.

Από την άλλη, τα αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΣΙΔΜΑ (+8,74%), αύξησαν, με άγνωστο ορίζοντα, την κινητικότητα στον Μεταλλευτικό κλάδο και ιδιαίτερα στις Εταιρείες που ευνοήθηκαν από την αύξηση της τιμής του Χάλυβα.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε θετική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,13%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 2,7%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 12,83% και ο ΔΤΡ κέρδη 11,61%.

Από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+1,93%) και Πειραιώς (+0,64%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha BankΑΛΦΑ +1,30% (+1,30%) και Eurobank (+1,77%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 569,9 (-0,13%) και 574,99 μονάδων (+0,77%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 572,2 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 579,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,51%.

Υπενθυμίζεται ότι μόνη θετική ένδειξη για τον εν λόγω δείκτη, είναι όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 555 – 550 μονάδων, από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 εβδομάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 600 και 635 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 550 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τις 541 και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+1,38%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,72%), ΕΥΔΑΠ (+3,91%), ΜΟΗ (+1,57%), ΜΠΕΛΑ (+3,66%), ΟΛΠ (+0,42%), ΟΠΑΠ (+0,66%) και ΟΤΕ (+0,40%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΣΑΡ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Jumbo (+3,66%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη.

Η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα επανεισόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 12,80 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 14,71 ευρώ.

Αποτελέσματα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί και η Αεροπορία Αιγαίου (-0,57%), όμως αυτά δεν έτυχαν και της θετικότερης υποδοχής από το ταμπλώ. Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,13 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ στην ίδια περιοχή συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αν καταστρατηγηθεί η εν λόγω στήριξη, η αμέσως επόμενη στο ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 5,31 ευρώ, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 5,80 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο η μετοχή της Viohalco (-3,59%). Για να συνεχίσει να διεκδικεί κίνηση υψηλότερα των 5,00 ευρώ, δεν πρέπει η όποια διόρθωση να επεκταθεί χαμηλότερα των 4,70, ή σε ακρότητα χαμηλότερα των 4,56 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) – 4,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook