Λαγκάρντ: Ύφεση ακόμη και 12,6% στην ευρωζώνη φέτος
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα χαρακτηρίζεται από βαθιά αβεβαιότητα. Το να κοιτάς το μέλλον σπάνια ήταν πιο δύσκολο», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο Φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της Ιταλίας, που εγκαινίασε σήμερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
«Η βασική μας πρόβλεψη εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 8,7% φέτος, αλλά αυτό περιβάλλεται από ένα ευρύ φάσμα δυνητικών σεναρίων. Στο ήπιο σενάριο, η πτώση του ΑΕΠ θα είναι 5,9% φέτος, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα υποχωρήσει 12,6%. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, η οικονομική παραγωγή στα τέλη του 2022 θα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η κυβέρνησή μου θέλει να προάγει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές δυνάμεις της χώρας. Ζούμε ένα σοκ άνευ προηγουμένου και βρισκόμαστε μπροστά σε βασικής σημασίας σταυροδρόμι για την οικονομία μας», τόνισε από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο, θαρραλέο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο να τύχει κοινής αποδοχής», πρόσθεσε ο Κόντε, ενώ υπενθύμισε «πόσο σημαντικές θα είναι οι επιλογές που θα αφορούν τη λεπτομερή χρήση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης».
«Η Ευρώπη ύψωσε το ανάστημά της. Το πρόγραμμα “Επόμενη γενιά” είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ιταλία. Χρειάζονται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι ακόμη πάρα πολλοί οι νέοι και οι γυναίκες που μένουν αποκλεισμένοι από την αγορά της εργασίας».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, στο μήνυμά του στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «η Ευρώπη δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ιταλική κυβέρνηση και στον ιταλικό λαό που τη δύσκολη αυτή περίοδο έδειξε μεγάλο θάρρος, αλληλεγγύη και πειθαρχία».
Ο Σασόλι δήλωσε επίσης ότι «δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός που να αποδυναμώνει το Ταμείο Ανάκαμψης» και ότι οι διάφορες κυβερνήσεις των χωρών μελών θα υποδείξουν σε ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουν να δώσουν προτεραιότητα.