Κυκλική οικονομία : Στο επίκεντρο της ΕΕ η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2050
Στο τραπέζι της συζήτησης της ΕΕ μπαίνει την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα της πολιτικής για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης, βιώσιμης, χωρίς τοξικές ουσίες και πλήρως κυκλικής οικονομίας έως το 2050.Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και η ψηφοφορία επί της έκθεσης, που εγκρίθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν δεσμευτικούς στόχους για το 2030 για τη μείωση του αποτυπώματος που δημιουργείται από τη χρήση και την κατανάλωση υλικών, καλύπτοντας ολόκληρο τον κύκλο ζωής κάθε κατηγορίας προϊόντων που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ και καλούν την Επιτροπή να προτείνει δεσμευτικούς στόχους ανά προϊόν, ή και ανά τομέα για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2020, η Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο «Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία για μια καθαρότερη και ανταγωνιστικότερη Ευρώπη».
Έχει αποδειχθεί ότι έως και το 80% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων καθορίζεται κατά τον σχεδιασμό τους . Μάλιστα η παγκόσμια κατανάλωση υλικών αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα σαράντα χρόνια, ενώ η ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050. Επιπλέον το ½ των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και πάνω από το 90% της απώλειας βιοποικιλότητας και της καταπόνησης των υδάτων, προέρχονται από την εξόρυξη και επεξεργασία πόρων.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να τεθούν δεσμευτικοί στόχοι για το 2030 αναφορικά με τη χρήση και κατανάλωση υλικών, καλύπτοντας ολόκληρο τον κύκλο ζωής κάθε κατηγορίας προϊόντων που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ. Προς τούτο, καλούν την Επιτροπή να εισαγάγει φέτος το 2021 εναρμονισμένους, συγκρίσιμους και ομοιόμορφους δείκτες κυκλικότητας για αποτυπώματα υλικού και κατανάλωσης.
Υποστηρίζουν επίσης την πρόθεση της Επιτροπής να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό ώστε να συμπεριλάβει προϊόντα που δεν σχετίζονται με την ενέργεια αλλά και να υπάρξει μέσα στην τρέχουσα χρονιά νέα νομοθεσία που να ορίζει οριζόντιες αρχές αειφορίας και συγκεκριμένα πρότυπα προϊόντων, έτσι ώστε τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ να αποδίδουν καλά, να είναι ανθεκτικά, να επαναχρησιμοποιούνται, να επισκευάζονται εύκολα, να μην είναι τοξικά, να είναι αναβαθμισμένο και ανακυκλωμένο, περιέχει ανακυκλωμένο περιεχόμενο και είναι αποδοτικό σε πόρους και ενέργεια. Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις είναι ενίσχυση του ρόλου των πράσινων δημοσίων συμβάσεων με τον καθορισμό ελάχιστων υποχρεωτικών κριτηρίων και στόχων , η ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών μελών.