Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων
Νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί από τις αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης Golden Visa, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τα στοιχεία να δείχνουν πως ένας στους δύο ξένους αγοραστές ακινήτων προτιμά την Ελλάδα με σκοπό την επένδυση, ενώ ένας στους πέντε προχωρά σε αγορά για ιδιοκατοίκηση.
Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι πως η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει κεφάλαια από τρίτες χώρες, με την οικονομία της χώρας να δέχεται περίπου 1,102 δισ. ευρώ από το εξωτερικό κατά το α’ εξάμηνο 2023, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Μάλιστα, ο διπλασιασμός του ελάχιστου ύψους επένδυσης για τους ξένους επενδυτές τρίτων χωρών, που αποκτούν άδεια παραμονής μέσω της αγοράς ακινήτου, φέρεται να μην «έκοψε» συναλλαγές, καθώς σύμφωνα με έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX Ελλάς επιβεβαιώνεται ότι οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν σταθερά και διαχρονικά την ελληνική αγορά ακινήτων, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έρχονται στην Ελλάδα μόνιμα μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Ειδικότερα, από τα δεδομένα που προέκυψαν από τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά το περασμένο έτος μέσω των 81 γραφείων της RE/MAX, προκύπτει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για ξένους αγοραστές.
Το προφίλ
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό ξένων αγοραστών επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα, είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίδιας έρευνας, που καταγράφουν το προφίλ των ξένων αγοραστών στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εθνικότητα και η ηλικία τους, η αξία και το είδος των ακινήτων που επιλέγουν. Σημαντικά στοιχεία:
Αδιαμφισβήτητα, το Ισραήλ έχει κατακτήσει την κορυφή ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών.
• Οι 4 στους 10 αγοραστές βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών.
• Τα 3 από τα 10 ακίνητα που επιλέχθηκαν για αγορά, ήταν αξίας έως 100.000 ευρώ.
• Δημοφιλέστερη επιλογή, σε ποσοστό 46%, ήταν τα διαμερίσματα.
Χώρες προέλευσης αγοραστών
Ανάμεσα στις πέντε κύριες χώρες προέλευσης των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα πρώτο κατατάσσεται το Ισραήλ και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα, με την πεντάδα να συμπληρώνεται με τις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία.
Σημαντικές αγορές, ωστόσο, καταγράφηκαν και από άλλες χώρες με επικρατέστερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά και το προσφάτως αποχωρήσαν από την Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατανομή ανά περιφέρεια
Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων, στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε μεγάλη ζήτηση που μετουσιώθηκε σε αγοραστική πράξη από αγοραστές προερχόμενους από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ αντίστοιχα στη Νότια Ελλάδα οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.
Λίγο διαφορετικά διαμορφώθηκε το αγοραστικό τοπίο σε Ιόνιο και Κρήτη. Στο μεν πρώτο έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από Βρετανούς, Γερμανούς και ολλανδούς αγοραστές, ενώ στην Κρήτη η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από το Ισραήλ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Στην Αττική, η τάση φαίνεται να διαφοροποιήθηκε περαιτέρω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση και το Ισραήλ στη δεύτερη, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία.