Κρασί: Υποφέρει ο ιταλικός αμπελοοινικός τομέας – Μειωμένα τα κονδύλια
Με γνωστή την επιβράδυνση των εξαγωγών, την μείωση των κονδυλίων για προώθηση σε τρίτες χώρες και της αύξησης του κόστους κατά 35%, ο ιταλικός αμπελοοινικός τομέας, υποφέρει δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών αναταραχών.
Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσίευσε το παρατηρητήριο UIV-Vinitaly και αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτηση, οι ιταλικές εξαγωγές υπέστησαν σημαντική οπισθοδρόμηση στις κύριες διεθνείς αγορές τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η Ιταλία είδε τις αποστολές της να επιβραδύνονται, τόσο σε σύγκριση με τις μέσες εισαγωγές, όσο και με τους κύριους ανταγωνιστές της. Είτε στη Βόρεια Αμερική είτε στην Ασία (Κίνα και Ιαπωνία), η αξία των ιταλικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3,7%, σε σύγκριση με το σχεδόν διπλάσιο ποσοστό για τη Γαλλία.
Πάνω απ’ όλα στην Ασία η Ιταλία χάνει μερίδια: οι εξαγωγές της παρουσιάζουν πτώση 15,9% έναντι συνολικού μέσου όρου -5,6%. Αλλά και η απόδοσή της στις ΗΠΑ αποδεικνύεται υποτονική σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Πράγματι, η Ιταλία σημείωσε πρόοδο κατά 3,5% έναντι +11% για τις μέσες εισαγωγές στις ΗΠΑ, σύμφωνα και πάλι με στοιχεία του ιταλικού παρατηρητηρίου. Η διαφορά με τη Γαλλία (+16,3%), η οποία εξηγείται εν μέρει από τον αντίκτυπο των πρόσθετων τελωνειακών δασμών το 2021, είναι ακόμη πιο σημαντική.
Επιπλέον, τα θετικά αποτελέσματα στην αξία των εισαγωγών ιταλικών οίνων από τις ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στους αφρώδεις οίνους (+16,3%), με τα συσκευασμένα ήσυχα κρασιά να παραμένουν σε μηδενικό σημείο. Ενώ ο Καναδάς προσφέρει καλές προοπτικές για τους Ιταλούς εξαγωγείς (+23%), εκείνες της Κίνας και της Ιαπωνίας είναι ζοφερές. Ομολογουμένως, η κινεζική αγορά μειώνεται συνολικά (-20% για εισαγωγές από όλες τις χώρες μαζί), αλλά η μείωση των εξαγωγών κατά 8,1% σε μια παγκόσμια ανερχόμενη όπως η ιαπωνική αγορά (+22%, +23,6% για τη Γαλλία) είναι πιο ανησυχητικό φαινόμενο.
Πάνω από ένα δισ. ευρώ επιπλέον κόστος
Σε αυτό το πλαίσιο ο τομέας εκφράζει τη λύπη του για σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό όσον αφορά τα μέτρα προώθησης σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την Unione Italiana Vini, τα εθνικά κονδύλια που διατέθηκαν σε αυτό το μέτρο μειώθηκαν από 27 σε 9,2 εκατ. ευρώ, «ενώ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικά για να μπορούν οι εταιρείες να αυξήσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό. Όπως και οι γαλλικές και ισπανικές ομόλογες τους, οι ιταλικές εταιρείες επηρεάζονται έντονα από τις συνέπειες του τρέχοντος γεωπολιτικού πλαισίου.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση 35% στο κόστος του ιταλικού κρασιού», επισημαίνει ο πρόεδρος του αγροτικού συνδικάτου Coldiretti, Ettore Prandini. Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε το συνδικάτο, η αύξηση σε απόλυτες τιμές για τα οινοποιεία υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ένα γυάλινο μπουκάλι κοστίζει πάνω από 30% περισσότερο από πέρυσι, ενώ η τιμή των πωμάτων από φελλό έχει αυξηθεί κατά 20% και ακόμη και 40% για αυτά που είναι κατασκευασμένα από άλλα υλικά. Για τα καπάκια αφρώδους οίνου, οι αυξήσεις είναι περίπου 20%, αλλά για τις ετικέτες και τα χαρτοκιβώτια συσκευασίας, είναι 35% και 45% αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανάλυση της Coldiretti.
Με τιμές που αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, «καθιστούν αδύνατο τον κανονικό οικονομικό σχεδιασμό των δαπανών μιας εταιρείας». Σε αυτό προστίθενται προβλήματα για την αγορά εξοπλισμού, ιδίως αυτών από ανοξείδωτο χάλυβα, «για τον οποίο έχει καταστεί αδύνατο να ληφθούν ακόμη και τιμές». Τέλος, οι οδικές μεταφορές δεν έμειναν πίσω: οι αυξήσεις τιμών υπολογίζονται στο 25%, στις οποίες προστίθεται η ανησυχητική κατάσταση των δαπανών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και θαλάσσιων μεταφορών, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 400% έως 1.000%. «Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη Freightos, έναν σημαντικό δείκτη στην αγορά των θαλάσσιων μεταφορών, η τρέχουσα τιμή ενός εμπορευματοκιβωτίου είναι 9.700 δολάρια έναντι 1.400 δολαρίων πριν από ένα χρόνο», σημειώνει η αγροτική ένωση.
in.gr