Κοροναϊός : Τι θα ισχύσει από την Τρίτη για ντελίβερι και take away

Δημοσιεύτηκε στις 02/11/2020 15:04

Κοροναϊός : Τι θα ισχύσει από την Τρίτη για ντελίβερι και take away

«Ρολά» κατεβάζουν από το πρωί της Τρίτης εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, με την αγωνία των ιδιοκτητών, αλλά και των εργαζομένων να χτυπάει κόκκινο.

Έτσι λοιπόν η εστίαση κατεβάζει ρολά με τις υπηρεσίες ντελίβερι και take away να λειτουργούν.

Αυτό σημαίνει ότι καταστήματα που διαθέτουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές μόνο για παράδοση κατ’ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα.

Σημειώνεται άλλωστε ότι και κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown του Μαρτίου, αρκετές επιχειρήσεις εστίασης επεκτάθηκαν στο delivery ώστε να παραμείνουν ανοιχτές ενώ γενικότερα εν μέσω πανδημίας «μπήκαν» στη συγκεκριμένη υπηρεσίας ακόμη και πολυτελή εστιατόρια αλλά και αλυσίδες εστίασης που τα προηγούμενα χρόνια «αντιστέκονταν».

«Σήμα κινδύνου» από τους επιχειρηματίες

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μιλούν για τη χαριστική βολή και εκτιμούν πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν 25.000 λουκέτα στην εστίαση και 150.000 άνεργοι.

Το πλήγμα για τον κλάδο, το 8μηνο της πανδημίας ήταν βαρύτατο. Οι επιχειρηματίες μετά την επαναλειτουργία τους από το πρώτο lockdown βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια σημαντική πτώση του τζίρου.

Ο Αντώνης Κονιάκος είναι ιδιοκτήτης πολυσύχναστου cafe bar στο κέντρο της Αθήνας. Για αυτόν, αυτή τη στιγμή προέχει η δημόσια υγεία. Ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Ξηρός από την πλευρά του πιστεύει πως τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά.

Η ανησυχία για λουκέτα και απολύσεις εντείνεται και οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την επόμενη ημέρα.

Πολλοί κάνουν κάνουν λόγο ακόμη και για «τιμωρία» της εστίασης εξαιτίας όπως λένε, μιας μικρής μερίδας συναδέλφων τους που δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα.

Αντιδράσεις από ΓΣΕΒΕΕ, ΕΒΕΑ

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι και από τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ως αντιστάθμισμα για το λουκέτο ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται στις «κόκκινες περιοχές».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει πως «δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη στον καρκίνο», εκπρόσωποι περισσότερων από 250 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ζητούν «ουσιαστική στήριξη», ενώ και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι προκαλεί οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις δίνοντας το βάρος στα περιοριστικά μέτρα αντί για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να  αντιμετωπισθεί με μια πολυδιάστατη πολιτική, που θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και λιγότερο θα επιβάλει μέτρα που πλήττουν την αγορά και τους εργαζομένους και τελικά θα οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, εκτιμά από πλευράς του πως «η απόφαση για lockdown στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία, όχι μόνο στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά στο σύνολο της εθνικής μας οικονομίας, καθώς θα πληγεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής αγοράς».

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας η «κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα στη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων».

Έτσι, μπαίνουν έτσι σε εφαρμογή τα εξής εννιά μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας:

1ον. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου).

2ον. Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

3ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

4ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

5ον. Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον. Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

8ον. Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

9ον. Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook