Κοροναϊός : Τι αλλάζει σε συναλλαγές, ωράρια σουπερμάρκετ, δηλώσεις φόρων
Νέα λίστα με επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών, καθώς καταγράφονται πολλά κενά και ελλείψεις στον πρώτο κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που καλύπτει 440.000 επιχειρήσεις. Από χθες ισχύουν νέοι κανόνες λειτουργίας στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές αγορές, και περιορίζονται οι οχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία προς οφειλέτες.
1. Η λίστα ΚΑΔ εμπλουτίζεται με περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο μηχανισμός παρακολούθησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τα αιτήματα που φθάνουν στο οικονομικό επιτελείο από φορείς και παραγωγικές τάξεις. Μάλιστα, σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ακόμα και συγκεκριμένοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν έχουν δηλώσει τον ακριβή ΚΑΔ ή έχουν δευτερεύοντες κωδικούς. Ο κατάλογος με τους ΚΑΔ θα είναι κυλιόμενος και θα επικαιροποιείται συνεχώς ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά. Μεταξύ των νέων ΚΑΔ που θα προστεθούν περιλαμβάνονται:
– Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
– Υπαίθριοι πάγκοι και αγορές
– Υπηρεσίες φωτορεπόρτερ
– Λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών
– Πλυντήρια αυτοκινήτων
– Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
Το κυβερνητικό πακέτο για τις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα που πλήττονται και θα περιληφθούν στις λίστες με τους ΚΑΔ προβλέπει μεταξύ άλλων: αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο, αναστολή έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια για τις συνεπείς επιχειρήσεις, επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων για 3 μήνες.
Αγορά
Στο μεταξύ από χθες:
2. Αυξάνεται στα 15 τ.μ. από 10 τ.μ. η είσοδος ανά πελάτη στα σουπερμάρκετ. Σήμερα και αύριο θα είναι ανοιχτά από τις 07.00 έως τις 22.00, ενώ το ωράριο λειτουργίας θα επανεξεταστεί σε σημερινή σύσκεψη.
3. Σε όλες τις λαϊκές θα δραστηριοποιείται το 50% των αδειών, ενώ μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών στα 5 μέτρα, με υποχρέωση εκ περιτροπής εργασίας ανά εβδομάδα.
4. Ολα τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες. Η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή ποινικών κυρώσεων και την επιβολή προστίμου έως 100.000 ευρώ.
5. Με βαριά πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν το 1 εκατ. ευρώ απειλούνται όσοι εκμεταλλευόμενοι την παρούσα συγκυρία αισχροκερδούν πουλώντας με καπέλο προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.
6. Με πλαφόν η αγορά αντισηπτικών και μασκών. Επιτρέπεται η αγορά τριών τεμαχίων ανά πελάτη.
7. Κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΤΕΟ από τη Δευτέρα έως και τις 31 Μαρτίου.
8. Παγώνει η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών.
9. Με τρεις κινήσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στρώνει το έδαφος προς τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου η καθεμία να εφαρμόσει τη δική της κοινωνική πολιτική στις επιχειρήσεις και τους πολίτες που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ετσι, όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εγγυήσεων, μέσα από τον οποίο οι πάροχοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης. Οι εταιρείες ρεύματος ήδη καταγράφουν μείωση εισπράξεων από τους λογαριασμούς, ενώ ένα από τα σενάρια του υπουργείου δείχνει πως αν η πτώση αυτή είναι της τάξεως του 30% για τρεις μήνες, τότε οι απώλειές τους θα είναι της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη κίνηση αφορά πρωτοβουλία του υπουργείου να ζητήσει από τις τράπεζες να ρίξουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν για τις ηλεκτρονικές πληρωμές λογαριασμών ρεύματος. Και η τρίτη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με τους συμψηφισμούς οφειλών ανάμεσα στις εταιρείες προμήθειας και τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ).
10. Εκλεισαν από προχθές τα μεσάνυχτα, σε όλη τη χώρα, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που δεν έχουν πελάτες. Ανοιχτά παραμένουν μόνον όσα ξενοδοχεία πόλης φιλοξενούν πελάτες. Για τα ξενοδοχεία αυτά, με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας τους κατά μία εβδομάδα, ώστε οι πελάτες τους να μπορέσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, με υπουργική απόφαση θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία σε νησιά του Αιγαίου και άλλες περιοχές, που εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας.
Μαρία Βουργάνα
Δήμητρα Σκούφου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ