Κοροναϊός : Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα στην αξιοποίηση πόρων

Δημοσιεύτηκε στις 18/10/2020 19:42

Κοροναϊός : Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα στην αξιοποίηση πόρων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά την αξιοποίηση των πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το σύνολο των πόρων που διατέθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας του κοροναϊού ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο το Ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει κινητοποιήσει – απορροφήσει επιπλέον πόρους άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αξιοποίηση αυτών των πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο υπό τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, όσο και υπό τη μορφή χορήγησης δανείων κεφαλαίων κίνησης, καταλαμβάνοντας την τρίτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.

Επιπλέον η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έλαβαν μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης, καθώς οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις από αυτούς τους πόρους ανήλθαν στις 30.000.

Τέλος, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε αριθμό ωφελουμένων από δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής καθώς, σε απόλυτους αριθμούς, οι ωφελούμενοι ξεπέρασαν τις 450.000.

Το σύνολο των πόρων υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αναφέρονται μόνο στους πόρους που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της ευελιξίας των ευρωπαϊκών κανονισμών και όχι στο σύνολο των πόρων που κινητοποίησε η χώρα μας μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία και οι οποίοι έως σήμερα υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η συνολική απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ανέρχεται πλέον σε 50,56% (κοινοτική συνδρομή), με τις καταχωρισμένες δαπάνες να ανέρχονται σε 8,13 δισ. ευρώ. Ως προς την απορρόφηση σε όρους δημόσιας δαπάνης, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 48,01%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της Ελλάδας –ανάμεσα στις 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης– από τη 12η θέση (Ιούλιος 2019) στην 8η θέση (Σεπτέμβριος 2020), με προοπτική περαιτέρω βελτίωσης μέχρι το τέλος του 2020.

© Πηγή: In.gr