Κοροναϊός : Σβήνουν οι ελπίδες ανάκαμψης του ευρωπαϊκού τουρισμού
Η Ισπανία αποκλείει το ενδεχόμενο άμεσης επαναλειτουργίας του τουριστικού τομέα της, ενώ η Γερμανία προγραμματίζει την επέκταση της αποτροπής των πολιτών της από κάθε άσκοπο ταξίδι εκτός της χώρας μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το πότε οι τουρίστες θα αρχίσουν και πάλι να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους.
Με τους στόλους των αεροπορικών εταιρειών να παραμένουν στο έδαφος, τα διεθνή σιδηροδρομικά ταξίδια να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να απαιτούν από όλους τους πολίτες τρίτων χωρών να δικαιολογήσουν την επιθυμία τους να περάσουν τα σύνορά τους, ο τουρισμός στην Ευρώπη έχει μπει σε παύση επ’ αόριστον.
“Εξακολουθούμε να απέχουμε από το σημείο όπου θα μπορούμε να επιτρέψουμε τα ανέμελα ταξίδια”, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas την Τετάρτη.
Κλειστή για τους τουρίστες η Ισπανία
Από την πλευρά της, η Arancha González Laya,Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, μιας από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι μόνο όταν η χώρα μπορεί και πάλι να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Καθώς οι επίτροποι της ΕΕ διαπραγματεύονται το σχέδιο για την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού τουρισμού, ο οποίος αποτελεί το 10% της οικονομίας της Ένωσης και οι Υπουργοί Μεταφορών συζητούν για τον εναρμονισμό της άρσης των lockdown, η González Laya δήλωσε ότι η Μαδρίτη “συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους. Όσο πιο σύντομα μπορούμε θα υποδεχτούμε και πάλι τους επισκέπτες με ανοιχτές αγκάλες, όπως συνηθίζουμε στην Ισπανία”.
Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μια μετάβαση προς “τη νέα κανονικότητα” η οποία θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα βήματα, με την έμφαση να στρέφεται προς την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων και όχι προς την άρση των μέτρων σε προκαθορισμένες προθεσμίες. Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από την κάθε επαρχία ξεχωριστά, το πιθανότερο είναι πως ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία θα προχωρήσουν πιο γρήγορα από άλλες στο τέλος του lockdown.
Η Ισπανία έχει βιώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 24.000 απώλειες εξαιτίας του νέου κοροναϊού, ενώ την Τετάρτη, δημόσιοι κατήγοροι ανακοίνωσαν ότι διενεργείται αστυνομική έρευνα σε109 οίκους ευγηρίας, καθώς 5.811 πολίτες έχασαν τη ζωή τους ενώ διέμεναν εκεί.
Αργούν τα ταξίδια και για τους Γάλλους
Η Γαλλία δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις για τα διεθνή ταξίδια στην λεπτομερή έκθεση του σχεδίου άρσης του lockdown που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ. Ωστόσο, τα μέτρα που θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή βάσει του εκάστοτε αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μετακινήσεις ακόμη και εντός των γαλλικών συνόρων.
Μόνο όσοι έχουν επείγουσα ανάγκη να ταξιδέψουν για προσωπικές ή επαγγελματικές υποθέσεις θα είναι σε θέση να διανύσουν αποστάσεις που θα ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα από τη μόνιμη κατοικία τους, τουλάχιστον έως τις 2 Ιουνίου. Η Γαλλία ήδη απαιτεί από όλους όσους μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή να δηλώσουν τους λόγους του ταξιδιού τους.
Κλειστά παραμένουν τα ρωσικά σύνορα
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, επέκτεινε την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για υπηκόους άλλων χωρών η οποία έχει επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου, τονίζοντας ότι θα διαρκέσει “μέχρι η μάχη με την πανδημία να ολοκληρωθεί και η επιδημική κατάσταση να σημειώσει βελτίωση”.
Συνεχίζονται τα πλήγματα στη διεθνή οικονομία
Το βάναυσο οικονομικό χτύπημα της πανδημίας βάθυνε κι άλλο την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η οικονομική απόδοσή τους έχει συρρικνωθεί κατά 4,8% για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ προειδοποίησε ότι η χώρα του πρόκειται να βιώσει τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε το 1949.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας απηύθυνε επίσης προειδοποίηση αναφέροντας ότι το μισό εργατικό του πλανήτη, δηλαδή 1,6 δις άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται κυρίως στην ανεπίσημη οικονομία, με ελάχιστη ή και καμία εργασιακή ασφάλεια, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο πλήρους απώλειας των προς το ζην τους.
Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ευρώπης συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν λύση στο δίλημμα της άρσης των μέτρων που καταστρέφουν την οικονομία και της αποφυγής ενός δεύτερου καταστροφικού κύματος της πανδημίας, η Γερμανία κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλα τα καταστήματα που άρχισαν να λειτουργούν και πάλι από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η χρήση μασκών ή άλλων καλυμμάτων της μύτης και του στόματος είναι ήδη υποχρεωτική στα γερμανικά ΜΜΜ, ενώ αντίστοιχους όρους θα επιβάλει και η Γαλλία μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων από τις 11 Μαΐου.
Πηγή: www.theguardian.com