Κοροναϊός: Πώς το διεθνές εμπόριο «διέδωσε» τον ιό – Ο ρόλος της Ελλάδας [γραφήματα]

Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2020 21:19

Κοροναϊός: Πώς το διεθνές εμπόριο «διέδωσε» τον ιό – Ο ρόλος της Ελλάδας [γραφήματα]

Πολύ μεγάλη είναι η σχέση της σοβαρότητας με την οποία έπληξε ο κοροναϊός τις χώρες της ΕΕ με το μέγεθος των εμπορικών τους συναλλαγών με την Κίνα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της GLOBAL GREECE, η οποία εξειδικεύεται στην υποστήριξη των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο που κρατούν τα σκήπτρα στις εμπορικές σχέσεις με την χώρα της Άπω Ανατολής εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα πανευρωπαϊκά.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα όπου ο αριθμός των συναλλαγών είναι μικρός, εμφανίζουν μικρό αριθμό κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η απόφαση των Κινέζων να μην ταξιδέψουν στην Ελλάδα την περασμένη Πρωτοχρονιά, προτιμώντας άλλες μεγάλες πρωτεύουσες και χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης, αλλά και το χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο των Ελλήνων-μετά από την κρίση- το οποίο συνεπάγεται λιγότερα υπερατλαντικά ταξίδια και κρουαζιέρες αυτή την εποχή, «λειτούργησαν» θετικά στην διασπορά του ιού από την Άπω Ανατολή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η σοβαρότητα με την οποία έπληξε ο ιός την κάθε ευρωπαϊκή χώρα, εξαρτάται από τις συνθήκες διασποράς και τα λάθη που έγιναν, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες, κέντρα χειμερινών διακοπών, λειτουργία καταστημάτων, καφέ, εργοστασίων κλπ, από τα μέτρα που ελήφθησαν και κυρίως το πόσο έγκαιρα συνέβη αυτό.

Εξαρτάται όμως και από το πλήθος των ατόμων τα οποία αρχικά έφεραν τον ιό στην κάθε χώρα από την Κίνα. Η Ελλάδα ήταν ευνοημένη στο θέμα αυτό, καθώς οι μικρές εμπορικές της συναλλαγές με την Κίνα συνεπάγονται και σε λιγότερες μετακινήσεις ανθρώπων από και προς τη χώρα αυτή.

Η αρχική διασπορά και ο ρόλος του διεθνούς εμπορίου

Ο κοροναϊός εμφανίστηκε στη Κίνα, σε συγκεκριμένη αλλά πολυπληθή περιοχή και από εκεί έγινε διασπορά στην υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε μέσω των μετακινήσεων ανθρώπων, είτε Κινέζων που είχαν μολυνθεί προς άλλες χώρες είτε υπηκόων άλλων χωρών οι οποίοι βρέθηκαν εκεί μολύνθηκαν και επέστρεψαν στις χώρες τους.

Οι βασικοί λόγοι αυτών των μετακινήσεων είναι οικονομικοί-εμπορικοί-επιχειρηματικοί, τουριστικοί και κοινωνικοί, με τους δύο πρώτους να κυριαρχούν σε νούμερα.

Παρατηρώντας το ύψος των εμπορικών συναλλαγών (σύνολο Εξαγωγών και Εισαγωγών) των χωρών της ΕΕ με την Κίνα, σε σύγκριση με το μέγεθος των κρουσμάτων τους από τον κοροναϊό, γίνεται αντιληπτό ότι η σειρά είναι σχεδόν ίδια για κάθε χώρα πλην εκείνων με το σημάδι ^ οι οποίες έχουν αναλογικά περισσότερα κρούσματα και εκείνων με το σημάδι √ που έχουν λιγότερα.

Στο γράφημα παρατηρεί κανείς ότι οι πρώτες οκτώ χώρες της ΕΕ σε συνολικό εμπόριο με την Κίνα είναι οι ίδιες ακριβώς με τις πρώτες οκτώ σε κρούσματα κοροναϊού. Βεβαίως, ούτε η σειρά είναι απόλυτη ούτε η αναλογία.

Για παράδειγμα, η Γερμανία, η Ολλανδία (περισσότερο όλων) και το ΗΒ έχουν πολύ λιγότερες χιλιάδες κρουσμάτων από όγκο, εμπορικών συναλλαγών, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πολύ περισσότερα. Λιγότερα κρούσματα έχουν και οι υπόλοιπες 20 χώρες συνολικά των οποίων οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα είναι λίγο μόλις περισσότερες από της Ολλανδίας.

Οι συναλλαγές της Ελλάδας

Οι συναλλαγές της Ελλάδας με την Κίνα είναι πολύ μικρές. Όχι μόνο ως απόλυτα νούμερα αλλά και αναλογικά με το μέγεθός της ακόμη και στους καλούς μας κλάδους όπως τα τρόφιμα. Ακόμη και στο ελαιόλαδο.

Φαίνεται όμως ότι στην πανδημία είχαμε παράπλευρες ωφέλειες ενός κακού, διότι η μη αξιοποίηση της αγοράς της Κίνας από την οικονομία μας ήταν αναμφίβολα κάτι κακό.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι εμφανές και στα παρακάτω γραφήματα ότι και ο κλάδος τροφίμων ως προς τις εξαγωγές προς την Κίνα έχει τα ίδια περίπου μεγέθη ανά χώρα.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα τεράστια μεγέθη της Ολλανδίας, σε όλες τις κατηγορίες, δυσανάλογα με το μέγεθός της καθώς ξεπερνούν ακόμη και εκείνα χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οφείλονται στο γεγονός ότι η Ολλανδία είναι μια κατ’ εξοχήν εμπορική χώρα και πύλη εισόδου εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Δεν αφορούν δηλαδή σε δικά της παραγόμενα προϊόντα, στο μεγαλύτερο βαθμό.

Οι εξαγωγές τροφίμων της Ελλάδας προς την Κίνα είναι μόλις 16.706.197 ευρώ και, αν δοκιμάζαμε να τις συμπεριλάβουμε στα γραφήματα, δεν δημιουργούν κομμάτι στην πίτα παρά μόνον μια γραμμή.

Χρήσιμα συμπεράσματα όμως μας δίνει στο ελαιόλαδο μια σύγκριση των τριών κύριων ελαιοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ως προς τις εξαγωγές τους προς την Κίνα.

Όπως βλέπουμε στα παρακάτω γραφήματα και ο κλάδος τροφίμων ως προς τις εξαγωγές προς την Κίνα έχει τα ίδια περίπου μεγέθη ανά χώρα. Το 2ο γράφημα βλέπουμε ότι στην πρώτη οκτάδα χωρών μπήκαν τώρα η Δανία και η Ιρλανδία στη θέση της Αυστρίας και του Βελγίου.

Το ελαιόλαδο

Η παραγωγή ελαιολάδου της Ελλάδας σε σχέση με την αντίστοιχη της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι ανάλογη με την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες δύο χώρες.

Μεταξύ τους όμως σημειώνονται διαφορές. Η Ισπανία παράγει αναλογικά λίγο περισσότερο ελαιόλαδο από την Ιταλία σε σχέση με την έκτασή τους και πολύ περισσότερο σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Ωστόσο οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ισπανίας προς την Κίνα είναι ακόμη περισσότερες σε σχέση με την παραγωγή τους ενώ της Ελλάδας μηδαμινές. Καθώς όμως οι εξαγωγές της Ιταλίας είναι ανάλογες με την παραγωγή της, στην ουσία η Ισπανία είναι εκείνη η οποία κατά κάποιο τρόπο καλύπτει τα δικά μας ποσοστά.

Βλέπουμε όμως ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων του κοροναϊού της Ελλάδας σε σχέση με τις δύο υπό μελέτη χώρες- εταίρους μας στην ΕΕ αλλά ανταγωνίστριες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, είναι ακριβώς ανάλογα με τα ποσοστά εξαγωγών προς την Κίνα. Μεταξύ τους παρουσιάζουν μια διαφορά καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία είναι αναλογικά περισσότερα από την Ισπανία ως προς τις εξαγωγές ελαιολάδου των δύο χωρών προς την Κίνα.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ευθύνονται οι εξαγωγές ελαιολάδου προς την Κίνα για το βαρύ πλήγμα του κοροναϊού στις δύο αυτές χώρες και το πολύ ελαφρύτερο προς την Ελλάδα.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου όμως εντάσσονται στις συνολικές εξαγωγές τροφίμων των χωρών οι οποίες με τη σειρά τους εντάσσονται στις συνολικές εξαγωγές προϊόντων προς την Κίνα, οι οποίες όπως φάνηκε στο πρώτο μέρος της Μελέτης έχουν μια ευθύνη ως προς την αρχική διείσδυση του κοροναϊού από την Κίνα στην κάθε χώρα.

Πηγή: globalgreece.gr

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook