Κοροναϊός : Ποιο Μνημόνιο; – Στην έκδοση ευρωομολόγου επιμένει η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στις 14/04/2020 13:31

Κοροναϊός : Ποιο Μνημόνιο; – Στην έκδοση ευρωομολόγου επιμένει η κυβέρνηση

Στην έκδοση κοινού ομόλογο, το γνωστό «Corona bond» , με στόχο να στηριχθούν άπαντα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές της πανδημίας επιμένει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα θεωρεί θετική μεν την απόφαση του Eurogroup για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στα συστήματα υγείας των κρατών-μελών και στην κοινωνική συνοχή, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα και ως εκ τούτου θα επιμείνει για κορονα-ομόλογο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το τέμπο αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, μετά και την κοινή επιστολή, μαζί με ακόμα οκτώ ηγέτες, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Ζητούμε ένα εργαλείο που να δίνει απαντήσεις στα κοινά προβλήματα. Το εργαλείο αυτό μπορεί να είναι ένα κοινό ομόλογο ή ένας άλλος μηχανισμός που θα μπορέσει να ενισχύσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να πείσει τις αγορές και τους πολίτες ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Οι αποφάσεις του Eurogroup είχαν ορισμένα θετικά στοιχεία αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα πρέπει να συνοδεύσουν την απόφαση αυτή. Αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί από τους ηγέτες… Όσον αφορά στον ESM, μπορεί να χορηγήσει ενίσχυση στα κράτη μέλη μέχρι το 2% του ΑΕΠ τους με όρους που σχετίζονται μόνο με την αντιμετώπιση του ιού. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του ιού και δεν συνδέονται με άλλες προϋποθέσεις ή μνημόνιο. Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των διαθέσιμων του Κράτους, προκειμένου να καλύψουμε όσους έχουν ανάγκη την ενίσχυση της πολιτείας και ταυτόχρονα να μην διαταράξουμε την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο χτίσαμε στις αγορές», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Ως γνωστόν, χώρες οι οπαδοί της δημοσιονομικής σταθερότητας, κυρίως του Βορρά, με «αρχηγό» τη Γερμανία και στην πρώτη γραμμή την Ολλανδία, είναι κάθετα αντίθετες στην έκδοση ευρω-ομολόγου ή έστω μίας λύσης σε αντίστοιχη λογική όπως ζητούν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και η χώρα μας. Οι Βόρειοι λένε όχι σε αμοιβαιοποίηση των χρεών, οι Νότιοι επιμένουν ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις, καθώς άλλωστε η κρίση του κοροναϊού δεν είναι θέμα μίας χώρας και δεν έχει να κάνει με επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Η επιστολή Σεντένο στον Μισέλ για το κορονο-ομόλογο

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Απριλίου. Στην επιστολή, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον ανώτατο αξιωματούχο για την απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Σεντένο αποφεύγει να αναφέρει τα κορονο-ομόλογα. Επιμένει στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι «ορισμένες χώρες ήταν της άποψης ότι το Ταμείο πρέπει να βασίζεται στην κοινή έκδοση χρεών, ενώ άλλοι υποστήριζαν εναλλακτικές λύσεις, κυρίως στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «σε σχέση με τα εναπομένοντα μέτρα που εγκρίθηκαν, οδηγούμαστε από μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook