Κοροναϊός: Ποιες χώρες θα ανακάμψουν πρώτες από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Δημοσιεύτηκε στις 08/04/2020 00:46

Κοροναϊός: Ποιες χώρες θα ανακάμψουν πρώτες από τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Πρωτόγνωρη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιφέρει η πανδημία του κοροναϊού.

Από άκρη σε άκρη του πλανήτη τα κράτη επιχειρούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου επιβάλλοντας σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και επιδιώκοντας έγκαιρες οικονομικές παρεμβάσεις για να σταθεροποιήσουν την αγορά.

Αν και η διαχείριση της επιτακτικής υγειονομικής κρίσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη της οικονομικής σταθερότητας, οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν προβλέψεις για την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα για το ποιες θα είναι οι χώρες που θα ανακάμψουν πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, τα οποία προέκυψαν από το συνδυασμό των επιδόσεων των οικονομιών των χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανθεκτικότητας για το 2019, αλλά και στην αντίδραση του κάθε κράτους απέναντι στον ιό, οι παρακάτω πέντε οικονομίες αναμένεται να επιτύχουν πιο άμεσα τη σταθεροποίηση και την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά.

Δανία

Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον Δείκτη Ανθεκτικότητας, η Δανία ξεχωρίζει για την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και για τα χαμηλά επίπεδα κρατικής διαφθοράς. Επιπλέον, η χώρα κινήθηκε ταχύτατα στην επιβολή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων και των μη αναγκαίων επιχειρήσεων στις 11 Μαρτίου, ενώ έκλεισε τα σύνορά της στις 14 του ίδιου μήνα. Μέχρι τότε είχαν σημειωθεί ελάχιστα κρούσματα εντός των συνόρων της. Η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολούθησε η χώρα είναι ήδη εμφανής.

Η Δανική κουλτούρα, η οποία χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη στους ειδικούς και προθυμία για συσπείρωση για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, επηρεάζει επίσης την αποτελεσματικότητα των μέτρων, με τους πολίτες να αντιμετωπίζουν την τήρησή τους ως ηθική υποχρέωση.

Ταυτόχρονα, το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα όπως την καταβολή του 90% του μισθού των ωρομίσθιων εργατών και του 75% στην περίπτωση των μισθωτών που επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Η ανθεκτικότητα της Δανίας, φυσικά, θα εξαρτηθεί και από την ανταπόκριση του υπόλοιπου πλανήτη και τη λειτουργία του ελεύθερου εμπορίου. Πάντως η χώρα ήδη έχει αρχίσει να συζητά το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων μετά το Πάσχα.

Σιγκαπούρη

Με ισχυρή οικονομία, χαμηλό πολιτικό κίνδυνο, ισχυρές υποδομές και περιορισμένη διαφθορά, η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει την 21η θέση στον δείκτη ανθεκτικότητας. Επιπλέον, διαθέτει μία από τις πλέον “επίπεδες” καμπύλες της πανδημίας, εξαιτίας της άμεσης επιβολής μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Αν και οι περισσότεροι πολίτες έχουν συμμορφωθεί στα μέτρα, δεν έχουν λείψει και οι περιπτώσεις των παράτυπων, οι οποίοι έχουν τιμωρηθεί με αφαίρεση των διαβατηρίων ή των ταυτοτήτων εργασίας τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel News Asia.

Παρά τις επιτυχημένες προσπάθειές της, πάντως, η οικονομική ανάκαμψη της Σιγκαπούρης εξαρτάται από τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς πρόκειται για μία μικρή χώρα.

ΗΠΑ

Με χαμηλό ρίσκο για τις επιχειρήσεις και ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα, οι ΗΠΑ σημειώνουν καλές επιδόσεις στον Δείκτη Ανθεκτικότητας – αν και χωρισμένες στα τρία, εξαιτίας του αχανούς μεγέθους τους. Συγκεκριμένα, βρίσκονται στην 9η, την 11η και την 22η θέση.

Η πανδημία δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο σε σημαντικές μητροπολιτικές περιοχές όπως η Νέα Υόρκη και η ανεργία έχει ήδη αγγίξει ιστορικά επίπεδα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των lockdown σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων που θα ενεργοποιήσουν και θα σταθεροποιήσουν την οικονομία, ενώ σε άλλες περιοχές οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης φαίνεται πως έχουν κατορθώσει να περιορίσουν την προέλαση του ιού. Έτσι, το συνολικό πλήγμα για την οικονομία της χώρας περιορίζεται, επιτρέποντας ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.

Οικονομικά ινστιτούτα, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley προβλέπουν ύφεση και ανάκαμψη σε “σχήμα V”, με τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις να μην έχουν προηγούμενο, αλλά να αντισταθμίζονται άμεσα από μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη στα τελευταία τέταρτα του έτους.

Αναλυτές του McKinsey, διατηρούν μια πιο μετριοπαθή αλλά επίσης αισιόδοξη οπτική, αναμένοντας ανάκαμψη που θα στηριχτεί στην εισαγωγή μέτρων για τη δημόσια υγεία – όπως τα lockdown που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή – και κρατικές παρεμβάσεις όπως το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη ανακοινωθεί και που ενδέχεται να είναι το πρώτο ανάμεσα σε πολλά.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο για την παγκόσμια οικονομία, εκπροσωπώντας σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Έτσι, η ανάκαμψη τους θα κρίνει και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό της χώρας σε ζώνες, ώστε οι λιγότερο πληττόμενες περιοχές να εξακολουθήσουν τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η απουσία καθολικής πρόσβασης στην υγεία είναι η κυριότερη κριτική για την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στην κρίση, και εκείνη που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ανθεκτικότητα της οικονομίας στο μέλλον.

Ρουάντα

Μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον έλεγχο των επιχειρήσεων, η Ρουάντα έχει επιτύχει ένα από τα μεγαλύτερα ανοδικά άλματα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον Δείκτη Ανθεκτικότητας, ανεβαίνοντας 35 ολόκληρες θέσεις για να φτάσει στην 77η στον κόσμο και την 4η στην αφρικανική ήπειρο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ως προς τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων, μετά τον επιτυχημένο περιορισμό του ιού Έμπολα, κατά το ξέσπασμά του στη γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό το 2019.

Συνδυάζοντας την καθολική πρόσβαση στην υγεία με την παράδοση ιατρικών προμηθειών μέσω drone και τη θερμομέτρηση όσων ήθελαν να περάσουν τα σύνορά της, η Ρουάντα δείχνει να είναι εξαιρετικά καλά εξοπλισμένη για να διατηρήσει τη σταθερότητα στην παρούσα κρίση, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με άλλα κράτη στην περιοχή.

Η Ρουάντα είναι η πρώτη χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που έχει επιβάλει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να διανέμει δωρεάν γεύματα πόρτα – πόρτα στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Αν και ο τουρισμός της αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα, καθώς αποτελεί δημοφιλή προορισμό για διεθνή συνέδρια και εκθέσεις, τα πράγματα φαίνονται θετικά για το μέλλον της αφρικανικής χώρας.

Νέα Ζηλανδία

Καταλαμβάνοντας την 12η θέση στον Δείκτη Ανθεκτικότητας, η Νέα Ζηλανδία επιτυγχάνει εξαιρετικά υψηλό σκορ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των επιχειρήσεων και την εφοδιαστική αλυσίδα

Ταυτόχρονα στάθηκε ικανή να περιορίσει άμεσα την εξάπλωση του ιού κλείνοντας τα σύνορά της προς τους διεθνείς ταξιδιώτες στις 19 Μαρτίου και επιβάλλοντας αναστολή της λειτουργίας όλων των μη αναγκαίων επιχειρήσεων στις 25 Μαρτίου.

Τα μέτρα έχουν αποδώσει και ορισμένοι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αποτελέσει ένα από τα ελάχιστα κράτη που θα παραμείνουν ασφαλή από τον ιό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Άλλωστε, αν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ, στις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα θα έχουν μηδενιστεί.

Ωστόσο, με τον τουρισμό και τις εξαγωγές να αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομίας της, η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο άμεσο μέλλον.

Σε γενικές γραμμές, η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να βιώσει σταθερή ανάκαμψη με χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και την δυνατότητα να χαλαρώσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ταυτόχρονα, τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος είναι βέβαιο πως θα συμβάλουν στην ανάκαμψη από το πρωτόγνωρο οικονομικό και υγειονομικό σοκ.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook