Κοροναϊός : «Παγκόσμια οικονομική ύφεση χειρότερη και από το 2008» – ΠΟΕ

Δημοσιεύτηκε στις 25/03/2020 21:56

Κοροναϊός : «Παγκόσμια οικονομική ύφεση χειρότερη και από το 2008» – ΠΟΕ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δήλωσε σήμερα την Τετάρτη ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομική ύφεση και οι απώλειες θέσεων εργασίας που προκλήθηκαν από την πανδημία κοροναϊού θα είναι χειρότερες από την ύφεση του 2008.

 

Η δήλωση ΠΟΕ

«Οι πρόσφατες προβλέψεις προβλέπουν οικονομική ύφεση και απώλειες θέσεων εργασίας που σε χειρότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από δώδεκα χρόνια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Roberto Azevedo σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού της Γενεύης.

Είπε ότι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, αλλά οι οικονομολόγοι του στο εσωτερικό αναμένουν «μια απότομη πτώση του εμπορίου».

«Έπεσαν» έξω οι αναλυτές

Έχει καταστεί σαφές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πολύ χειρότερα προβλήματα από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η οποία είχε προβλεφθεί να μειωθεί κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε κατά 13,5%. Οι λιανικές πωλήσεις δεν ήταν 4% χαμηλότερες, αλλά 20,5%.

Η επένδυση σε ακίνητα μειώθηκε κατά 24%, έξι φορές μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Αυτό ανάγκασε τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.

Βίαιη ύφεση

Αντιμέτωπες με την πιο βίαιη ύφεση που μπορεί να θυμούνται, οι κυβερνήσεις εκπονούν πακέτα διάσωσης σε κλίμακα που ξεπερνά ακόμα και την οικονομική κρίση του 2007-09.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις επιλέγουν τους αυστηρότερους ελέγχους που απαιτούνται για την καταστολή της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν δοκιμαστεί στην Κίνα. Στις 18 Μαρτίου η Ιταλία κατέγραψε 4.207 νέες περιπτώσεις, ενώ η Ουχάν καμία. Η Κίνα έχει καταγράψει συνολικά πάνω από 80.000 κρούσματα σε πληθυσμό 1.4 δις ανθρώπων.

 

Πρέπει να γίνει επένδυση στην Υγεία

Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και αν οι προσπάθειές τους χρειάζονται μήνες για να δώσουν καρπούς και ίσως να μην χρειαστούν ποτέ. Πρέπει να αυξήσουν τις ΜΕΘ.

Χώρες όπως η Βρετανία και η Αμερική έχουν απελπιστικά λίγα κρεβάτια, ειδικούς και κατάλληλο εξοπλισμό.

Πρέπει να ορίσουν τα καλύτερα πρωτόκολλα θεραπείας, να αναπτύξουν εμβόλια και να δοκιμάσουν νέα θεραπευτικά φάρμακα.

Μην έχετε ψευδαισθήσεις. Τέτοια μέτρα ενδέχεται να μην αποτρέψουν έναν μεγάλο αριθμό νεκρών από την πανδημία. Σήμερα, οι κυβερνήσεις φαίνεται να δεσμεύονται τα αυστηρά μέτρα, ανεξάρτητα από το κόστος.

Αλλά εάν η ασθένεια δεν καταπολεμηθεί γρήγορα, θα ωθήσει προς τον μετριασμό, την καταπράυνση, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους.

Είναι κατανοητό ότι μόλις τώρα δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλογιστεί. Μπορεί σύντομα να μην έχουν άλλη επιλογή.

 

Πηγή: nationalpost.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook